,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C

Bakan Varank: Üreteceğimiz maleik anhidritle 100 milyon dolar ithalatın önüne geçeceğiz

Bakan Varank: Üreteceğimiz maleik anhidritle 100 milyon dolar ithalatın önüne geçeceğiz
​Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Kocaeli’nde 3 milyar liranın üzerinde yatırımla yıllık 50 bin ton kapasiteli maleik anhidrit üretilecek. Oradaki ithalatımız 100 milyon dolar. Bu ithalatın da önüne geçeceğiz." dedi.

Bakan Varank, Nevşehir Acıgöl Tekstilkent’in temelini atma törenine katılarak bir konuşma yaptı. Varank, ayrıca aynı programda Konya Ovası Projesi (KOP) ile Ahiler Kalkınma Ajansı’nın (AHİKA) toplam 8 projesinin açılışını gerçekleştirdi.

2 gün önce Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararlarıyla Sakarya, İzmir, Adana ve Kocaeli’nde devasa yatırımları başlattıklarını kaydeden Varank, Togg’un doğuştan elektrikli olması gerektiğini söylerken aslında bir vizyonu ortaya koyduklarını hatırlattı.

Türkiye’nin elektrikli araç ve bataryada üretim üssü olabileceğini ilan ettiklerini belirten Varank, "İşte Japon otomotiv devi Toyota’nın, Sakarya’da yaklaşık 7 milyar liralık bütçeyle yeni nesil şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya yatırımı Türkiye’nin hedeflerini ve vizyonunu uygun şekilde burada hayata geçiriyor. Yatırımın sonunda yılda 162 bin şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya paketi üretilecek." dedi.

Smart Enerjinin, 7,5 milyar liranın üzerinde yatırımla yılda 2 bin megavatın üzerinde fotovoltaik güneş paneli üreteceğini de belirten Varank, bu yatırımla 2 bin 300’e yakın istihdam sağlanacağını kaydetti.

Varank, "Türkiye bugün güneş paneli üretiminde Avrupa’nın bir numarası, dünyada dördüncü sırada. Ancak ben eli artırıyorum ve diyorum ki: Türkiye kısa sürede dünyanın bir numaralı güneş paneli üreticisi olacak." diye ekledi.

"Yatırımın sonunda yılda 2,4 milyar adet kapsül üretilecek"

Bulaşık makinelerinde deterjanların kapsül şeklinde üretildiğini ifade eden Varank, "Bugüne kadar Türkiye’ye bu bulaşık makinesi deterjanları hep ithal geliyordu. İşte şimdi bir firmamız Türkiye’deki potansiyeli gördü. Adana’da yapılacak yatırımla beraber, Türkiye’de ilk defa bulaşık makinalarında kullanılan kapsül deterjan üretilecek. Yatırımın sonunda yılda 2,4 milyar adet kapsül üretilecek.

"50 bin ton kapasiteli maleik anhidrit üretilecek"

Yine 20 milyar liralık paket içindeki bir diğer yatırımın da farklı endüstriyel alanlarda kullanılan maleik anhidrit diye bir kimyasal malzeme olduğunu ifade eden Varank, "Kocaeli’nde 3 milyar liranın üzerinde yatırımla yıllık 50 bin ton kapasiteli maleik anhidrit üretilecek. Oradaki ithalatımız 100 milyon dolar. Bu ithalatın da önüne geçeceğiz. Milli Teknoloji Hamlesini tahkim edecek 20 milyar liralık bu büyük yatırım hamlesi önemsiyoruz ve vatanımıza milletimize hayırlı uğurlu olsun diyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55