,
  • BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C

Bakan Çavuşoğlu: İsveç ve Finlandiya'dan somut adım bekliyoruz

Bakan Çavuşoğlu: İsveç ve Finlandiya'dan somut adım bekliyoruz
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecine ilişkin, "Terörle mücadelede somut adımlar görmek istiyoruz." dedi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'ye ziyarette bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Tahıl koridoruna değinen Çavuşoğlu, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü Türkiye olarak güçlü bir şekilde desteklediklerini, Karadeniz'den tahıl ihracatı konusundaki yaşanan sıkıntının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde çözüldüğünü söyledi.

Tahıl koridorunun kesintisiz bir şekilde devam etmesi için çabalarını sürdüreceklerini vurgulayan Çavuşoğlu, 20 gün sonra tahıl anlaşmasının uzatılması gerektiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, "Eğer gübre ihracatı gerçekleşmezse tarım üretiminde yüzde 20 düşüş olacak. Bu anlaşmaların kesintisiz şekilde uygulanması lazım. Ukrayna için adil bir barışın olması gerektiğini vurguluyoruz." dedi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği

Stoltenberg ile görüşmesinde İsveç ve Finlandiya'nın da NATO üyeliği gündeme geldiğini belirten Çavuşoğlu, "3'lü mutabakatı Madrid'de görüştük. Her iki ülke muhtıraya bağlılıklarını devam ettiriyorlar. İsveç'te kurulan hükümet bu konuda daha kararlı görünüyor. Gelecek hafta yeni başbakan Cumhurbaşkanımızla görüşmeye gelecek." diye konuştu.

Türkiye'ye "tahıl koridoru" teşekkürü

Stoltenberg ise konuşmasında Türkiye'nin NATO'nun önemli müttefiki olduğunu belirterek NATO olarak Türkiye'nin güvenliğine katkıda bulunduklarını,  Doğu Akdeniz ve Karadeniz'de desteklerini sürdürdüklerini kaydetti.

Stoltenberg, "Türkiye, Ukrayna tahılının Karadeniz'den geçerek gıda krizinin önüne geçmiş oldu. Bu sevkiyatı büyük takdirle karşılıyoruz." dedi.

Finlandiya, İsveç ve Türkiye'nin muhtırada anlaştıklarını belirten Stoltenberg, "Türkiye'nin önemli beklentileri var. Güvenlik endişelerinizi paylaşıyorum. İsveç ve Finlandiya uzun vadeli ortaklıklarını taahhüt ediyorlar. Her iki ülkenin de somut adımlarını memnuniyetle karşılıyorum. Kalıcı bir mekanizma oluşturulmuş oldu. İsveç terör örgütlerine katılımı engellemek için yeni adımlar atıyor. Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin endişelerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırlar. Artık İsveç ve Finlandiya'nın tam üye olarak NATO'ya katılması lazım. Bu zor zamanlarda bunu tamamlamamız gerekiyor." diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55