,
  • BIST 8807.72
  • Altın 2238.898
  • Dolar 32.338
  • Euro 35.0747
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C

Balık fiyatları düşmesiyle çarşı pazar hareketlendi

Balık fiyatları düşmesiyle çarşı pazar hareketlendi
1 Eylül itibarıyla başlayan av sezonunun ardından yaklaşık bir ay zaman geçti. Balığın bollaşmasıyla tezgâhlar süslendi, inen fiyatlarla birlikte çarşı pazar da hareketlendi.

 

2 hafta önce Tarihi Kumkapı Balıkçılar Çarşısı'nda balık fiyatlarına ilişkin konuşan esnaf, 20 Eylül sonrasında asıl sezonun açılacağını ve halkın ucuz fiyata balık yiyebileceğini ifade etmişleri. Aradan geçen zaman zarfında balık çeşitleri bollaştı, palamutun boyutu büyüdü ancak tarihi çarşıda fiyatlar beklendiği kadar düşmedi. Semt pazarlarında ise fiyatların ciddi oranda düştüğü gözlemlendi.

Tarihi Kumkapı Balıkçılar Çarşısı'nda 45 lira ile 80 lira arasında değişen fiyatlarla satılan palamut, semt pazarlarında ise 35 ila 50 lira arasında satılıyor. Yine çarşıda tezgâhlarda yer alan çupranın âdeti ortalama 60, levrek 70, çinekop 115 lira, hamsinin kilosu 75, istavrit ve mercan 100, mezgit 150, torik ise 230 lira civarında satışa sunulurken pazarlarda ise bu fiyatlar yaklaşık yüzde 30 oranında daha ucuz olarak halka sunuluyor.

Fiyatların düşmesi ve semt pazarları ile çarşıdaki fiyatların birbirini tutmamasına ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Tarihi Kumkapı Balıkçılar Çarşısı esnafı, işçi, kira maliyetleri gibi giderler sebebiyle çarşıdaki fiyatların Pazar fiyatlarına göre daha yüksek olduğunu, balık boyutlarının da farklılık gösterdiğini iddia ettiler.

Semt pazarında balıkçılık yapan esnaf ise pazarda sirkülasyonun fazla olması sebebiyle ucuza balık satabildiklerini, çarşı esnafının maliyet sebebiyle kendileri gibi ucuza satamadığını söylediler.

Balık fiyatları düşmesiyle çarşı pazar hareketlendi

Halil İbrahim Kaya

20 Eylül itibarıyla balıkların ucuzlamaya başladığını belirten Halil İbrahim Kaya, "Geçen hafta palamut 45-50 liraya kadar düştü. Şimdi ise 55 lira civarında ama ebatı büyüdü. Palamutun âdeti yaklaşık 1 kilo geliyor. Fiyatı ise boyutuna göre değişiyor. Halk da rağbet gösteriyor. İş var, yoğunluk var. Et piyasasına göre bakıldığında balık daha ucuz." dedi.

Çarşıdaki balık fiyatları ile pazardaki fiyatların kıyas edilmemesi gerektiğini söyleyen Kaya, "Pazar ile çarşı kıyas edilmemeli. Çünkü çarşının kira ve çalışanları sebebiyle maliyetleri daha yüksek. Bir de balıkta A, B, C kalite, donuk ürün var. Bunlara bakmak lazım. Pazarcı bir kiloluk balık satmaz. Fiyatlar onun için farklılık gösteriyor.' iddiasında bulundu.

Balık fiyatları düşmesiyle çarşı pazar hareketlendi

Eşref Yontürk

Çarşı esnafından Eşref Yontürk de, "Çarşı esnafı olarak balık fiyatlarının güden güne düştüğünü görüyorum. Ufak da olsa fiyatlar düştü. Palamut 40 liraya kadar düşmüş durumda. Diğer balık çarşılarına oranla fiyatlarımız daha uygun. Halkımızı buraya bekliyoruz. Halk geldikçe fiyatlar daha da ucuzlayacak." diye konuştu.

Balık fiyatları düşmesiyle çarşı pazar hareketlendi

Yücel Kartal

Yıllardır semt pazarlarında balıkçılık yapan Yücel Kartal ise çarşı ve Pazar arasındaki fiyat farkı hakkında şöyle konuştu:

"pazarda sirkülasyon yüksek olduğu için çok getirip ufak ticaretlerle çok sattığımızdan dolayı kar yapabiliyoruz. Ancak dükkânı olan arkadaşlar az getiriyorlar. Kiraları yüksek olduğu için maliyetleri yükseliyor ve daha pahalıya satıyorlar. Tazelikten yana pazar ile dükkân arasında hiçbir fark yok. Çünkü pazarda balık günlük tüketiliyor. Bu balığı yarına çıkartmak gibi bir şansımız yok. Gelen balığı bitirmek zorundayız. Dükkânı olanların böyle bir sorunu yok. Dolabı var, balığı muhafaza edebiliyor. Biz günlük getirip günlük tükettiğimiz için ucuz pahalı bitiriyoruz." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55