,
  • BIST 9039.77
  • Altın 2298.627
  • Dolar 32.3159
  • Euro 35.1084
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 20 °C

​Bayramların değişmez lezzeti: Antep baklavası

​Bayramların değişmez lezzeti: Antep baklavası
Gastronomi alanında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan ve baklavanın da başkenti olarak bilinen Gaziantep'te binbir emek ve zahmetle hazırlanan baklava, Kurban Bayramı’nda da değişmez ikramlar arasında yer alıyor.

Asırlardır bayram ikramlarının gözdeleri arasında yer alan ve bayramların değişmez lezzeti olan "Antep Baklavası" bu bayramda da ikramların başında yer alıyor.

Gastronomi alanında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan ve baklavanın da başkenti olarak bilinen Gaziantep'te binbir emek ve zahmetle hazırlanan baklava, Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da değişmez ikramlar arasında yer almaktadır.

Gaziantep‘in ismiyle bütünleşen baklava, son derece dikkat ve ustalık isteyen ender tatların başında geliyor. Antep fıstığı, terayağı, kaymak ve sert buğdaydan oluşan tatlının her aşaması aslında ayrı bir maharet ve emek istiyor.

Avrupa Birliği tarafından tescil edilen "Antep Baklavası"nın üretildiği gastronomi şehri Gaziantep'teki baklava ustaları tarafından üretilen baklava, yurtiçinin yanı sıra başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanına gönderiliyor.

Hamur, Antep fıstığı ve şerbetle hazırlanan "Antep Baklavası" özellikle bayramlarda yerli ve yabancı turistler tarafından daha çok rağbet görüyor. Bayram öncesi mesai ve personel sayılarını iki katına çıkaran baklava üreticileri, aldıkları siparişlerden dolayı bayram günleri de mesai yapıyor.

Özel günlerin yanı sıra bayramlarda da insanların vazgeçemediği lezzetlerden biri haline gelen "Antep baklavası" bayramlarda ziyarete gelen misafirlere ikram edilmekle birlikte bayram ziyaretine gidenler tarafından da hediye olarak götürülüyor.

Lezzetli olduğu kadar yapımı da zorlu olan baklavanın yapımında olmazsa olmazın kullanılan malzeme ve ustalık olduğunu vurgulayan 32 yıllık baklava ustası Levent Aktaş, "baklava" denildiğinde akıllara Gaziantep’in, "Gaziantep" denildiğinde ise akla baklavanın geldiğini söyledi.

"Antep baklavası tüm Türkiye ve dünyada ağızları tatlandırıyor"

Kurban Bayramı öncesi yurt içi ve yurt dışından gelen siparişleri yetiştirmek için gece-gündüz mesai yaptıklarını belirten Aktaş, "Allah’a şükürler olsun Kurban Bayramı’na kavuştuk. Milli tatlımız olan baklavamız da Gaziantep’ten tüm Türkiye ve dünyaya ağızları tatlandırmaya devam ediyor. Tabi bu yoğunluktan dolayı biz de mesai saatlerimizi artırdık. Baklava severleri, baklava ile buluşturmak için bayram öncesi mesaimizi artırdık. Tüm baklava severlerin inşallah sofralarında baklavayı hiç eksik etmemek için çaba gösteriyoruz." dedi.

"Baklava denildiğinde akıllara Gaziantep geliyor"

Aktaş, "Baklava’ denildiğinde akıllara Gaziantep, ‘Gaziantep’ denildiğinde ise akıllara baklava geliyor. Baklavanın lezzeti Gaziantep’ten tüm Türkiye ve dünyaya yayıldığı için işlerimiz şükürler olsun artıyor. Her bayram öncesi ve bayramda tüm baklava severlerin sofrasında baklava ulaştırmak için çaba sarf ediyoruz. Bayram gününde de yine baklava severleri bu lezzetten mahrum bırakmamak, Gaziantep’e gelen ziyaretçilerimizi de boş göndermemek için bayramda da çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Baklavanın bayram sofraların değişmez lezzeti olduğunu belirten Aktaş, "Hem Ramazan Bayramı hem de Kurban Bayramı’nda baklavamız vazgçilmezdir ve bayramda ziyarete gelen misafirleri daha hoş ve sıcak karşılamak için baklava bayram sofralarının olmazsa olmazıdır. Baklava daha çok ağır misafirlere sunulduğu için her evde olması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Baklava yapımında asıl işin el emeğinde yani ustalıkta bittiğini de dile getiren Aktaş, baklavayı lezzetli yapan etkenlerin en önemlisinin ise el emeği olduğunu ifade etti.

Mehmet Ağlı da baklavanın bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti ve ikramı olduğunu, bayramlarda eve gelen misafirlere baklava ikram ettiklerini, aynı zamanda Gaziantep dışındaki yakınlarını ziyarete gittiklerinde mutlaka hediye olarak baklava götürdüklerini belirtti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55