,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 11 °C

​Bakan Kurum: Bitlis’i hak ettiği noktaya getirecek birçok projemiz olacak

​Bakan Kurum: Bitlis’i hak ettiği noktaya getirecek birçok projemiz olacak
Bitlis Valiliğinde Belediye Başkanları ve Kaymakamlarla yaptığı toplantı çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bitlis’i hak ettiği noktaya getirmek üzere birçok projelerinin olacağını belirtti.

​Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bitlis’e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bitlis’i hak ettiği noktaya getirmek üzere birçok projelerinin olacağını belirtti.

Muş’tan karayoluyla Bitlis’e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Bitlis-Tatvan Karayolu üzerinde bulunan ve 1001 dönüm üzerine kurulacak olan Tekstil Kent alanında incelemelerde bulundu.

Daha sonra Bitlis Valiliğine geçen Bakan Kurum burada Bitlis Valisi Oktay Çağatay ve kurum amirleri tarafından karşılandı. Bitlis Valiliğinde Belediye Başkanları ve Kaymakamlarla toplantı yapan Bakan Kurum, toplantı çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bitlis’i hak ettiği noktaya getirecek birçok projelerinin olacağını belirten Kurum, özellikle “Dere Üstü Islah Projesi” konusuna öncelik vereceklerini belirterek, “Bu kentte; kentsel dönüşüm projeleri, millet bahçeleri, parklar,  alt yapı ve bakanlığımızı ilgilendiren konularda istişarelerde bulunduk. Bu istişareler neticesinde öncelikli olarak Bitlis deresi üzerinde bulunan burada yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısında acilen dönüşmesi gerekiyor. Bu çerçevede daha önce TOKİ başkanlığı tarafından yeni sanayi bölgesinde 412 üniteyi il özel idaresi eliyle vatandaşlarımızla görüşerek dönüşümünü sağlamış olacağız.  Burada Toplu Konut İdaresi, gerek İl Özel İdaresi ve gerekse Bakanlığımız gerekli desteği yapacaklar. Bir kısım hak sahibi vatandaşımıza ödemeleri yapılacak. Geriye kalan kısmıyla da uzun vadeli borçlandırma yapacağız. Maliyet bedelleri üzerinden buradaki dönüşümü sağlayacağız. Burası Bitlis için önemli bir güzergâh. Bizden öncesinde başladı kısa sürede değerlendirerek bitirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

“2019 yılında Bitlis’in içme suyu ve kanalizasyon sorunu bitecek”

Bitlis’in içme suyu ve kanalizasyon projelerini de 2019 yılında bitireceklerini dile getiren Kurum, şunları söyledi: “Bitlis merkezde içme suyu ve kanalizasyon inşaatımız 2019 yılı içerinde tamamlanacak 66 kilometre atık suyu 83 kilometre içme suyu ishale hattını yeniliyoruz. Bu hatlarla birlikte yeni borular ve alt yapısı ile birlikte Bitlis halkı daha düzenli alt yapı ve kanalizasyon sistemine sahip olacak. Bununda ihale bedeli yaklaşık 53 milyon lira. Fiyat artışlarıyla birlikte 60 milyona mal ederek tamamlayacağız.”

Kurum, Bitlis Belediyesi tarafından Beş Minare Mahallesi’nde inşa edilen parka İstanbul Beşiktaş’ta gerçekleştirilen patlamada hayatını kaybeden Emniyet Amiri Kadir Yıldırım’ın isminin verildiğini ifade etti.

Bakan Kurum, “Çevre şehircilik Bakanlığı olarak hibe kapsamında toplamda 7 parkı da Bitlis’imize kazandırmış olacağız. Bunlardan Sevgi Evleri önünde inşa edilen ve bugün açılışının yapacağımı parkın ismini de Beşiktaş saldırısında şehit olan Emniyet Amirimiz Kadir Yıldırım’ın simini vermeyi kararlaştırdık.” diye konuştu.

“Vangölüne atık su akmayacak”

Vangölüne artık atık suyun akmayacağını vurgulayan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü: “2019 yılı içerisinde ihalesine gerçekleştirdiğimizi planladığımız Bitlis için önem arz eden katı atık su arıtma tesisimiz var. Bunun projesini iller Bankası genel müdürlüğümüz çizecek. İnşallah 2019 yılında atık su artıma tesisinin ihalesini de yapmış olacağız. Böylelikle bitlisin hem içme suyu ve kanalizasyon arıtma tesisi çözüme kavuşmuş olacak. Akabinde ilçeleri de içine alacak bir proje hayata geçireceğiz. Bu projeye ilişkin hem atıkların bertaraf tesisi hem de atık su arıtmalarla alakalı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğümüz çalışacak. Projenin bitiminin akabinde 2023 yılına kadara hiç bir atık suyun Vangölüne akmayacağını söylüyoruz. Bu da hem turizm açısından hem de bölge insanı ve tarım açısından büyük önem arz ediyor.  Projelerini bitirip inşallah Bitlisimize kazandıracağız.  Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak buradaki yerel yönetimlerimizle, Valimizle ve milletvekillerimizle bu bölgenin ihtiyacı olan ne ise bu ihtiyaçları giderme noktasında çalışıyoruz. İnşallah Bitlis’i hak ettiği noktaya getirmek üzere birçok projemiz olacak.  Bu projelerimizi öncelik sırasına göre inşallah hayata geçiriyor olacağız.”

Son olarak Bakan Kurum, yapılacak olan tekstil kent projesine de değinerek, “Yine tekstil kent projesi Bitlis için büyük önem arz ediyor. Hem Bitlis’in istihdamı ve buradaki vatandaşlarımızın çalışması ve gelirinin artırılması adına tekstil kent projesi ile ilgili ve akabinde de Bitlis’in gelirinin büyük kısmının elde edildiği tarım ve hayvancılık ile ilgili entegre üretim tesisleri ve hayvancılık yapılacak organize tesisler de kısa süre içerisinde bölgeye kazandırmış olacağız.”

Bakan açıklamalarının ardından Beş Minare Mahallesinde inşa edilen parkın açılışına katıldı.(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55