,
  • BIST 9645.02
  • Altın 2414.245
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8071
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 24 °C

Bilgi Güvenliği!

Veysi DEMİR

Batman Basın Konseyi olarak Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ortaklığı ve desteği ile “ISO 27001 BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM DANIŞMANLIĞI” adlı proje kapsamında iki etaptan oluşan eğitim seminerleri düzenledik. Eğitim seminerlerine Batman Basın Konseyi üyeleri ve Batman’daki yerel ve ulusal basın temsilcileri gazeteciler ile birlikte katıldık.

İlki 16-18 Aralık arsında üç gün boyunca Yönetim Sistemi Danışmanı M. Önder Aydın tarafından bizlere ‘Bilgi Güvenliği Semineri’ verildi. Gazeteciler olarak yaptığımız haberler ve yazılarımızda geçen bilgi ve verilerin emniyeti ve güvenliği ile kişisel verilerin korunması konusunda önemli bilgiler edindik.

Eğitimin 10-13 Şubat günlerinde dört gün süren projenin ikinci etabında,  “Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin Kurulması” kapsamında bilgi güvenliği envanterinin çıkarılması, risk analizi ve bilgi güvenliği ile ilgili uygulamaların talimatlara dökülmesi konularında uygulamalı çalışmalar yapıldı.

Eğitim boyunca bilgi paylaşımı, veri güvenliği, kişisel verilerin korunması vb. konularda soru-cevaplı ve interaktif bir şekilde yapılan seminerlerde basın mensuplarının dikkat edeceği konularla ilgili önemli bilgiler verildi.

Proje ve eğitim programı ile bilgi veren Yönetim Sistemi Danışmanı Önder Aydın: “Bu eğitim Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA)’nın vermiş olduğu proje desteğine bağlı olarak, Batman Basın Konseyi Derneği ve onun üyeleri ile ilgili bilgi güvenliği yönetim sistemi ile ilgili bir eğitim. Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında bilgi güvenliği ile ilgili olarak; hem kişisel verilerin korunması hem de bilgi güvenliğinin gazetelerde ve konsey yapısında nasıl uygulanacağı ile ilgili bir eğitim yaptık… Programın ilk etabı teorik eğitimler olarak yapılmıştı. İkinci etap ise “Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin Kurulması” konusunda uygulamalara yönelik eğitimler verildi. Bilgi Güvenliği envanterinin çıkarılması, risk analizlerinin yapılması, bilgi güvenliği konusunda uygulamaların talimatlara dökülmesi, bilgi güvenliği politikalarının tartışılması gibi çalışmalarımız oldu. Bu program sonrasında uzaktan desteğimiz yine devam edecek ancak, resmi programımız sonlandı.” diye konuştu.

Önder hocamızın gayretli çalışma ve bizlere faydalı olma isteği gerçekten takdire şayandı. Bu eğitim projesinin cemiyetimize ve üyelerimize maddi olarak bir faydası yoktu. Yalnız bilgi ve tecrübe olarak çok büyük katkısı ve faydası olduğu şüphe götürmez bir gerçek.

Bu eğitim sürecinde gerek internet, gerekse mobil teknolojileri kullanırken aslında güven ve verilerin korunma konusunun önemi ve eksikliklerimizi görmüş olduk. Birde güven konusunda ne kadar tedbir alırsak alalım aslında internet teknolojisi ve cep-mobil iletişimde siber saldırılara karşı tam bir korunma ve güvenin mümkün olmadığını öğrendik. Öyle ki, bir arkadaşımız, “Hocam! Öyle şeyler anlattın ki, en iyisi hiçbirimiz bilgisayar ve akıllı cep kullanmayalım daha iyi” diyerek endişemizi veciz bir şekilde dile getirdi. Onun için telefonlarımızı çocuklara verirken ve bizler kullanırken girilen sitelere ve muhtemel tuzak uygulamalara daha çok dikkat edelim. Telefonlarımız kapalı olsa bile şarjı olduğu sürece izlenebileceğimizi ve bilgilerimizin ele geçirilebileceği gerçeğini bilelim ona göre tedbirli olalım.

Sonuç itibariyle Aralık ve Şubat ayında olmak üzere günlerce süren bir eğitim süreci yaşadık. Bu eğitimi canı gönülden veren M. Önder Aydın hocamıza, DİKA’ya ve katılım sağlayan bütün meslektaşlarımıza teşekkür eder, cemiyetimizin farklı projelerle çalışmalarına devam etmesini temenni ediyorum.

Selam ve dua ile…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55