,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2492.843
  • Dolar 32.5552
  • Euro 34.7123
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C

Batman’daki siyahiler, ABD ile Avrupa’daki ırkçılığa ve şiddete tepki gösterdiler

Batman’daki siyahiler, ABD ile Avrupa’daki ırkçılığa ve şiddete tepki gösterdiler
ABD'de 46 yaşındaki siyahi George Floyd'un vahşice öldürülmesi olayını kınayarak tel’in eden Batman’da yaşayan siyahiler, özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde siyahilerin yıllardır ırkçılığa, ayrımcılığa ve şiddete maruz kaldığını belirtti.

 

ABD’nin Minneapolis kentinde, 25 Mayıs’ta 46 yaşındaki siyahi George Floyd’un polis tarafından vahşi bir şekilde boğularak öldürülmesinin ardından ülke ve dünya genelinde başlatılan protesto gösterileri sürüyor.

Floyd'un ölümü ABD başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde protestolara yol açarken, siyahilere yapılan şiddet ve ırkçılık ise bir kez daha gündeme geldi.

Batman Üniversitesinde okuyan Afrikalı siyahiler, özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde siyahilerin yıllardır ırkçılığa, ayrımcılığa ve şiddete maruz kaldığını belirterek, bunun insani olmadığını söylediler.

Dünyada siyahilere karşı yapılan şiddete ve ayrımcılığa hayır dediklerini ve insanların birbirleri ile ilgili üstünlüklerinin ancak takvada olduğuna işaret eden siyahiler, renkler ve dillerin Allah’ın bir ayeti olduğunu kaydettiler.

Batman’daki siyahiler, ABD ile Avrupa’daki ırkçılığa ve şiddete tepki gösterdiler

“Hepimizi yaratan Allah’tır ve hepimiz Allah’ın kullarıyız”

Yaklaşık beş yıldır Batman’da olduğunu ve üniversitede okuduğunu belirten Sudan vatandaşı Muhammed El Emin, “Yaklaşık beş senedir Batman’da üniversite okuyorum. Şu anda dünyada siyahilere karşı yapılan şiddete ve ayrımcılığa hayır diyorum. Çünkü tüm dinlerde ırkçılık yoktur ve yasaklanmıştır. Allah Teâlâ Kur-an-ı Kerim Hücurat Suresi 13’üncü ayette de buyurduğu gibi ‘Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışasınız diye sizi milletlere, kabilelere ayırdık. Haberiniz olsun ki, Allah katında en şerefliniz, en takvalınızdır. Muhakkak ki, Allah, bilendir, her şeyden haberdardır.’ Diyor. Allah Teâlâ ayette bize insanlar arasında üstünlüğün takvada olduğunu belirtiyor. İnsanlar farklı dilden olsun, farklı renkten olsun fark etmez hepimiz insanız. Sonuç olarak insanız ve aramızda fark yoktur. Ancak fark ve üstünlük takvadadır. Hepimizi yaratan Allah’tır ve hepimiz Allah’ın kullarıyız.” dedi.

Batman’daki siyahiler, ABD ile Avrupa’daki ırkçılığa ve şiddete tepki gösterdiler

“Renkler ve diller Allah’ın ayetlerindendir”

ABD 'de 46 yaşındaki siyahi George Floyd'un vahşice öldürülmesini şiddetle kınadıklarını ifade eden Çad vatandaşı Halil İsmail, “Yaklaşık beş yıldır Batman Üniversitesinde okuyoruz. ABD'de 46 yaşındaki siyahi George Floyd'un vahşice öldürülmesi ile ilgili söyleyeceklerim şudur; biz aslında insanlar olarak herhangi bir ırktan olsun ya da herhangi bir dilden olsun hiçbir farkımız yok. Allah biz insanlara Kur-an-ı Kerim Rum Suresi 21’inci ayette ‘Ve O’nun ayetlerindendir ki, gökleri ve yeri yaratmıştır ve lisanlarınız ve renkleriniz (birbirinden) farklıdır. Muhakkak ki bunda, tefekkür eden (düşünen) bir kavim için mutlaka ayetler (deliller) vardır.’ buyurarak bize renkler ve diller Allah’ın ayetlerindendir diye buyuruyor. Aslında ırkçılık psikolojik bir hastalıktır.” ifadelerini kullandı.

“Allah âdemoğullarına saygı ve hürmet vermiştir. Biz insan olarak neyiz ki birbirimize saygı ve hürmet göstertmiyoruz”

Konuşmasının devamında İsmail, şunları söyledi: “Önemli olan insanlıktır. Biz hepimiz insanız. Allah insana hürmet vermiş. Kur-an’da Allah Teâlâ ‘Ant olsun ki: Biz, Âdemoğullarını üstün bir şerefe mazhar kıldık; karada ve denizde binitlere yükledik ve güzel güzel nimetlerle besledik; yarattıklarımızdan çoğunun üzerine geçirdik.’ İsra Suresi 70’inci ayette de buyurduğu gibi Allah âdemoğullarına saygı ve hürmet vermiştir. Biz insan olarak neyiz ki birbirimize saygı ve hürmet göstertmiyoruz. O yüzden insanların renklerine ve dillerine bakmadan saygı duymamız lazım. Önemli olan insanlıktır, o yüzden yapılan ırkçı saldırı ister Amerika’da, Avrupa’da olsun dünyanın her neresinde olursa olsun biz ırkçılığa hayır diyoruz. İnsanlar ırkçı doğmaz, sonradan ırkçı oluyorlar. Toplum insanları ırkçı haline getiriyor. Irkçılık her nerede olursa olsun karşıyız ve kınıyoruz. Irkçılığa hayır diyoruz.” (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55