,
  • BIST 9452.29
  • Altın 2497.062
  • Dolar 32.585
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C

Avrupa teyakkuzda!

Avrupa teyakkuzda!
Brüksel’de patlayan bombalar tüm Avrupa’yı sarstı. Avrupa'da adeta olağan üstü hal ilan edildi. Bir çok yerde güvenlik en üst seviyeye çıkarıldı, bunların arasında Havalimanları, tren ve metro istasyonları ile kamu ve kurumların binaları yer alıyor.

Brüksel’de 34 kişinin öldüğü saldırının ardından tüm Avrupa alarma geçti. Başta havaalanları olmak üzere kamu alanlarında güvenlik önlemleri artırıldı.  Londra, Paris, Bükreş, ve Prag gibi kentlerde havaalanlarına takviye ekipler gönderildi, güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkartıldı. Önlemler şöyle: avrupa-teyakkuzda!.Jpeg

- Almanya Federal Polisi, Belçika, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg sınırlarında kontrollerin artırıldığını açıkladı. 
- Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Cumhurbaşkanı François Hollande ile yaptığı görüşme sonrasında ülke genelinde 1600 ek polis ve jandarmanın görevlendirildiğini açıkladı.  
- Almanya’nın en büyüğü olan Frankfurt Havalimanı’nda güvenlik sıkılaştırıldı.
- Danimarka, İsveç ve Finlandiya kamuya açık alanlarda ve havaalanlarında güvenliğin artırıldığını duyurdu. Kopenhag Havaalanı’nda kontrolleri sıkılaştırıldı. 
- İngiltere’de özellikle başkent Londra’da ulaşım noktaları sıkı denetim altında. Londra’da polis, saldırıların görgü tanığı olan İngilizlerden ellerindeki video ve fotoğrafları kendileriyle paylaşmalarını istedi. 

avrupa-teyakkuzda!-001.JpegHollanda da arama
- Yunanistan’da havalimanları, metro istasyonları ve resmi binalarda güvenlik önlemleri artırıldı. Belçika, Fransa ve Hollanda diplomatik misyonları başta olmak üzere resmi binaların çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı.
- Avusturya İçişleri Bakanı Karl-Heinz Grundboeck, Viyana başta olmak üzere şehir merkezleri ve havaalanlarında güvenlik önlemlerinin artırıldığını duyurdu. 
- Hollanda polisi, Amsterdam Schiphol Havaalanına gitmekte olan bir treni son durakta durdurdu ve hem trende hem de yolcular üzerinde arama yaptı. 
- Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ülkesinin Belçika’ya olan desteğini açıklarken, Hollanda vatandaşlarını Belçika’ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı.
- Deutsche Bahn, Almanya’dan Brüksel’e olan tüm seferleri durdurdu. Fransa’dan Brüksel’e olan tren seferleri de iptal edildi.
- Brüksel seferi yapan 200’ün üzerinde uçuş başka kentlere yönlendirildi ya da iptal edildi. 
- Rusya’da başta havaalanları olmak üzere güvenlik önlemleri sıkılaştırıldı.
- ABD güvenlik önlemlerini artırdı, özellikle New York havaalanında geniş güvenlik önlemleri başlatıldı. avrupa-teyakkuzda!-002.JpegBrüksel’de panik
Brüksel’de düzenlenen terör saldırılarının ardından ülke teyakkuza geçerken güvenlik önlemleri artırıldı. Brüksel’e 225 askeri kuvvet gönderildi. Saldırı sonrası Fransa sınırı kapatıldı.  

- Belçika Parlamentosu ve Başbakan Charles Michel’in çalışma ofisi güvenlik için boşaltıldı. Terör alarmı en yüksek seviyeye yükseltildi.
- Brüksel’deki Avrupa Birliği kurumlarına ait binalar boşaltılırken, binalara gazeteciler dahil kimsenin girişine izin verilmiyor. 
- Yoğun yüklenme yüzünden Brüksel’deki mobil şebeke ve veri hatları çöktü. Brüksel’de telefon hatları yoğunlunluktan dolayı çalışmadı. Yetkililer, halkı iletişim için kısa mesaj, WhatsApp ya daFacebook kullanmaya çağırdı. 
- Belçika Kriz Yönetim Merkezi, Twitter’daki (Crisis Center Belgium) hesabı üzerinden Flamanca, Fransızca ve İngilizce uyarılarda bulundu. Merkezin paylaştığı mesajlarda çocukların okullarda kalması, halkın ‘bulundukları yerde kalması’ yönünde çağrıda bulunuldu.
- NATO Brüksel’deki merkezlerinde güvenliği artırdı. Brüksel’deki tüm AB kurumlarındaki alarm seviyesi turuncuya yükseltildi.
- Brüksel Havaalanı  kapatıldı. Kentte toplu taşıma tamamen durdu, okullar ve müzeler tatil edildi. Londra ve Brüksel arasındaki uçuşlar ile hızlı tren seferleri de durduruldu.
- Belçika’daki Tihange nükleer santrali önlem amaçlı olarak boşaltıldı. 

