,
  • BIST 9679.8
  • Altın 2487.785
  • Dolar 32.4252
  • Euro 34.4243
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 14 °C

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Şirvan'da!

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Şirvan'da!
Siirt Şirvan'da 16 kişinin göçük altında kaldığı maden ocağında incelenmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, arama-kurtarma eğitimi almış, Türkiye’nin farklı illerinden getirtilecek 8 köpekle çalışmalara destek verileceğini söyledi.

Siirt’in Şirvan ilçesindeki göçüğün yaşandığı maden ocağında incelenmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, arama-kurtarma eğitimi almış Türkiye’nin farklı illerinden getirtilecek 8 köpekle çalışmalara destek verileceğini söyledi.

Heyelanın yaşandığı maden ocağı alanına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ile birlikte maden faciasının yaşandığı bölgeye gelen Bakan Veysi Kaynak, burada AFAD Başkanı ve yetkililerden birifing aldıktan sonra, kurtarma çalışmalarını umutla izleyen işçilerin yakınlarıyla görüştü. 

Kaynak, maden faciasının yaşandığı alanda yaptığı incelemelerin ardından  basın toplantısı düzenledi.

“Yaklaşık 400 bin metreküplük bir kütle tahmin ediyoruz”

AFAD Kriz Merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kaynak, şu ana kadar 7 işçinin cansız bedenine ulaşıldığını anımsatarak, “Halen göçük altında 9 kardeşimiz bulunuyor. Çalışmalar Perşembe gününden beri 24 saat esaslı yapılıyor. Yaklaşık 400 bin metreküplük bir kütle tahmin ediyoruz. Tabi burada çalışmalar yapılırken, yeni kazalara da sebebiyet vermememiz gerekiyor. Umuyoruz çok kısa sürede bu çalışmalar tamamlanır. Yine umuyoruz, kardeşlerimize canlı ulaşabiliriz. Ama hiç olmazsa onların cansız bedenine ulaşarak ailelerine teslim etmek, onların acılarını hafifletmek bizim görevimiz.” dedi.

“Eğitim almış köpeklerimiz bu sahayı bir daha tarayacaklar”

Türkiye’nin farklı illerinden arama-kurtarma eğitimi almış 8 köpekle çalışmalara destek verileceğini belirten Kaynak, “Yarın itibariyle yeni bir gelişme olarak, 8 tane Türkiye’nin çeşitli yerlerinden İstanbul başta olmak üzere arama-kurtarma eğitimi almış köpeklerimiz araziye gelecekler. Bir kısmı bugün geldi, bir kısmı Siirt’teler. Yarın sabah erken saatte çalışmalar kısa bir süre durdurulacak, eğitim almış köpeklerimiz bu sahayı bir daha tarayacaklar. Onun dışında hangi teknolojik imkân varsa biz arkadaşlarımızla onları değerlendirdik. Bizim bildiğimiz bütün teknolojik imkânlar bu arazi şartlarında kullanıldı ama hangi başka teknolojik imkânlar varsa, onlarla ilgili yine mini bir değerlendirme yaptık. Onları da devreye sokacağız.” diye konuştu.

“Önümüzdeki 5 gün içerisinde yağış ihtimali gözükmüyor”

“Hiçbir şey kaybettiğimiz canları geri getiremez” diyen Kaynak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu arkada bıraktıklarının her türlü ihtiyacı karşılanacaktır. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzden araştırma yaptırdım. Önümüzdeki 5 gün içerisinde yağış ihtimali gözükmüyor. Ama bizim kararımız oradaki son bedene ulaşıncaya kadar bu çalışmalarımızın sürmesidir.”

