,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C

“Birlik” temasıyla Hatay İstanbul'la buluşuyor

“Birlik” temasıyla Hatay İstanbul'la buluşuyor
Her yıl düzenlenerek gelenekselleşen, Hatay’ın sahip olduğu sosyokültürel yapısını, tarihini, ekonomisini ve üretim değerlerini tanıtmayı hedefleyen 10.“İstanbul’da Hatay Günleri” 6-10 Ekim tarihleri arasında İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanı’nda gerçeklek

Hatay Valiliği himayesinde, İstanbul Hatay Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen 10.“İstanbul’da Hatay Günleri” 6-10 Ekim tarihleri arasında İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanı’nda gerçekleşecek. Çok eski çağlardan günümüze kadar birlikte yaşamanın en güzel örneklerinden biri olan Hatay bu sene “Birlik” teması ile ses getirecek.

Her yıl düzenlenerek gelenekselleşen, Hatay’ın sahip olduğu sosyokültürel yapısını, tarihini, ekonomisini ve üretim değerlerini tanıtmayı hedefleyen “İstanbul’da Hatay Günleri”, aynı zamanda her yıl farklı bir temayla farkındalık oluşturarak ülke gündeminde etkili olmayı da hedefliyor. İlk defa geçtiğimiz sene pandemi koşulları nedeniyle gerçekleşemeyen organizasyon, bu sene Pandemi ve doğal afetler yüzünden tüm dünyanın ve ülkemizin yaşadığı bu zorlu zamanlarda, Hatay’ın, Hataylı olmanın dokusunda yer alan “Birlik” temasıyla örnek oluşturmayı ve ses getirmeyi hedefliyor. Bu nedenle organizasyonun sloganı da “Biz Biriz! Dünya Bir!” olarak belirlendi.

“Biz Biriz! Dünya Bir!”

İstanbul Hatay Dernekler Federasyonu Başkanı Hüseyin Yılmazer, 10. “İstanbul’da Hatay Günleri”nin Hatay’ın özünde olan değerlerinin geniş kitlelere tanıtılmasında büyük rol oynadığını söyledi. Yılmazer, organizasyon süresince Hatay’ın küçük bir versiyonunu İstanbul’a taşıyacaklarını, Hatay’ın tarihi, folklorü, zanaatları, yöresel ürünleri ve lezzetleri ile katılımcılara görsel, işitsel, lezzetsel bir şölen yaşatacaklarını belirtti.

Yılmazer, “Birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış Medeniyetler diyarı Hatayımız, barındırdığı etnik, kültürel, sosyal çeşitliliği ile tüm dünyada barış içinde birlikte yaşamanın en güzel örneklerinden biri olma özelliğinde. 638 yılında Ebu Ubeyde Bin Cerrah tarafından fethedilerek İslamiyet ile tanışan ilk yerlerden biri olan Hatayımız, dünyanın ilk katolik kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi, Türkiye İnanç Turizmi Haritası’nda yer alan Saint Simon Stylite Manastırı, 16. Yüzyılda yapılan Ulu Cami gibi önemli camileri, kiliseleri, havraları ile dinler mozaiğinin barış, kardeşlik, hoşgörü içinde yaşandığı bir şehir. Geçtiğimiz iki yıl boyunca ülkemizde ve tüm dünyada yaşanan alışık olmadığımız pandemi koşulları, doğal afetler, en başta Hatay’ın etkilendiği mülteci sorunları bize insani olarak birlikte yaşamanın, yardımlaşmanın, paylaşmanın, birbirimize destek olarak zorlu koşulların üstesinden gelebilmenin önemini gösterdi. Her sene ayrı bir tema ile düzenlenen İstanbul’da Hatay Günleri’nin bu seneki temasını tam da bu nedenle, Hatay’ın birliktelik dokusunun örnek oluşturması amacıyla “Birlik”, sloganını da “Bir Biriz! Dünya Bir!” olarak seçtik. Tanıtım günlerine gelen misafirlerimiz ve Hatay’a gelen tüm misafirlerimiz her değerimizde “Birlik” unsurunun izlerini göreceklerdir” dedi.

Yılmazer ayrıca “2020 yılında Pandemi koşulları nedeniyle düzenlenemeyen, İstanbulluların özlediği, "İstanbul'da Hatay Günleri" organizasyonunda, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin katılımları ile Hataylı esnafların ürünlerinin yer alacağı stantlar, Hatay folklorunun en güzel örneklerinden biri olan Kına Gecesi gösterisi, konserler, gelenekselleşen künefe şöleninin yanı sıra Hatay’ın zanaatkarları, tarım ve gıda üreticileri, turizm, sanayi şirketleri ve STK'lar da yer alacak.” dedi.

Birlikte Üretilecek

Geleneksel el yapımı ürünlerin daha çok ilgi çektiği günümüzde, Hatay’ın kültürünü yansıtan zanaatlar, özel bir alanda yer alacak olan “Hatay El Sanatları Workshop” bölümü ile 5 gün süresince katılımcılarla birlikte gerçekleştirilecek atölye çalışmaları ile uygulamalı olarak üretilecek ve sergilenecek. Zanaatların yanı sıra alanda yer alacak özel bir bölümde her gün Hatay’a özgü tatlardan biri katılımcılarla birlikte yapılacak. Zahter salatası, zeytin salatası, ıspanak borani, firik aşı, öcce, kemmunlu biberli aş yapımı ustaların bilgileri ile uygulamalı olarak ziyaretçilere anlatılacak.

Özlenen Lezzetler İstanbul’da

Dünyanın en güzel mutfaklarından biri olma özelliğinde olan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na alınarak tescillenen Hatay mutfağının künefesi, kireçte kabak tatlısı, tepsi kebabı, kömbesi, salça ve baharatlarıyla özlenen yöresel lezzetleri de İstanbullularla buluşacak.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55