,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C

Bakan Varank iş adamlarına seslendi

Bakan Varank iş adamlarına seslendi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Ticaret Odası’nda iş adamlarına “üretin” çağrısında bulunarak, "KOSGEB ve TÜBİTAK destekleri de emrinize amade. Siz yeter ki üretime ve ticarete odaklanın, istihdam sağlayın.” dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal ile sanayiciler ile üyelerin katılımıyla gerçekleşen 45. Meclis Toplantısı’nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2022 yılında da sanayici ve iş adamlarına bakanlık desteklerinin artarak devam edeceğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin en büyük gücünün üretim çeşitliliği olduğuna vurgu yapan Bakan Varank, "2022'de cesur girişimcileri, yenilikçi fikirleri desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

Pandemi sürecinde Türkiye’nin büyümesini sürdürdüğünü anlatan Varank, “Salgının başından bu yana Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, kayıtlı istihdamın 11,5 milyondan 13 milyon 900 bine ulaştı. Bunun 700 bini de sanayide gerçekleşmiş. Muhalefet işsizliği muhtarların yanına özel kalem müdürü atamak gibi iş bilmez yollarla çözmeyi hayal edebilir. Biz burada gerçeklerden bahsediyoruz. En üretken alanlarda istihdamı artırarak yolumuza devam ediyoruz." diye konuştu.

Pandeminin dünyadaki tedarik zinciri üzerindeki olumsuz etkilerini, güçlü sanayiciler, üretim ve ihracat ile aştıklarını söyleyen Varank, "Malumunuz bu yıl da pandeminin gölgesinde geçen zorlu bir yıl oldu. Tedarik zincirlerindeki aksaklıklar, enerji ve emtia fiyatlarında görülmemiş artışlar küresel ekonomiyi büyük çıkmazlara sürükledi. Ama Türkiye ekonomisi, böylesine kasvetli bir atmosferde dahi gösterdiği performansla rüştünü tüm dünyaya ispat etti. Küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmalar sonrasında oluşan boşluğu doldurabilecek alternatif bir üretim merkezi olduğunu dünyaya ilan etti. Baktığınızda, her bir makro gösterge ülkemizin rekabetçi konumunu ayrı ayrı teyit ediyor. Bunların başında da yüzde 95’i sanayi ürünlerinden oluşan ihracatımız geliyor. İşte, daha yıl bitmeden 200 milyar doları geçtik. 2022 yılında da bu rakamın katlanarak artmaya devam edeceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin yaptığı atılımlarla dünyanın en canlı iş ve yatırım ortamına sahip ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Varank, “Ancak bu canlılığın nedenini sadece kurda sadece faizde arıyorsak Türkiye’ye en büyük haksızlığı yapıyoruz demektir. Türkiye ekonomisinin en büyük gücü üretim çeşitliliğidir, kriz dönemlerindeki direncidir, nitelikli iş gücüdür, risk alabilen girişimcileridir ve güçlü finans sistemidir.”

Varank, Ankara'nın savunma sanayi olmak üzere birçok sektörde önemli bir üretim merkezine dönüştüğünü belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Başkentimizi, yüksek teknoloji ve katma değerli üretimde sahip olduğu potansiyel dolayısıyla 2022'deki gelişmelere de yön verecek bir merkez olarak değerlendiriyorum. Bakanlık olarak ticaret odalarını kalkınma politikalarının en önemli paydaşlarından biri olarak görüyoruz. KOSGEB ve TÜBİTAK destekleri de emrinize amade. Siz yeter ki birincil işiniz olan üretime ve ticarete odaklanın, istihdam sağlayın, katma değer üretin. Bakanlık olarak tüm imkanlarımızla sizi desteklemeyi sürdüreceğiz.” dedi.

Varank, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) sadece otomotiv üretme projesi olarak görmediklerini belirterek, “Türkiye otomotiv endüstrisinde gerçekten güçlü bir ülke. 30 milyar dolara yakın ihracat yapabilen bir ülke. Ama endüstrinin dönüşümünü de yakalamamız, tedarikçilerimizin üreticilerimizin bu dönüşüme ayak uydurması gerekiyordu. Bununla endüstriyi dönüştüren bir projeyi başlattık.” değerlendirmesinde bulundu.

Fiyatlama, fahiş fiyat ve stokçuluk konularında değinen Varank, dürüst, düzgün işini doğru yapan tüccarlarla hiç bir problemlerinin olmadığını vurguladı.

Birtakım insanların amaçlarının maksimum kar etmek olduğunu bildiren Varank, "Biz bunu salgın döneminde yaşadık. Salgın döneminde fiyatlarda hiç bir oynaklık yoktu. Ham maddede sıkıntı yoktu. Ama biz Türkiye’de 2 dolarlık kumaşların 40 dolara satıldığını gördük. Girdiden mi kaynaklanıyordu? Hayır. Fiyatlardaki oynaklıktan mı kaynaklanıyordu? Hayır. Kurdan mı kaynaklanıyordu? Peki bunun fiyatı nasıl 40 dolara çıktı? Biz 2 dolarlık ürünü 40 dolara satarak fırsatçılık yapmak isteyenlerle çalışmak istemiyoruz." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55