“En kısa sürede hedefi tamamlamak kararındayız”

Ailelerin çalışmaların ağır yürüdüğü söylemlerinin dile getirildiği ile ilgili sorulan bir soru üzerine Kaynak, “Arazide 400 bin metreküp bir molozdan bahsediyoruz. Arazi şartlarının orada bir kısım eskimiş fay hatlarından dolayı oluşan çatlaklar falan var. Dolayısıyla orada tekniğine uygun  dikkatli, titiz bir çalışma yapmadığımız takdirde, Allah korusun daha olumsuz şeylerle karşı karşıya kalabiliriz. Ne kadar iş makinesi çalışabiliyorsa, o kadar iş makinesi çalışıyor. Ne kadar araç, kamyon çalışabiliyorsa o kadar araç, kamyon çalışıyor. Ne kadar mühendis, ne kadar arama-kurtarma teknisyeni çalışabiliyorsa, arazi şartlarının izin verdiği ölçüde bunların tamamı orada çalışıyor. Çok dikkatli, çok titiz, yeni kazalara, olumsuz durumlara sebebiyet vermemek için bu çalışmaları sağlıklı götürmek durumundayız. En kısa sürede hedefi tamamlamak kararındayız.” yanıtını verdi.

“Eksiği, kusuru olan herkes bunun hesabını verir”

Olayda ihmal olup olmadığıyla ilgili sorulan soru üzerine açıklamalarda da bulunan Kaynak, şu ifadeleri kullandı:

“Çalışma Bakanlığımız iş güvenliği bakımından tedbirler doğru muydu, yanlış mıydı, yeterli miydi bunlara bakacaktır. Maden İşleri Genel Müdürlüğümüz, Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığımız da kanunun kendine verdiği görevler ve yetkiler çerçevesinde bu çalışmayı yapacaktır. Kimsenin ihmali, kusuru, kastı varsa hiç kimsenin dokunulmazlığı yoktur. Herkes yargı önünde, teftiş kurulları önünde gerek çalışma, gerek Enerji Bakanlığı nezdinde bu soruşturmalara cevap vermek durumdadır. Eksiği, kusuru olan herkes bunun hesabını verir. Bundan yana bir tereddüt yok.”

“Devletimiz 16 kardeşimizin eşini, dostunu, yakınını maddi açıdan asla perişan etmez”

İLKHA’nın gündeme getirdiği toprak altında kalan işçilere sivil şehit statüsü verilmesi yönündeki ailelerin isteği ile ilgili soru üzerine Kaynak, “Zaten hukukun bu kardeşlerimizin yakınlarına mirastan tanıdığı haklar var. Ama şurasını garanti ederim, eğer sorumlulardan tahsis edilemezse devletimiz bu ödemeyi yapar, ilgilisinden icra eder. Bundan yana kaygıları olmasın. Soma’da benzeri bir kaza oldu. Maalesef 301 insanımız can verdi. Şirketin yapmadığı tazmini, hükümetimiz yaptı ve şirketten icra etti. Dolayısıyla bizim için maddi plandaki iş en kolay iş. Türkiye Cumhuriyeti Devleti dünyada insani yardımları en fazla yapan bir devlettir. 16 kardeşimizin eşini, dostunu, yakınını maddi açıdan asla perişan etmez. Bu kardeşlerimizin çalışabilir yaştaki geride kalanlarına, iş imkânları bulunur ve bunların tamamı yapılır. Önemli olan şu çalışmayı bir an önce tamamlamak ve öncelikle canlı ya da cansız ulaşmak birinci hedefimizdir. Hükümet olarak biz bu olayı hukuki olay ötesinden çok insani bir dram olarak görürüz ve gereğini yaparız.” ifadelerini kullandı.

7 işçinin çıkarıldığı göçükte geride kalan 9 işçiyi arama-kurtarma çalışmalarının gece saatlerinde de devam ettiği görüldü.(İLKHA)

basbakan-yardimcisi-veysi-kaynak-sirvanda.jpg

basbakan-yardimcisi-veysi-kaynak-sirvanda-001.jpg

basbakan-yardimcisi-veysi-kaynak-sirvanda-002.jpg

basbakan-yardimcisi-veysi-kaynak-sirvanda-003.jpg

basbakan-yardimcisi-veysi-kaynak.jpg

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55