,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2514.321
  • Dolar 32.5741
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C

Bakan Tüfenkci: Ahilik beşten büyük olan dünyanın vicdanı olmak demektir!

Bakan Tüfenkci: Ahilik beşten büyük olan dünyanın vicdanı olmak demektir!
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gaziantep’teki temasları kapsamında “30. Ahilik Haftası” kutlamalarına katıldı. programda konuşan Bakan Tüfenkci, ahiliğin, birlik, beraberlik kardeşlik ve insanlık mektebi olduğunu belirtti.

​Gaziantep’te düzenlenen “30. Ahilik Haftası” programına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ahiliğin beşten büyük olan dünyanın vicdanı olduğunu söyledi.

Gaziantep'te 30’uncusu düzenlenen “Ahilik Haftası” kutlamaları Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılımıyla 250 yıllık tarihi Almacı Pazarı'nda kutlandı. “Ahilik Haftası” kutlamaları esnaf ve vatandaşların da eşlik etmesiyle Karagöz Caddesi'nden Almacı Pazarı meydanına kadar mehter takımı eşliğinde kortej yürüyüşü düzenlendi.

Programda konuşan Bakan Tüfenkci, ahiliğin asırlar boyunca, birlik ve beraberlik duygusu içinde, maddi ve manevi bütün değerleriyle medeniyet tarihine kazandırdığı eskimeyen bir sistemin adı olduğunu ve bir insanlık mektebi olduğunu ifade etti.

Tüfenkci, “Ahilik birlik, beraberlik, kardeşlik, insanlık mektebi demektir. Ahilik helal lokmayı kazanmak demektir. Yedi iklime üç kıtaya yayılan iyilik manzaralarıdır. Ahilik beşten büyük olan dünyanın vicdanı olmak demektir. Esasında ahilerin çarşılarında dürüstlük hakimdir, ahilerin terazisinden ise dürüstlük alınır, satılır. Ahilerin dünyasında kimseye haksızlık yapılmaz. Anadolu’da da, burada da ve her yerde de ahilerin terazisi, adaletin, ahlakın, dürüst esnaflığın terazisidir. Esnafın kapısı gönül kapısıdır.”dedi.

Anadolu'nun ve esnafın hep mazlumlardan, mağdurlardan yana ve onların umudu olduğunu aktaran Tüfenkci, “Anadolu coğrafyası ve bu coğrafyada yaşayan insanlarımız, esnaflarımız ve ustalarımız hep mazlumlardan ve mağdurlardan yana oldu. Baktığımız zaman Anadolu mazlumların ve mağdurların umudu, yiğitlik destanlarının yazıldığı yerdir. Ülkemiz bölgesinin lideri, dünyanın vicdanı olmaya da Allah’ın izniyle ve sizlerin desteğiyle devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Mazlumlara sahip çıkan esnafın kimseyi ötekileştirmeden, hor görmeden ticaretini büyütmeye ve bu ülkeye hayırlı evlatlar yetiştirmeye çalıştığını anlatan Tüfenkci, “Tevazu içerisinde ticaretini, ekmeğini aşını büyütmeye, bu vatana hayırlı evlatlar yetiştirmeye çalışır. Türkiye ekonomisinin temel taşı olan esnaf ve sanatkarlarımız bu mirası ve geleneği yaşatıyorlar. Bugün baktığımızda ülke ekonomisine de en büyük katkıyı verenler, bu çarkların, ticaret çarklarının ve sanayinin dönmesini sağlayanlar da bu esnaf kardeşlerimizdir.” şeklinde konuştu.

Tüfenkci, “15 Temmuz akşamı toplara  ve tanklara göğsünü geren esnafımız sabah kepenkleri açarak bu ülkenin ekonomisinin ve çarklarının dönmesine vesile olmuştur. O gün 68 esnaf kardeşimiz şehit oldu. Tüm esnaf şehitlerimize, 15 Temmuz şehitlerimize ve bu vatan için canını veren şehitlerimize Cenabı Allah'tan rahmet diliyoruz.” diye konuştu.

Programda konuşan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya’da, kentteki esnafın kalbinin tarihi Almacı pazarında attığını ifade etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, ahiliğin her babayiğidin karı olmadığını dile getirdi.

Yoğun ilgi gösterilen kutlamalarda, Tüfenkci, "Yılın Ahisi" sedef ustası Abdulkadir Günbeyi'ne plaket verip şed kuşattı, "Yılın Ahi Kalfası" yemenici Cihangir Kalemci'ye ve "Yılın Ahi Çırağı" berber Adem Darıcı'ya da plaket verdi.

Bakan Tüfenkci ve protokoldekilerin kaftan giydiği törende renkli görüntüler oluşurken, daha sonra ise Almacı Pazarı girişine yaptırılan "Ahi Duası Anıtı"nın açılışı gerçekleştirildi.

Kutlama sonunda vatandaşlara ahilik pilavı ikram edilirken, ayrıca programda ahiliğin önemini anlatan bir tiyatro gösterisi sergiledi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55