,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2526.576
  • Dolar 32.5695
  • Euro 34.6479
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C

Bakan Çavuşoğlu'ndan vize serbestisi açıklaması

Bakan Çavuşoğlu'ndan vize serbestisi açıklaması
Türkiye'nin, AB'ye aday bir ülke olduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hedeflerinin tam üyelik olduğunu vurguladı.

​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Vize serbestisi için 72 kriterden 7 kriter kalmıştı. 6'ya düştü. Ne yapacağımızı bugünkü toplantıda da ele aldık. İnşallah bir an önce vize serbestisine de geçmiş olacağız." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog (YDSD) Toplantısının ardından Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Birliği Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Üyesi Johannes Hahn birlikte ortak bir basın açıklaması yaptı.

Türkiye'nin, AB'ye aday bir ülke olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, hedeflerinin tam üyelik olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, "Türkiye'yi inkar eden açıklamaların hiçbir faydası yoktur. Komisyonun ve Juncker'in bizim üyeliğimizi nasıl gördüğü bizim için önemlidir. AB'nin siyasi istikrarı ve refahı için kilitleri açmasını öneriyoruz." dedi.

18 Mart mutabakatı

Türkiye ile AB arasında varılan 18 Mart (2016) mutabakatına değinen Çavuşoğlu, mutabakatı uygulamanın her iki tarafın da yararına olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "İyi bir işbirliğimiz var. Yunan adalarına geçmeye çalışan göçmen sayısı istediğimiz düzeye düşmüştür. Açılması beklenen 5 fasıl var ama henüz açılmamıştır. Reform eylem grubumuz 5 ay önce bir araya gelmişti. Reform Türkiye'nin her zaman önceliğidir. 15 Temmuz darbe girişimine maruz kaldık. Reform sürecine ivme kazandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği'nde AP seçimleri var. Brexit gündemi var. Gündem yoğun ama bir araya gelme konusunda ortak bir irade var. Terörle mücadele bizim için ve AB için önemlidir. Maalesef ülkemiz ve AB ülkeleri terör saldırılarına maruz kalmıştır. AB ülkeleri ile işbirliği içinde olmamız herkesin yararınadır. Somut destek beklemek hakkımızdır. Terör örgütü PKK ile ilgili alınan karar önemlidir. Ancak bu ülkelerde sık sık boy göstermeleri, paçavraları taşımaları kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Son zamanlardaki gelişmeleri olumlu buluyoruz. Ama yeterli değildir. AB ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden terörle mücadelemize daha somut destek bekliyoruz. Bu halkımızın da beklentisidir." diye konuştu.

Gümrük Birliği Anlaşmasına da değinen Çavuşoğlu, anlaşmanın her iki tarafın hayrına olduğunu vurgulayarak, "Bu anlaşmanın yenilenmesi kazan kazan durumuna uygundur. Komisyonun bu konuda kararlı tutum sergilemesi gerekiyor. Bunu da değerlendirdik." diye belirtti.

Görüşmelerde vize muafiyeti konusunu da ele aldıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, "Vize serbestisi için 72 kriterden 7 kriter kalmıştı. 6'ya düştü. Ne yapacağımızı bugünkü toplantıda da ele aldık. İnşallah bir an önce vize serbestisine de geçmiş olacağız." diye konuştu.

Mogherini: Demirtaş serbest bırakılmalı!

Mogherini ise yaptığı konuşmada Cemal Kaşıkçı cinayetine değindi. Mogherini, "Bu korkunç cinayetten gerçekten sorumlu olanlar hesabını vermek zorunda. Olaya dair tamamen şeffaf ve güvenilir bir soruşturma gerçekleştirilmeli. Bizim için hesap verdirmek intikam almak anlamına gelmiyor." ifadelerini kullandı.

Mogherini'nin konuşmasında AİHM'nin, tutuklu bulunan HDP'li Selahaddin Demirtaş'ın "serbest bırakılması" gerektiği yönündeki kararı desteklemesi ise dikkatlerden kaçmadı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55