,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2497.686
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.7322
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C

Bakan Zeybekçi: Dolarda % 10 köpük var

Bakan Zeybekçi: Dolarda % 10 köpük var
Dolar dün son bir ayın en düşük seviyesi olan 2.88 liranın altını görürken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolarda düşüşün süreceğini söyledi.

Zeybekci siyasi toplumsal istikrar devam ettiği sürece TL’de ani hareketler olmaması gerektiğini, bunun bir gerekçesi de olmayacağını belirterek, “Önümüzdeki dönemde TL’nin dolar karşısında dolar endeksine uygun, dolar endeksini oluşturan para birimleriyle eşdeğer hareket edeceğini düşünüyorum” dedi. Soruları yanıtlayan Zeybekci “TL’de bir anda (2015) Haziran seçimine ilişkin yüzde 40’lık anketler ortaya çıkmaya başlayınca piyasalarda tedirginlik yaşandı. Dolar karşısında ekstra yüzde 10-11 civarında kayıp yaşadık. TL dolar endeksinin para birimlerinin seyrine doğru tekrar toparlayacaktır. Dolar endeksini oluşturan para birimlerinin dolar kaybının üzerinde TL’nin ekstra yaşadığı kayıp benim için köpüktür. Şu anda köpük var... Yüzde 10’dan biraz az olsa da var” dedi. Zeybekci faiz indirimi konusunda ise “TCMB’den faizle ilgili beklentim indirimlerin aynı şekilde devam etmesi. 50’şer baz puan iyi bir oran. Reel sektörün istediği faiz oranlarına doğru kararlı bir duruş olacaktır. Türkiye FED’den çok ECB’den etkileniyor; dolayısıyla faizle ilgili endişeye yer yok” dedi.

AB İL EPAZARLIK BAŞLIYOR

Zeybekci, Gümrük Birliği’nin revizyonunu konusundaki AB ile teknik görüşmelerin yıl sonunda başlayacağını belirterek “İlk görüşmemiz de yakında olacak; 2017’de bu konu tamamlanabilir” diye konuştu.

Yatırımcıya ‘20 yıl vergi tatili’ geliyor

Bakan Zeybekci, önümüzdeki dönemde yapılacak bazı düzenlemelerle ilgili şunları sıraladı: *Cari açığı tetikleyen lüks, ithalata dayalı tüketimi alacağımız önlemlerle kontrol altında tutacağız; yerli üretime dayalı kemer sıkmayı gözden geçirmemiz lazım; biraz gevşetilebilmeli.

- Stratejik yatırımlar için firmaların arazi, liman, yol, 20 yıllık elektrik fiyatı, tüm vergilere 10-20 yıllık tatil gibi ne talepleri varsa karşılayacağız.

- Türkiye’nin bazı alanlarda kendi devini yaratmak için, tamamiyle yerli üretim olmak kaydıyla sektöre başkalarının girişiyle ilgili koruma da dahil ne gerekiyorsa yapacağız.

-  Dünya kendi devlerini yaratmak için böyle yapmış, biz de demir-çelik, diğer cevherler, petro-kimya, elektrikli elektronik cihazlar rüzgar santrali gibi alanlarda böyle yapacağız.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55