,
  • BIST 9101.45
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C

Bakan Çavuşoğlu: "AB'nin Ayasofya'ya ilişkin 'kınama' sözcüğünü reddediyoruz"

Bakan Çavuşoğlu: "AB'nin Ayasofya'ya ilişkin 'kınama' sözcüğünü reddediyoruz"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısında yapılan Ayasofya açıklamasına ilişkin, kınama sözcüğünü reddediklerini vurguladı.

Malta Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Evarist Bartolo ile görüşen Bakan Çavuşoğlu, yapılan görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

AB Dışişleri Bakanları toplantısında Ayasofya'ya ilişkin yapılan açıklamayayla ilgili konuşan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Dün AB Dış İlişkiler Konsey Toplantısı'nda Türkiye gündemdeydi. Fransa, Rum kesimi ve Yunanistan, Türkiye'nin gündemde olmasını isteyen ülkelerdi. Borrell ile biz samimi bir şekilde görüşürken düşüncelerimizi anlattık. Türkiye'ye ilave bir yaptırım kararı çıkarsa, bunun karşılığını vereceğimizi vurgulamıştık. Hep şunun altını çizdik; Doğu Akdeniz'de herkes ile diyaloğa hazırız, iş birliğine hazırız. Tek taraflı dayatma ve yaptırımlara karşıyız, bunlara da boyun eğmeyiz. Ayasofya ile ilgili Borrell eğer 'açılmasaydı daha iyi olurdu' deseydi buna saygı duyardım. Kınama sözcüğünü biz reddediyoruz."

Konuşmasının devamında "İspanya'da da cami olarak inşa edilmiş, daha sonra da kiliseye çevrilmiş eserler var. Biz de İspanya'ya 'bunları tekrar camiye çevirin, sizi kınıyoruz' mu dememiz lazım." diyen Bakan Çavuşoğlu, "Kaldı ki bu Türkiye'nin egemenlik haklarını ilgilendiren bir konu. Burası geçmişte İstanbul fethedildikten sonra 1462'de ecdadımız Fatih Sultan Mehmet'in adıyla kurulan vakfa cami olarak vakfedilmiş. 481 yıl cami olarak hizmet etmiş, daha sonra ise müze olarak bu eser korunmuş. UNESCO'nun da listesinde olan bu eseri biz göz bebeğimiz gibi korumuşuz. Bundan sonra cami olarak ibadet de edilebilecek. Herkesin ziyaretine ücretsiz olarak da açık olacak." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Atılacak adımlar konusunda UNESCO ile de bilgilendirme dahil iş birliğimiz olacak. Biz bu kadar yapıcıyken, böylesine iyi niyetli bir yaklaşım içindeyken Türkiye'yi kınamak doğru bir yaklaşım değil. 'Türkiye'nin egemenlik hakkıdır ama burası korunsun' diyenlere de biz teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55