,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C

Aydın: “Bitkisel ilaçlara ve gıdalara talep artıyor”

Aydın: “Bitkisel ilaçlara ve gıdalara talep artıyor”
Gaziantep Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen ve sunumlarla başlayan toplantıda konuşan TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu Başkanı İbrahim Aydın, komisyon ile ilgili bilgi verdi.

TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu Başkanı İbrahim Aydın, bitkisel ilaçlara ve gıdalara dünya genelinde talebin arttığını söyledi.

TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu Başkanı İbrahim Aydın ve beraberindeki komisyon üyeleri, tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğinin korunması, bunların üretimi ve pazarlanması konularında değerlendirmelerde bulunmak üzere Gaziantep’e geldi.

Gaziantep Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen ve sunumlarla başlayan toplantıda konuşan TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu Başkanı İbrahim Aydın, komisyon ile ilgili bilgi verdi.

Komisyonun, TBMM’de 5 siyasi partinin teklifi ile kurulduğu bilgisini veren Aydın, 3 aylık bir süre için kurulan komisyonun süresinin uzatılarak çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

Şu ana kadar mecliste 11 toplantı yaptıklarını aktaran Aydın, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda uzman 68 bilim adamının yanı sıra üreticiler ve bakanlıktaki uzmanları da dinlediklerini ve il çalışma ziyaretleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Gaziantep’in bitki olarak çok fazla çeşitliliğe sahip bir il olduğuna değinen Aydın, "Ülkemiz bu konuda zaten çok zengin. 12 bin üzerinde bitki çeşitliliği var. Ülkemizde 3 bin 600 endemik bitki, Gaziantep’te ise 2 bin 460 bitki çeşitliliği var ve bunun 240 tanesi de endemik. Özellikle Moringa gibi bazı bitkilerin öne çıkması bizleri sevindiriyor.” diye konuştu. 

“2023 yılında 5 milyar dolar gelir hedefliyoruz”

115 milyar dolarlık pazarda Türkiye'nin milyon dolarlar aşamasında payı bulunduğunu belirten Aydın, şöyle devam etti:

"500-600 milyon dolarlardan bahsediliyor. Kırsal kalkınmanın da lokomotifi olacak. Bunları iyi değerlendirebildiğimiz takdirde 2023 yılına kadar bu durumdan 5 milyar dolar gelirimizin olması gibi bir hedefimiz var. Bunun olması için bitkilerimizi yalnız hammadde olarak yurtdışına ihracat yapmak değil, katma değeri yüksek ürünler olarak, yeri gelecek gıda takviyesi olarak yeri gelecek ilaç olarak çevirebilirsek bunu başarabiliriz. Bu da Gaziantep gibi şehirlerin girişimci insanları ile olacak. Gaziantep gerçekten yatırımcı, girişimci olan bir şehir. Biz bu aromatik bitkileri nihai ürüne götürürken katma değeri yüksek ürünler üretebilirsek hedefe ulaşmış olacağız. Diğer türlü aynı seviyelerde saymaya devam ederiz. Dünyada bitkisel ilaçlara, gıdalara doğru hızla bir ilerleme var. 2050 yılında bu rakamlar 500 milyar dolar olacak”

“Tarımsal sanayi ihracatında çalışmalarımız var”

Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise, “Çok önemli tarımsal sanayi ürünlerimiz var. Tarımsal sanayi ihracatında çok ileri derecede çalışmalarımız var. Türkiye’de ilk üçe girecek önemli tarım fuarları burada gerçekleştiriliyor. Bölgedeki diğer illerin tarımsal ürünlerinin işlendiği, pazarlandığı ve ihracat yapıldığı bir şehir Gaziantep. Türkiye’de İhracatta 6’ncı,  istihdamda 8’inci ve markalaşmada 7’nci sırada yer alıyor.  Türkiye’de en fazla marka tescili yaptıran İl olarak da 1’inci sırada. Avrupa Birliği’ne Türkiye’den tescil edilmiş üç üründen ilki olan ‘Antep Baklavası’ coğrafi işareti olarak da Avrupa Birliği’nin tescilini almış durumda.” şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Davut Gül de organik ürünlere olan talebin dünya genelinde arttığına dikkat çekerek, Türkiye’nin ve Gaziantep’in de buna hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonun önemine değinerek kurulan komisyonun Türkiye’de var olan bir ihtiyacı da giderdiğini aktaran Gül, birçok zenginliğe sahip olan Türkiye’nin bitki çeşitliliği yönünden de geniş bir yelpazeye sahip olduğunu dile getirdi.

“Dünya genelinde organik ürünlere olan talep artıyor”

Gül, insanların doğal ürünlere olan talebinin gün geçtikçe arttığının altını çizerek, “İnsanlar ödediği paranın hesabını yapmadan kaliteli, doğal, organik ürün almak istiyor. Bu talep ileriki yıllarda daha da artacak.  Buna şehirler olarak da ülke olarak da hazır olmamız gerekiyor.  Hazır olurken hem mevcut durumu muhafaza etmek hem bunlardan yaygınlaşabilecekleri yaygınlaştırmak gerekiyor. Onun ötesinde de sanayi ürünü olarak bunu piyasa sürebilmek son derece önem arz ediyor.  Tam bu noktada Gaziantep’in müteşebbisleri devreye girebilir, girecektir. Gaziantep’te üretilen ürünlerin dışında Gaziantep’in müteşebbisleri inanıyorum ki Hatay’ın da, Kilis’in de, Urfa’nın da, Maraş’ın da hatta Türkiye’nin diğer yörelerindeki ürünleri de mutlaka değerlendirirler.” dedi.

Konuşmaların ardından Gaziantep’e özgü Moringa bitkisinin tanıtımı yapılarak bitkiden üretilen ürünlerin markalaşma yolunda emin adımlarla ilerlediği dile getirildi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55