,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C

Başkan Uysal: “Sultangazi'nin Yıllardır Var Olan Taş Ocağı Problemini Çözüyoruz"

Başkan Uysal: “Sultangazi'nin Yıllardır Var Olan Taş Ocağı Problemini Çözüyoruz"
Sultangazi’nin en önemli problemlerinden biri olan Cebeci Taş Ocakları Rehabilitasyon Projesinin tanıtımında İBB Başkanı Mevlüt Uysal müjdeyi verdi.

Sultangazi’de “Cebeci Taş Ocakları Rehabilitasyon Projesi”nin tanıtımı yapıldı. Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği tanıtım törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ile çok sayıda davetli katıldı. 

-BÖLGENİN SORUNLARINI YAKINEN BİLİYORUM-
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi ve Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün birlikte gerçekleştirdiği Cebeci Taş Ocakları Rehabilitasyon Projesi”nin tanıtımında konuşan Başkan Uysal, 1997’den beri Sultangazi’nin komşusu Başakşehir’de oturduğunu ve bölgede yaşanan sorunları yakinen bildiğini söyledi.

Uysal, “Bugün burada Sayın Bakanımızla yılların sorununu; Sultangazi’nin en önemli taş ocağı problemini konuşuyoruz. Daha öncesinde valiliğimizin ve bakanlığımızın burada bir çalışması vardı. Devamında Büyükşehir olarak burada ne yapabiliriz diye çalıştık. Büyükşehir olarak bizim işin içerisinde olmamız, birebir hem şu anda var olan sıkıntıları çözme hem de daha sonrasında bir sıkıntı çıkmaması adına önemli diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

-GÜRÜLTÜ VE TOZ BULUTUNU ÖNLEMEK İÇİN 40 METRELİK SET-
Sultangazi’de taş ocağı konusunda iki önemli sorunun olduğunun altını çizen Uysal, “Biri gürültü ve toz bulutları, ikincisi taş ocağına giren çıkan araçların verdiği sıkıntı. İkisini de muhakkak çözmemiz gerekiyor. İkisini de çözerken önemli yatırımlar gerekiyor. Toz ve gürültü problemini çözme adına orada önemli bir kamulaştırma meselesi var. Onları hallediyoruz. Ve yerleşim birimiyle araya 40 metrelik devasa bir set oluşturuyoruz. Bu topraktan set ile toz bulutlarının aşamayacağı şekilde bir tepe oluşturması aynı zamanda üzerinin ağaçlandırılması, yine toz bulutlarının orada kalkmaması adına da aşağıda tedbirler alınması gerekiyor. Nedir bu tedbirler? Araçlara yükleme yapılırken iş makinesiyle değil de bantlar üzerinden yüklemeler yapılması, toz bulutunun azaltılmasına yönelik bütün tedbirlerin alınması, bunları inşallah yapıyoruz” şeklinde konuştu.

-12 KM İLAVE YOL İLE KAMYONLAR SULTANGAZİ’NİN DIŞINDAN GEÇECEK-
Başkan Uysal, taş ocağına girip çıkan kamyonların oluşturduğu sıkıntıyı çözme adına da yeni bir proje hazırladıklarını belirtti. Uysal, araçların hiçbir şekilde Sultangazi içerisine girmemesi için 12 kilometrelik ilave yol yapılacağını ifade etti. Araçların verdiği sıkıntıyı bu şekilde çözeceklerini kaydeden Uysal, “Araçlar Sultangazi’nin içerisine girmeden nasıl buraya gelip gidebilir onun projelendirmesini yaptık. Arka taraftan Boğazköy tarafına, direk yol yapılacak. Yerleşim birimine girmeden araçların çıkacağı bir yol. Yine o yolun etrafında da, araca konulmuş bu taş ocağı malzemelerinin giderken toz çıkarmaması adına araçların üzerlerinin kapatılması, gürültüyü engelleme adına da o yol kenarlarının ağaçlandırılması ile deses duvarı oluşturulacak” dedi. 

Proje için yaklaşık 760 milyon TL yatırım yapılacağını aktaran Uysal, “Büyükşehir olarak bunu üstlendik. İnşallah hemen Temmuz ayı itibariyle başlayacağız, yıl sonuna kadar bu iki konuyu çözmüş olacağız. Hem yeni yol açma, hem de toz bulutunun geçişini engelleyecek olan o tepenin oluşturulması ve oranın yeşillendirilmesi” ifadelerini kullandı.

