,
  • BIST 9458.27
  • Altın 2495.11
  • Dolar 32.5919
  • Euro 34.8036
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C

B12 vitamini nedir? Hangi besinler B12 içerir?

B12 vitamini nedir? Hangi besinler B12 içerir?
Vücutta eksikliği durumunda birçok rahatsızlığa yol açan B12 vitamini hakkında bilgi veren uzmanlar, crohn ve çölyak hastalığı, bağırsak sorunları ve gastrit gibi risk faktörleri taşıdığını söylüyor.

Vitaminler, insan sağlığı için olmazsa olmaz organik moleküllerdir. Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan vitaminlerin aksatılmaması gerektiğini belirtiyor.

Vücut içerisinde yer alan B12 vitamini seviyesinin fazla azaldığı zamanlarda meydana gelen durumlara B12 eksiliği denildiğini belirten uzmanlar, " Vücudun çalışmasında birçok önemli görevi olan B12 vitamini; kemik iliğinde, kan hücrelerinin üretiminde görevlidir, bağışıklık güçlendirir, hafızayı güçlendirir, öğrenmeye yardımcı olur, sinir hücrelerinin, özellikle beyinde bulunan sinir hücrelerinin bilgiyi oluşturma, onu saklama ve bilgiyi aktarma görevlerini yapmasında yardımcıdır. Ayrıca sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır." diyor.

"Sinir sisteminde bozulma, el ve ayaklarda uyuşukluk hissi, kansızlık, kilo kaybı, yürümekte zorlanma, denge kaybı, unutkanlık görülebilir"

B12 vitaminini eksikliği durumunda karşılaşılan sorunlar konuşan uzmanlar "Eğer vücutta kan hücrelerinin üretim için yeterince B12 vitamini yoksa o zamanda üretilen kan hücreleri kalitesiz ve güçsüz olurlar, kansızlık şikâyeti başlar. Eğer kansızlık şikâyetiniz varsa B12 vitamini eksikliğine de mutlaka bakılması gerekir. Bazen sadece demir tedavisi tek başına kansızlık tedavisinde yeterli olmaz yanında B12 takviyesi de gerekir. Sinir hücrelerinin, özellikle beyinde bulunan sinir hücrelerinin bilgiyi oluşturma, onu saklama ve bilgiyi aktarma görevlerini yapmasında yardımcıdır. Sinir sisteminde bozulma, el ve ayaklarda uyuşukluk hissi, kansızlık, kilo kaybı, yürümekte zorlanma, denge kaybı, unutkanlık, çarpıntı, duygu durum bozuklukları, yorgunluk gibi rahatsızlıklar görülebilir." uyarılarında bulunuyor.

B12 vitamini taşıyan besinler

Yetersiz beslenmenin yanında vejetaryen, crohn hastalığı, çölyak hastalığı, gastrit, ince bağırsak sorunları, inflamatuar bağırsak hastalığı, pernisiyöz anemisi varlığı gibi risk faktörlerin olduğunu belirten uzmanlar, B12 vitamini bulunan besinleri "Tavuk, deniz ürünleri, (En çok B12 vitamini balık yumurtasında bulunur, uskumru, somon, sardalye ve ton balıkları) kırmızı et, böbrek ve karaciğer sakatatı, karides, süt, yumurta, peynir, kefir, yoğurt, midye, mercimek, fasulye, bezelye." Şeklinde sıraladı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55