,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2488.992
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6547
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C

Avukat Turan: Bütün mahkumlar kanun önünde eşittir

Avukat Turan: Bütün mahkumlar kanun önünde eşittir
28 Şubat davasıyla ilgili yaş haddinden 2 generalin salıverilmesinden dolayı açıklamalarda bulunan Avukat Yahya Turan, diğer 28 Şubat mağduru hükümlü ağır hasta ve yaşı geçmiş bütün mahkumların bırakılması hususuna dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde 28 Şubat davasıyla hükümlü olan 2 generalin yaş haddinden dolayı Cumhurbaşkanı tarafından affedilmesiyle cezaları devam hala eden 400'e yakın diğer 28 Şubat mağduru hükümlü ağır hasta ve yaşı geçen mahkumlar ile ailelerinin kafasında soru işareti oluşturdu.

Yargılanma hakkında değerlendirmelerde bulunan Avukat Turan, bir kimsenin general olması veyahut da normal bir vatandaş olması arasında kanunlar uygulanırken herhangi bir ayırım yapılmaması ayrıca ağır hasta ve yaşı ilerlemiş olan bir mahkûmun Cumhurbaşkanı'nın affı olmaksızın salıverilmesi gerektiğini belirtti.

"Kanunlar uygulanırken kişiler arasında ayırım yapılamaz"

Turan, "Öncelikle 28 Şubat davası ile yapılan yargılama zaten sembolik bir yargılamaydı. Birkaç generalin yargılanmasından ibaretti. Genel bir sorulamaya tabi tutulup bu olayda katkısı olan medya veya diğer kesimlere herhangi bir dava açılmadı ve bunlarla ilgili herhangi bir ceza da verilmedi. Sadece yaşlanmış birkaç general hakkında karar verildi ki nihayetinde en son 2 General Cumhurbaşkanı'n affıyla sağlık sorunları gerekçe gösterilerek salıverildiler. Öncelikle kanun önünde herkes eşittir. Bir kimsenin general olması veyahut da normal bir vatandaş olması arasında kanunlar uygulanırken herhangi bir ayırım yapılamaz. Dolayısıyla herhangi bir kişi sıradan bir vatandaş eğer hastaysa zaten Cumhurbaşkanı'nın affı olmaksızın bu şahsın salıverilmesi gerekiyor. Aynı zamanda bunun değişik prosedürlere tabii tutulmasına gerek yoktur." ifadelerini kullandı.

Yaşı ilelermiş ve ağır hasta olan mahkumların tabi tutmamaları için yapılacak olan çözümleri aktaran Turan, "Cezaevinde kişiler belli bir takibe tabi tutularak cezaevinde kendi ihtiyaçlarını birebir yerine getirip getiremedikleri takip edilebilir. Takip edildikten sonra daha basit bir usulle bulundukları yerlerdeki hastanelerden alınacak raporlarla bu kişiler salıverilebilirler. Kişinin salıverilmesi doğrudan onun cezasından vazgeçildiği anlamına gelmez. Günümüz şartlarında elektronik kelepçeyle, ev hapsine tabi tutulmak suretiyle de kişilerin cezalarının infazı mümkündür. Bunun dışında kişi eğer kanser gibi ağır hastaysa bu takdirde yapılan infaz bir infaz olmaktan çıkar ve işkence haline gelir. İşkence de evrensel kanunlarda ve olması gereken hukukta zaten herkes tarafından bilindiği üzere bir suçtur ve büyük bir vebaldir. Kesinlikle kişiler ağır hasta oldukları halde cezaevinde tutulmamaları gerekiyor. Bunların daha basit usullerle salıverilmesi lazım." şeklinde ifade etti.

"Hasta ve yaşı ilerlemiş olan mahkumların kesinlikle Cumhurbaşkanı affına gerek duyulmaksızın tahliye edilmeleri lazım"

28 Şubat davasından hükümlü olan 2 general, yaş haddinden dolayı tahliye edilirken aynı gerekçeyle diğer mahkumların da bırakılması yönünde vurgu yapan Turan, "Kişinin cezaevinde tutulma amacı belli bir yerde tutularak seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. Başka tür şekilde cezalanamaz. Dolaysıyla ağır hasta mahkûm olanların veya yaşı baya ilerlemişse bu takdirde kesinlikle Cumhurbaşkanı affına gerek duymaksızın, rapor çıkan yerlere onu havale etmeksizin daha basit usullerle bırakılmaları lazım. Bu yöndeki mahkumların mağduriyetine son verilmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Turan, "Cumhurbaşkanı affıyla 2 general tahliye edildiği zaman diğer mahkûmların kafasında 'acaba bunlar general oldukları için mi affedildiler? şeklinde bir şüphe oluşmaktadır. 'Bizim de bırakılmamız için general mı olmamız lazım?' diye insanların vicdanında rahatsızlığa sebebiyet vermektedir. Dolaysıyla bu tür mağduriyetlere mahal verilmemesi, ağır hasta ve çok yaşlı olan mahkumların kalan cezalarını kendi evlerinde geçirmelerini sağlayacak imkanların ve düzenlemelerin kesinlikle yapılması gerekmektedir." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55