-BÜYÜKŞEHİR OLARAK TAŞ OCAĞININ İÇERİSİNDE OLACAĞIZ-
Başkan Uysal, yapılacak çalışmaların ileriki dönemlerde tekrar problem olmaması için Büyükşehir Belediyesi olarak taş ocağı içerisinde yer alacaklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi diyeceksiniz ki ya bu iş bu şekilde yapıldı ama daha sonra tekrar problem olur mu? Aynı konuda biz de tereddüt ettiğimiz için sayın bakanımıza dedik ki öyle bir sistem kuralım ki daha sonraki sistemde yine iş raydan çıkmasın. Nasıl olur bu, biz Büyükşehir olarak oradaki taş ocağı işletmesinin içerisinde olalım. O sistemin içerisinde olduğumuz zaman hem orada şu anda işletme yapan işletmecilerin koordinasyonunu sağlamak hem onların yanlış adımı olur ise buna başlarken tedbir almak. O konuda da sağ olsun Sayın Bakanımız gerçekten taş ocağı meselesi gündeme geldiği günden beri birebir emek çekiyor. Konunun muhakkak çözülmesi konusunda talimatlarını verdi. Biz de burada Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyesi olarak o çalışmaları yaptık. İnşallah bunu burada çözmüş olacağız.”

-SULTANGAZİ İSTANBUL’UN EN GÜZEL İLÇELERİNDEN BİRİ OLACAK-
Başkan Uysal, Sultangazi’de ciddi yatırımlar olduğunu taş ocağı problemi çözüldükten sonra İstanbul’un en güzel ilçelerinden biri olacağını belirterek, İnşallah Sultangazi hızlı bir şekilde yatırımlarla, taş ocağı, toz problemi çözüldükten sonra inanıyorum ki İstanbul’un en güzel ilçelerinden biri olacak. Hemen 3. Havalimanı yakın, 3. Köprü’ye geçiş var. Yine üçüncü köprüye geçerken Halkalı’dan gelen metronun geçiş güzergahı, yine Vezneciler’den Arnavutköy’e buradan geçen metro yapıldığı zaman inanıyoruz ki İstanbul’un en güzel ilçelerinden biri olacak” dedi. 

-DÜNYA MÜSLÜMANLARI DA HUZUR BULSUN DİYE...-
Konuşmasının sonunda 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlerle ilgili de konuşan Başkan Uysal, “Dünyada bir problem yaşandığında Cumhurbaşkanımız kadar hassasiyet gösteren yok. Çıkan sorunu çözmek için mücadele eden kimse yok. Bizlere çok büyük görev düşüyor. İnşallah 24 Haziran’da da Sayın Cumhurbaşkanımızı bu ülkenin güçlü bir Cumhurbaşkanı, Meclisimizi de güçlü bir meclis yapacağız. İnşallah o zaman da dünyadaki Müslümanlar da kendi ülkelerinde bizim ülkemizde ibadetimizi huzur içinde yaptığımız gibi yapabilecekler. Ben şimdiden Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum.”

 

BAKAN ALBAYRAK: “BU PROJE SULTANGAZİ’Yİ ÇOK RAHATLATACAK”


Tanıtım töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da, yıllar yılı şehir dışında kalan taşocaklarının İstanbul ve Sultangazi'nini büyümesi ile birlikte şehirle sırt sırta kaldığını kaydederek projeye dair şunları kaydetti: “Özellikle Sultangazililerin yakından yaşadığı bazı sorunlar artık büyümeye ve oluşmaya başladı. İşte bugün Sultangazimizi çok rahatlatacak, önemli bir projeyi açıklıyoruz. Dar bir alanda birbirine çok yakın ya da bitişik ruhsatlarda yoğun bir üretim söz konusu. Bununla birlikte iş güvenliği ve çevre ile ilgili çok yoğun sorunlar yaşadık.

Bakanlığa geldiğimiz ilk günden beri, bu anlamda her daim şunu söyledik. Çevre ve iş güvenliği konusunda her türlü tehdit oluşturan konuya biz sıfır tolerans ile bakıyoruz. Bu sorunları ortadan kaldırmak için iki yıldır çok titiz bir süreç yürüttük. Bu bir günlük bir iş değildi. 10 yıllar süren bu sorunu 2 yıllık titiz bir çalışma sonucunda bugün hayata geçiriyoruz. Haftaya ihale süreci başlayacak. Buradaki tesislerden çıkan toz 40 metre yüksekliğe kadar çıkıyor. Bu çevre kirliliğine neden olan ciddi bir toz ve karbondioksit salınımı demek. Sultangazi'ye bu yakışır mı? Hayır. 60 metrelik patlama delikleriyle taş savrulması, yüksek titreşim gürültü ve hava şoku gibi tehlikelere neden oluyor. Siz yaşıyorsunuz bunları. İşte bu durum haliyle sizleri olumsuz bir şekilde etkiliyor.

Bu kaynaklar bölge için zenginlik demek istihdam demek bölgenin gelişmesi demek. O zaman burayı bizim rehabilite etmemiz çevreye zarar vermeyen Sultangazi'yi rahatsız etmeyen bir model oluşturmak gerektiğine karar verdik.”

 

Törende konuşan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay da, “Büyükşehir Belediye Başkanımız ilçemizden elini hiç çekmedi. Bütün projelere onay veriyor. Daha iyi bir Sultangazi, daha yaşanılabilir bir Sultangazi için bize en büyük desteği sağlıyor” dedi.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55