,
  • BIST 8989.95
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C

Bingöl'de imar planı değişikliğiyle rant iddiası

Bingöl'de imar planı değişikliğiyle rant iddiası
Bingöl'de imar planındaki ‘park, kent park’ alanın konut alanına dönüştürülmesine tepki gösteren vatandaşlar, kararın arkasında 'rant' olduğunu iddia ederek durumun düzeltilmesini talep etti.

​Bingöl'de imar planında "park, kent park" olarak gösterilen alanın konut alanına dönüştürülmesine tepki gösteren vatandaşlar, kararın arkasında 'rant' olduğunu iddia ederek durumun düzeltilmesini talep etti.

Bingöl'de Düzağaç İlköğretim Okulu, TOKİ Cami konutları ile Şemo deresine kadar bulunan yamaç boyunun tamamında imar planındaki ‘park, kent park’ alanın konut alanına dönüştürülmesine tepki gösteren vatandaşlar, kararın arkasında 'rant' olduğunu iddia ederek durumun düzeltilmesini talep etti. Konuya ilişkin açıklama yapan Bingöl Belediyesi ise iddiaları reddederek yapılan değişiklikle vatandaşların mağduriyetinin giderildiğini savundu.

Şehit Mustafa Gündoğdu Mahallesi'nde bulunan TOKİ 10 ada 2’nci blokta hak sahibi olduğunu ifade eden Sedat Aydoğdu, Şehit Mustafa Gündoğdu Mahallesi Begüm Sokak ile Şehit Mustafa Gündoğdu Caddesi'ne cepheli imar adasında yeşil ve park alanı olarak planlanan yerin, belediye meclis üyelerinin oy birliği ile imar planında değişiklik yapıldığını belirtti.

2003 depreminde sonra devletin burada kendilerine afet konutları yaptığını aktaran Aydoğdu, "Buraya geldiğimiz günlerde bu alan daha farklıydı. Burada kaçak barakalar vardı, TOKİ yıkacaktı. Burası yeşil alandı. Şu an burası bir encümen kararıyla yeşil alandan ticari alana dönüştürülmeye çalışılıyor. Buraya 2004 yılında taşındık. Burada bir baraka vardı. Sahibi bahçeyle uğraşıyor ve bahçeyi genişletmeye çalışıyordu. Ona, 'Senin yaptığın doğru değil.' dedik.  O da 'bahçe ekiyorum.' dedi ve fakir olduğu için bir şey demedik. O dönem burada yeşil alanda bulunan 4 gecekondu Valilik tarafından yıkılacaktı. Deprem olmuştu, ondan dolayı burada bulunan gecekondular öyle kaldılar. Aradan bayağı zaman geçti. Burası yer itibarıyla kıymete binince el altından bazı şeyler yapılmış. Burada bulunan bir baraka, bir belediye meclis üyesi tarafından alınmış. Belediye imar planında park, kent parkı olarak görülen bu alan, belediye meclis kararıyla ticari alana çevrilmiş." dedi.

"Yeşil ve park alanı birilerine peşkeş mi çekiliyor?"

Aydoğdu, "Burada bulunan ‘yeşil ve park’ alanı olarak görülen yerin, kıymete binmesi üzerine Belediye meclis üyeleri tarafından ‘park ve yeşil’ alandan çıkarılarak ticari alana çevrilmesiyle birilerine peşkeş mi çekiliyor? Bu işin altında kimler varsa bu resmen bir şehir eşkıyalığı." ifadelerini kullandı.

"Yeşil ve park alanından çıkarılmaya çalışılan 8 bin metrekare çocuklarımızın olmayan park hakkıdır"

Mahalle sakinlerinden Bahri Başarılı da söz konusu yerine park alanı olarak bilindiğini ancak geçen zamanla birlikte alanın değer kazandığını, bu durumun da bazı kişilerin dikkatini çektiğini ifade etti.

Başarılı, "İmarda yeşil ve park alanı olarak planlanan yerin belediye meclis üyelerinin oy birliği ile imar planında yaptıkları değişiklikle yeşil ve park alanını yapı ve ticari alana soktular. Bunu kendileri için yaptılar. Satan ve alan belediye encümenleridir. Buradaki insanlar mağdur. Yeşil alanımız ve çocuk parkımız yok.  Yeşil ve park alanı olan buraları çocuklar oyun yeri olarak kullanıyor, yürüme yeri olarak kullanıyor." diye konuştu.

Yetkililere seslenen Başarılı, "Yeşil ve park alanı olan bu yerin bu şekil olarak kalmasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve buradaki yetkililerden buranın halkın hizmetinde kalmasını istiyoruz." talebinde bulundu.

Bingöl Belediyesi iddialara cevap verdi

Öte yandan Bingöl Belediyesi Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü de iddialara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadeler yer verildi: "Bahçelievler Mahallesi, Şehit Mustafa Gündoğdu Mahallesi Begüm Sokak ile Şehit Mustafa Gündoğdu Mahallesi ve Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi sınırlarında olan Düzağaç İlköğretim Okulu, TOKİ Cami konutları ile Şemo deresine kadar bulunan yamaç boyunun tamamında ikamet eden vatandaşlar, imar planındaki ‘park, kent park’ düzenlenmesinden dolayı tapu ve yapı ruhsatı sorunu yaşamaktaydı. Söz konusu mağduriyetlerin giderilmesi hususunda İmar ve Şehircilik Müdürlüğünce 09.03.2016 tarihinde Meclis Başkanlığına sunulan ve imar komisyonunca tetkik edilen plan tadilatı hakkındaki teklif görüşerek, yapılan müzakereler sonucunda; İmar planında park, kent park olarak planlanan ve üzerinde şahıslara ait yapı ve müştemilatların bulunduğu ve tespit edildiği mevcut imar planındaki vasfı nedeniyle mağdur durumda bulunan dolayısıyla tapu, yapı ruhsatı verilemeyen alanlarla ilgili mevcut uygulama imar planında değişiklik yapılarak bu alanların yeniden düzenlenerek, konut alanına dönüştürülmesi suretiyle mağduriyetlerin giderilmesine ve eksilen park alanları kadar yeni park alanlarının ihdas edilmesi ile ilgili hazırlanan plan değişikliği 3194 sayılı İmar Kanununun 8/b maddesine göre onaylanmasına oy birliğiyle karar verilmiştir."

"İddialar tamamen asılsız"

Alınan kararla birlikte belirtilen alanlarda ikamet eden ve tapu, yapı ruhsatı alamayan vatandaşların mağduriyetinin giderildiği savunulan açıklamada, "söz konusu alanlarla ilgili farklı kesimlerle belediyeyi zan altında bırakacak şekilde dile getirilen iddialar tamamen asılsız olup, gerçeği yansıtmamaktadır." denildi.

Mahalle sakinlerinin,  kararın; hukuka ve mevzuata aykırı olduğu iddiasıyla iptali ve yürütmenin durdurulması için başvuruda bulundukları, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi 2. İdare Dava Dairesinde mahkeme sürecinin devam ettiği öğrenildi.  (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55