‘KORKTUĞUMUZ BAŞIMIZA GELDİ’

Brüksel’de saldırının ardından Avrupalı liderler kenetlendi. ABD Başkanı Barack Obama ise saldırının faillerinin bulunması için “ABD’nin gereken her şeyi yapacağını” söyledi.
- Belçika Başbakanı Charles Michel, saldırıları “kör, vahşi ve korkakça” olarak tanımlayarak “Korktuğumuz başımıza geldi. Belçika için kara bir gün” dedi.
- Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, terörün Brüksel’i vurduğunu ancak ‘hedefin Avrupa olduğunu’ söyledi. 
- Hollanda Başbakanı Mark Rutte Belçika’nın alçak ve canice saldırılara maruz kaldığını  aydetti. “Kalbimiz kurbanlar ve yakınlarıyla beraber” diyen Rutte, komşularına yardıma hazır olduklarını ifade etti.

AB’den ortak açıklama
- Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in ofisinden “Terör asla kazanamayacak” açıklaması yapılırken İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, “Saldırılar sadece Belçika’yı değil tüm AB ve özgürlüklerini hedeflemektedir” dedi.
- İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Twitter’daki kişisel hesabından patlamalara ilişkin iletisinde, “Kalbim ve aklım Brüksel’de, Avrupa’da” dedi.
- AB’nin 28 lideri ortak açıklama yayımladı ve saldırının demokratik toplumu hedef aldığını belirtti.
- AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Belçika’da terör saldırılarına ilişkin konuşurken, gözyaşlarına boğularak “Avrupa için üzücü bir gün” dedi.
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak’ın merkezinin de bulunduğu Brüksel’de yaşanan saldırıların ardından yaptığı açıklamada, “Burada, Brüksel’de bu Sabah yaşanan saldırılardan dolayı derin üzüntü içindeyim” dedi. Saldırıları ‘korkakça’ olarak tanımlayan Stoltenberg, “Değerlerimiz ve açık toplumlarımıza yönelik bir saldırı. Terör demokrasimizi yenemeyecek, özgürlüklerimizi alıp götüremeyecek” ifadelerini kullandı.
- AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Dehşete düştüm. Saldırılar, nefret ve şiddetin hizmetindeki teröristler tarafından gerçekleştiren bir diğer alçaklığa işaret ediyor” ifadesini kullandı.
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, terörün sınır tanımadığının ve tüm insanlığı tehdit ettiğinin bir kez daha kanıtlandığını vurguladı. 
- Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, Mechelen-Brussels Piskoposu’na gönderdiği mesajda ölenler için taziyelerini iletti.

Türk siyasetçilerden dayanışma mesajı 

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Farklı terör örgütlerinin alçakça saldırılarına maruz kalmış olan halkımız, Belçika halkının acısını derinden hissetmekte ve paylaşmaktadır. Brüksel’deki menfur saldırılar, terörün bir özgürlük mücadelesi olamayacağını, terörün her türüne karşı hep birlikte mücadele etmemiz gerektiğini açıkça ortaya koymuştur. 
- Başbakan Ahmet Davutoğlu: Brüksel’de terörün küresel yüzünü bir kez daha gösteren saldırıları lanetliyor, Belçika hükümeti ve halkına taziyelerimi sunuyor, milletimiz adına dayanışma  duygularını paylaşmak istiyorum.
- AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır: Brüksel’deki saldırılarda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Olmamasını arzu ettiğimiz bu olay, terörle mücadelede ayrım yapmadan, hep birlikte, dayanışma ile hareket etmemiz gerektiğini gösteriyor. 
- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Belçika hükümeti ve halkına taziyelerimizi sunuyoruz. Terörle hep beraber, bölge, Avrupa ve dünya olarak daha kararlı mücadele etmemiz lazım, daha duyarlı olmamız gerekiyor. 
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Terör insanlık suçudur. Kim olursa olsun herkesin ortak tavır takınması gereken bir olaydır. Brüksel’de patlayan  bombalar insanlığa karşı yapılmış suçtur. Bütün Belçika’ya, orada yaşayan bütün insanlara, bizim yurttaşlarımız dahil, hepsine geçmiş olsun. 
-  AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Teröre karşı dayanışma konusunda Belçika ile yan yana durduğumuzu tam bir dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyoruz.
- HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş: Bu zor günlerde Avrupa ve Belçika halklarının yanında olduğumuzu, acılarını yürekten paylaştığımızı, bu acı ve kayıplara karşı uluslararası dayanışmanın önemini bir kez daha ifade ediyoruz” dediler. 
- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Terör küresel bir olgu haline dönüştü. Nerede teröre karşı bir davranış varsa oraya karşı bir cevap vermeye gayret gösteriyorlar. Öyleyse uluslararası boyutta terörle mücadele esas alınmalı.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55