,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 22 °C

Batman'daki petrol sızıntısının oluşturduğu tehlikenin giderilmesi isteniyor

Batman'daki petrol sızıntısının oluşturduğu tehlikenin giderilmesi isteniyor
Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, BOTAŞ’a ait Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı'nda meydana gelen ve Batman Çayı ile Dicle Nehrine akan petrol sızıntısıyla büyük bir çevre felaketinin yaşandığını söyledi.

22 Mart tarihinde BOTAŞ’a ait Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı'nda meydana gelen ve Batman Çayı ile Dicle Nehrine akan petrol sızıntısıyla ilgili yazılı açıklama yapan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, petrolden kaynaklı büyük bir çevre felaketinin yaşandığını söyledi.

Balpınar Kum Ocağı mevkiinde meydana gelen petrol sızıntısının tedbirlere rağmen Batman Çayı'na, ardından Dicle Nehri ile Batman Üniversitesi Kampüsü'ne kadar ulaştığını belirten Argunağa, bunun büyük bir çevre suçu olduğunu ifade etti.

"Vahim sonuçlarından endişe ediyoruz"

Doğa, çevre ve insanlar için çok ciddi sonuçları olabilen ham petrol taşımacılığında uyulması gereken kuralların yönetmeliklerle belirlendiğini hatırlatan Argunağa, şöyle devam etti:

"Ham petrol sızıntısı için edindiğimiz bilgilere göre 6 yerde bariyerle önlem alınmasına karşın sızıntının Batman Üniversitesi’ne kadar ulaşmış olması, endişelerimizi artırmıştır.
Batman Çayı ve Dicle Nehri’nden yararlanan vatandaşlarımız ve hayvanlarla, sudaki canlılar için vahim sonuçlarından endişe ediyoruz. Ortada ciddi bir çevre felaketi yaşanmamış gibi suskunluğu tercih etmeleri kabul edilemez bir durumdur. BOTAŞ kamuoyuna açıklama yaparak, halkımızı bilgilendirmeli, bu talihsiz kazanın yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldıklarına ve alacaklarına dair güvence vermelidir."

"Olası yeni felaketler yaşanmaması için ilgilileri göreve çağırıyoruz"

Petrol kirliliğinin ivedilikle temizlenmesi gerektiğini kaydeden Argunağa, "Batman Çayı, Dicle Nehri ve Ilısu Veysel Eroğlu Barajı’nı olumsuz etkileyen atıkların bulaştığı sahillerindeki kumların bertarafa gönderilmesi gerekliliğini hatırlatıyoruz. Doğaya, çevreye ve ekolojik sisteme verilen zararların telafisi yoktur. Petrol kirliliği çok ciddi bir çevre felaketi olduğundan, kirletilen alanlar temizlendikten sonra Batman ve Dicle sularının fenol, kurşun gibi bütün parametleriyle analiz sonuçlarının kamuoyuna duyurulması gerekmektedir.

Kirlilik ve risk devam ediyorsa, Dicle’den yararlanan bütün köylülerimizin muhtarlar aracılığıyla uyarılması, hayvanlarının suyu içmemelerinin sağlanması önem arz etmektedir. Olası yeni felaketler yaşanmaması için ilgilileri sorumluluk bilinciyle göreve, şeffaflığa, kamuoyunu bilgilendirmeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55