,
  • BIST 8895.18
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C

BM'ye 'Bu duruma büyük öfke duyuyorum' dedi!

BM'ye 'Bu duruma büyük öfke duyuyorum' dedi!
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen Suriye'ye insani yardım ulaştırılması konulu toplantı, Rusya ile bazı ülke temsilcilerinin atışmalarına sahne oldu.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı O'Brien, "Her ay, BMGK'ya Suriye'de daha da kötüye giden insani durumu anlatmaya geliyorum ve artık bu duruma büyük öfke duyuyorum" dedi.

Toplantının başında konuşan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Halep'in ölüm bölgesi haline geldiğini belirterek, geçen ayki raporundan bu yana Halep'in doğusunda 400'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 2 binden fazla kişinin de yaralandığını dile getirdi.
Halep'in doğusunda kısmen kullanılabilen sadece 6 hastane ve 30'a yakın doktor kaldığını anlatan O'Brien, "Halep'te insanlar battaniye bulamadıkları için ısınmak amacıyla ceset torbalarını kullanıyor." dedi.

Savaşı sonlandırmak ve insani yardım ulaştırmak sorumluluğunun BM Güvenlik Konseyinin üzerinde olduğunu ancak aylardır hiçbir şey yapılmadığını vurgulayan

O'Brien, şöyle konuştu:

"Her ay, BMGK'ya Suriye'de daha da kötüye giden insani durumu anlatmaya geliyorum ve artık bu duruma büyük öfke duyuyorum."
BMGK'nin eylemsizliğine tepki gösteren O'Brien, "Eğer önlem almazsanız ne kurtaracak Suriye ne de Suriye halkı kalacak. Suriye, bu Konseyin utanç mirası olacak. Bu geri dönüşü olmayan trajediyi engellemek sizin elinizde." ifadelerini kullandı.

"Vaaz dinlemek istesek kiliseye giderdik"

Rusya'nın BM Daimi temsilcisi Vitaly Churkin ise konuşmasında O'Brien'ın sözlerine tepki göstererek, "Vaaz dinlemek istesek kiliseye giderdik." dedi.
O'Brien'ı "adil ve dürüst olmamakla" itham eden Churkin, "O'Brien konuşmasında Halep'te 8 günlük ateşkesten hiç söz etmedi." ifadelerini kullandı.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da Churkin'in bu sözlerine tepki göstererek, "Suriye'de savaş suçlarına bir günlük ara verdiniz diye teşekkür beklemeyin." diye konuştu.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da Churkin'e tepki göstererek, "Rusya'nın asla müdafaa edilemeyecek eylemleri savunmak için düştüğü seviyeyi görmek acıklı." dedi.

Esed temsilcisi söz alınca salonu terk ettiler

Konseyde, Esed rejimi temsilcisi Beşar Caferi söz alınca Batılı ülke temsilcileri salonu terk etti. Rycroft, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Esed rejiminin Rusya'dan bile daha derin bir "fantezi dünyasında yaşadığı" için konuşmayı dinlemeden salondan çıktığını duyurdu.
Rusya ve Esed rejimi, geçen hafta Halep'te insani yardım ve yaralıların tahliyesi için bombalamalara ara verdiklerini duyurmuşlardı.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilerin sorusu üzerine ne Rusya-Esed cephesinden ne de çatışmanın diğer taraflarından yeterli güvenlik taahhüdü alamadıkları için Halep'te insani yardım çalışmalarının yapılamadığını açıklamıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55