,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2487.553
  • Dolar 32.5322
  • Euro 34.693
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 18 °C

​Bakan Pakdemirli: Mazotla çalışan traktörleri elektrikli traktöre dönüştüreceğiz

​Bakan Pakdemirli: Mazotla çalışan traktörleri elektrikli traktöre dönüştüreceğiz
"Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık" ile "Batman İnşaat Mobilya ve Dekorasyon" fuarında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, mazotla çalışan traktörleri elektrikli traktöre dönüştüreceklerini söyledi.

​Batman’da düzenlenen tarım ve inşaat fuarında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, mazotla çalışan traktörleri elektrikli traktöre dönüştüreceklerini söyledi.

Batman'da kamu kurumları ile STK’lar tarafından düzenlenen 3’üncü "Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık" ile "Batman İnşaat Mobilya ve Dekorasyon" fuarları törenle açıldı.

17-20 Ekim tarihleri arasında gün boyunca düzenlenecek fuar, yapılan törenin ardından kapılarını ziyaretçilere açtı.

Otogar yanı Mevlid etkinliği alanında düzenlenen fuarın açılış törenine; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Vali Hulusi Şahin, AK Parti İl Milletvekili, kurum müdürleri, STK ve oda temsilcileri, yatırımcılar ve vatandaşlar katıldı.

Protokol konuşmalarının ardından açılış töreni öncesi kürsüye gelerek bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Batman’ın yüzünü kalkınmaya, refaha çevirmiş, bölgenin amiral gemisi olmak için hedef koymuş, aynı anda iki ihtisas fuarında konuklarını ağırlayacak düzeye erişmiş örnek bir şehir olduğunu söyledi.

Pakdemirli, "Sadece buğday, arpa, mısır, pamuk gibi hububat değil, artık katma değeri yüksek ürünlerin sözleşmeli üretimle de desteklenmesi suretiyle geliştirileceği bir süreç başlattık. Verdiğimiz bütün bu destekler ve yaptığımız çalışmalar neticesinde; 2002 yılında, 153 milyon lira olan bitkisel üretim değerini 3,3 kat artırarak 2018 yılında 502 milyon liraya çıkardık. Yine 2002 yılında 74,5 milyon lira olan hayvansal üretim değerini de 20 kat artırarak 2018 yılında 1,6 milyar liraya çıkardık. Yüz ölçümü bakımından Batman ilimiz 4 bin 477 kilometrekare ile ülke sıralamasında 69’uncu il olmasına rağmen ülkemizin tarım ve hayvancılığına katkısı çok büyük." dedi.

"Batman’ın derdini de devasını da biliyoruz"

"Batman’ın sıkıntısı, derdi nerde biliyoruz" diyen Pakdemirli, "Devası için de gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu kapsamda Batman’ın IPARD kapsamına alınmasını, sizin kadar ben de istiyorum. Bunun için de gerekli görüşmeleri, IPARD 3’üncü dönem kapsamında Avrupa Birliği ile yapacağız. Bölge hayvancılığının kalkınması için, 2023 yılına kadar yüzde 50 hibe desteği veriyoruz. Batman’da seracılığın önemine atfen, KKYDP 13’üncü etap kapsamında en az 3 dekarlık sera yapımını yüzde 50 hibe ile destekliyoruz. Antepfıstığı, ceviz, çilek, badem gibi gelir getirici ürünler ile bağcılık yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla dekar alanda 100 lira ile 400 lira arasında destek veriyoruz. Ürünlerin devlet garantisi ile alımı noktasında, yine Batman’da mera ıslahı konusunda toplam 3 bin 900 dekar alanda mera ıslah çalışması başlatacağız." diye konuştu.

batman-tarim-ve-insaat-fuari-009.jpg

"Mazotla çalışan traktörleri elektrikli traktöre dönüştüreceğiz"

Markalaşmak için girdi maliyetlerini azaltmak zorunda olduklarını belirten Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Girdi maliyetinde en önemli kalem mazot. Bakanlık olarak, tarımda bir teknoloji devrimine imza attık. Benim çiftçimin cebinde, mazot için harcadığı her kuruşun, yüzde doksanı kalacak. Yakıt maliyeti kaynaklı sorunları tarihe gömüyoruz. Yazılımı da, tasarımı da yerli ve milli elektrikli traktörümüz, test aşamasında. Çiftçimizin hali hazırda kullanmakta olduğu traktörü de dönüştürebileceğiz. Model ve marka ayırmadan tüm dizel traktörlere beygir gücüne göre dönüşüm işlemini yapabileceğiz. Ayrıca diğer bir girdi maliyeti gübre. Gübre için de kolları sıvadık. Araştırma Enstitülerimizde, Akıllı Tarım Çalışmaları kapsamında gübrede yüzde 30 tasarruf sağlayacağız. Çevre dostu, ‘Bitkisel Üretimde Hassas Tarım Uygulamaları Proje’ sonuçlarının müjdesini en kısa sürece çiftçi kardeşlerimize duyuracağız."

Batman’a Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi müjdesi

Hayvancılık organize sanayi bölgesi, millet bahçesi ve dere ıslahı çalışmalarını başlatacağının müjdesini veren Pakdemirli, "Batman denince akla ilk gelen petrol ama hem bizler, hem Batmanlı çiftçilerimiz, bu imajın değişmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Zira Batman, aynı zamanda bir tarım şehridir. Batman, şahsına münhasır bir şehirdir. Batman, özgün bir şehirdir." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından "Batman İnşaat Mobilya ve Dekorasyon" ile "Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık" fuarlarının açılışı törenle gerçekleştirildi. Yetkililer, açılışını yaptığı fuarlardaki stantları gezerek incelemelerde bulundu.

Fuarlara, Batman merkezli olmak üzere çevre illerden ve Türkiye'nin değişik illerinden 100’ü aşkın firma katılıyor (İLKHA)

batman-tarim-ve-insaat-fuari-004.jpg

batman-tarim-ve-insaat-fuari-005.jpg

batman-tarim-ve-insaat-fuari-006.jpg

batman-tarim-ve-insaat-fuari-007.jpg

batman-tarim-ve-insaat-fuari-008.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55