,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 18 °C

"Bakkal ve manavlar unutulmaya yüz tutuyor"

"Bakkal ve manavlar unutulmaya yüz tutuyor"
Adıyaman Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odası Başkanı Sırrı Dost, Küçük esnafın bitme noktasına geldiğini, elektrik ve BAĞ-KUR gibi ödemelerini dahi ödemede zorlandıklarını ifade etti.

Adıyaman Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odası Başkanı Sırrı Dost, zincir marketlerin çoğalmasıyla birlikte mahalle bakkallarının ve manavların zamanla unutulmaya yüz tutmuş sanatlar gibi unutulacağını söyledi.

Adıyaman'daki küçük esnafın zor günler geçirdiğini ifade eden Dost, "Şu anda 750 bakkalımız var. Zincir marketlere karşı değiliz ama bunlara bir düzenleme getirilmesi gerekiyor. Zira zincir marketler bakkalcılığı bitirmiş durumdadır." dedi.

"Marketlerin şehre 5 kilometre uzaklıkta kurulması gerekiyor"

Şehrin dışında kurulması gereken marketlerin şehir merkezinde köşe bucak kurulduğunu dile getiren Dost, "2002 yılında göreve yeni başladığımızda, zamanın Ticaret Bakanı, marketlere düzenleme getirileceğini söylemişti. 17 yıl oldu hala bekliyoruz. Normalde marketlerin şehre 5 kilometre uzaklıkta kurulması gerekiyor. Şu an bu marketler her köşede kendilerine bir şube açıyorlar. Bunun için hiçbir önlem alınmıyor. Sadece bakkalları değil, küçük esnafın tamamını bitirdiler. Bakkal, manav, kırtasiye, terziler bile mağdur edilmiş durumdadır. Küçüle küçüle bitme noktasına gelen mahalle bakkalları, elektrik parasını, kirasını veremiyor, vergisini ödeyemiyor. BAĞ-KUR'un bin lira maliyeti var. Şu durumda zorluklarla karşılaşan bakkallarımız bitme aşamasına gelmiş. Bakkallarımız unutulmaya yüz tutmuş esnaf gibi oldu. Bakırcı esnafı gibi bakkallar da zamanla bitme aşamasına gelecek." ifadelerini kullandı.

Adıyaman'da kurulan kapalı Pazar alanlarının kullanılmadığından atıl duruma geldiğini belirten Dost, "Adıyaman'da Pazar da bir muamma… biz bunu da anlamadık. 3 pazar yeri yapıldı, onlar da şu anda atıl durumda. Bunların dışında 2 pazar yeri daha yapılsa, pazarlar da denetim altına alınsa, hem pazar kurulan semtler rahatlar hem de trafik akışı rahatlar. Caddeler komple kapanıyor, vatandaşlar evlerine dahi rahat bir şekilde giremiyor. Hastası, yaşlısı olanlar var. Pazar esnafı sergisini açıyor, orada vatandaşı rahatsız ediyor. Böyle bir sistem dünyanın hiçbir yerinde yok ama Adıyaman'da bu durum var." şeklinde konuştu.

Büyük mağazaların "büyük indirim" diye yaptığı indirimlerde dürüst davranmadığını, büyük mağazaların yaptığı indirimlerde gramaj eksilttiğini dile getiren Dost, "Büyük mağazalar bir alışta 100 bin âdete kadar alabiliyor. Küçük esnafımızın onlarla baş edebilmesi çok zordur. Üreteci firmayı esasen kandırıyorlar. 5 kiloluk yağı ilk defa 4 buçuk kilo olarak satanlar zincir mağazalardır." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55