,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 19 °C

Bayram için ülkelerine giden Suriyelilerin geçişleri devam ediyor

Bayram için ülkelerine giden Suriyelilerin geçişleri devam ediyor
İç savaştan kaçarak Türkiye'ye yerleşen, Ramazan ayını ve Bayramı ülkelerinde yakınlarıyla geçirmek isteyen Suriyelilerin, Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçişleri devam ediyor.

Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye’ye yerleşen ve yıllar sonra bayramı ülkelerinde geçirecek olmanın sevincini yaşayan Suriyelilerin geçişleri sürüyor.

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye yerleşen, Ramazan ayını ve Bayramı ülkelerinde yakınlarıyla geçirmek isteyen Suriyelilerin, Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçişleri devam ediyor. Sınır kapısındaki yoğunluk sürerken, başvuru yapan 74 bin Suriyeliden 13 bini işlem yaptırıp Suriye'ye geçti.

Suriyeliler, Kilis Valiliğinin izniyle 13 Haziran gününe kadar ülkelerine geçmek için internet üzerinden randevu sistemine kaydolduktan sonra Öncüpınar Sınır Kapısı'na geliyor. Burada ise AFAD tarafından kurulan çadırlarda sıraya giren Suriyeliler, 7 noktadan geçip işlemlerinin tamamlanmasının ardından Suriye tarafına geçiyor.

Sınırdaki 7 çadırı tamamen dolduran Suriyeliler, sabah saat 08.00'den itibaren ise kontrollü bir şekilde içeriye alınmaya başladı. Kilis Valiliğinden randevu alan yaklaşık 74 bin Suriyeliden 13 bin kişi ülkesine giriş yaptı.

Ramazan ayını ve Bayramı’nı Azez, Mare, Soran, Aktarin, Çobanbey, Afrin, Cerablus ve El-Bab ve diğer bölgelerdeki yakınlarının yanında geçirmek üzere kendi ülkelerine giden Suriyelilerin geçişleri bugün de devam etti.

Valilik tarafından oluşturulan randevu sistemine kaydını yaptırdıktan sonra sınır kapısındaki gümrük sahasına alınan Suriyeliler, sabah saatlerinden itibaren sınırda uzun kuyruklar oluşturuyor.

Daha sonra Göç İdaresi İl Müdürlüğü, jandarma ve polis ekiplerinin nezaretinde işlemlerini yaptıran Suriyeliler, gümrük muhafaza ekiplerinin kontrolünden sonra otobüslerle ülkelerine gönderiliyor.

Kilis Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sınırda kurulan sağlık merkezinde UMKE tarafından 0-15 yaş grubundaki çocukların eksik aşıları tamamlanıyor. Sınır kapısında oluşturulan kontrol noktalarında işlemlerini yaptıktan sonra Suriyeliler, ülkelerine geçiyor.

Ramazan Bayramı için Suriye’ye geçmek için sınırda bekleyen Suriyeliler, İLKHA muhabirine yaptıkları açıklamada, yılladır ülkelerinde süren savaşın artık tamamen sona ermesini ve ülkelerinde huzurlu bir bayramı geçirmenin arzusuyla yaşadıklarını söylediler.

Suriye’deki çatışmaların artması sonucu 6 sene önce ailesiyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldığını ve bayramı ülkesinde geçireceği için çok mutlu olduğunu ifade eden Fetih El-Ökkeş, kendilerine bayramı ülkelerinde geçirmek için izin veren yetkililere teşekkür etti.

savaştan dolayı yakınlarının çoğunluğu bulunduğu Kilis’e yerleştiğini belirten Ökkeş, “Biz 6 yıl önce Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye geldik. Sağ olsunlar Türkiye ve halkı bizleri kabul etti, bizde Türkiye’ye sığındık. Allah-u Teâlâ Türkiye’nin hepsinden razı olsun. Bütün akrabalarımız da Suriye’de, onları ziyaret edeceğiz. Bizim köy zaten Kilis’e çok yakın, Burseya dağının hemen eteğinde. Biz Kilisli sayılırız. Sürekli gidip geliyoruz. Her bayramda bize izin veriyorlar. Bu savaş olmadan önce de biz hep gidip geliyorduk.”dedi.

“İnsanın kendi vatanı gibisi var mı?”

6 yıl önce Suriye’de birçok yakınını geride bırakarak Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldığını belirten Hayat Muhammed ise, Ramazan ve bayram dolayısıyla ülkesine dönmenin sevincini yaşadığını ifade ederek, şunları söyledi:

“6 yıl önce Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye geldik. Keyfimizden gelmedik. İnsanın kendi vatanı gibisi var mı? Bu rezilliğimize rağmen bakın yine gidiyoruz. Ülkemi çok özledim, insan kendi ülkesini özlemiz mi? Ama yapacak bir şey yok. Bu bayramı ülkemizde geçirdikten sonra tekrar döneceğiz.” (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55