,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 20 °C

"Batman'da inanç turizmini geliştirme çalışmaları başladı"

"Batman'da inanç turizmini geliştirme çalışmaları başladı"
İnanç turizmiyle ilgili projelerini anlatan Batman İl Kültür Turizm Müdürü M. İhsan Aslanlı, bu yıl da inanç turizme yönelik ciddi çalışmalarının olacağını, bu kapsamda birçok cami ve türbeyi restore edeceklerini belirtti.

İnanç turizminin geliştirilmesi amacıyla çalışmaların başlatıldığını söyleyen Batman İl Kültür Turizm Müdürü, kentte bu kapsamda çok sayıda tarihi yapıların restore edileceğini belirtti.

Özellikle bu yıl inanç turizminin kendileri için vazgeçilmez programlarından bir tanesi olacağını belirten Aslanlı, "2018 yılı için İran tur operatörleriyle görüşmeler yaptık ve halen görüşmelerimiz devam etmektedir. Özellikle Şia dünyası için çok önemli olan İmam Abdullah Zaviyesi, yine Türkiye sınırları içerisindeki tüm seyitlerin ve ehlibeytin dedesi konumundaki Seyit Bilal Zaviyesi, aynı zamanda İran milleti için genel anlamda çok önemli konumda olan Zeynel Bey Türbesini yerinde tanıtmak istiyoruz. İranlılara bu zaviyeleri yerinde tanıtmak adına bir programımız var. İnşallah bunu da başaracağız." dedi.

Aslanlı, İLKHA'nın gündeme taşıdığı Batman'ın Kozluk ilçesinde yıkılmaya yüz tutmuş 5 asırlık Hıdır Bey Camii ile üç buçuk asırdır ihtişamıyla ayakta duran mimari yapısında üstün bir sanat değeri ve ince bir zarafet taşıyan İbrahim Bey Camiinin restore edileceğini de söyledi.

"Tarihi inanç yapılarımızı ayağa kaldıracağız"

Önümüzdeki günlerde inanç turizmi noktasında çalışmalarının olacağını vurgulayan Aslanlı, "Kozluk Belediyesi, Kozluk Kaymakamı ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü olarak İbrahim Bey Camisinin restorasyon işinin projesini yapmaya başladık. Beraberinde Hıdır Bey Camisi de çok tarihi bir camimizdir. Onun da restorasyonu için Vakıflar Genel Müdürlüğüne proje sunacağız. Önümüzdeki günlerde restore edilmiş halleriyle birlikte fotoğraflarını çeker, hem İslam'ın eseri olan bu eserlere olan saygımızı, aynı zamanda da inanç turizmi noktasında da tekrar Kozluk'u faydalandırmaya çalışacağız. Kıra Dağı eteklerinde Miladi 350 yıllarında inşasına başlanan ve 450'lerde tamamlanan Mor Kiryakus Manastırı'nın rölöve ihalesi bitme aşamasındadır. Ayağa kaldırmaya çalışacağımız inanç yapılarımızdan bir tanesi de Mor Kiryakus Manastırı'dır." ifadelerini kullandı.

"Çok farklı bir Hasankeyf ile karşılaşılacak"

HES projesi kapsamında Ilısu Baraj göleti altında kalacak 12 bin yıllık geçmişi olan tarihi Hasankeyf'te bu yılın kasım ayında tamamıyla su havzasının oluşacağını tahmin ettiklerini ifade eden Aslanlı, önümüzdeki yıllarda Hasankeyf'in otantiğinin kaybedilmeden modern tarafın eklentisiyle birlikte daha farklı bir Hasankeyf ile karşılaşılacağını kaydetti.

Zeynel Bey Türbesinin ardından Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınması planlanan diğer tarihi eserlerle ilgili de konuşan Aslanlı, "Hasankeyf'te bulunan kalenin büyük kapısı, El Rızk Camii minaresi, Yamaç Külliyesi, Koç Camii, İmam Abdullah Zaviyesi, Artuklu Hamamı gibi daha aklıma gelmeyen birkaç eser daha taşınacaktır. Bu eserlerin taşıma çalışmaları yapılmaktadır. 4 tanesinin ihalesi bitmiştir, 4 tanesi ihale aşamasındadır. Bu eserlerimizin hepsi bu yılın kasım ayına kadar yeni yerlerine getirilecektir. Haziran ve ağustos aylarına kadar bu eserlerin yüzde 80'ninin yeni yerleşkeye geleceğini düşünmekteyiz." diye konuştu.

"Cami Batman'a önemli katkı sağlayacak"

Batman merkez Gültepe Mahallesi'nde yapılacak "Esentepe Cami ve Külliye" projesine de değinen Aslanlı, şunları söyledi: "Cami mutlaka Batman'a önemli katkı sağlayacaktır. İlimize gelecek olan misafirlerin ilk uğrayacağı yerlerden bir tanesi de olacaktır ve Batman uzun vadede bu eserle anılacak ve kâr getirecektir."

Kütüphanecilik noktasında da iyi bir yere geldiklerini vurgulayan Aslanlı, 2016 yılında Sason'da ilçe halk kütüphanesini kurduklarını, Kozluk'ta iki katlı bir kütüphanenin toplam 13 bin kitabıyla, etüt ve çalışma alanlarıyla hizmette olduğunu ve Hasankeyf'in yeni yerleşkesinde 12 bin kitapla modern bir kütüphanenin ilçe sakinlerine kazandırıldığını belirtti.

Bundan sonra her sene Batman'da kitap fuarlarının yapılacağı müjdesini de veren Aslanlı, bu yılın ekim ayı içerisinde bir kitap fuarı daha yapmayı düşündüklerini sözlerine ekledi. (İLKHA)

Kamyonun önüne atlayan kadın ağır yaralandı

Kamyonun önüne atlayan kadın ağır yaralandı

Kamyonun önüne atlayan kadın ağır yaralandı

Kamyonun önüne atlayan kadın ağır yaralandı

Kamyonun önüne atlayan kadın ağır yaralandı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55