,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C

Atölyelerde ustalık ve kalfalık belgesi için yarıştılar

Atölyelerde ustalık ve kalfalık belgesi için yarıştılar
Türkiye'nin en büyük meslek eğitim merkezlerinden biri olan Tuşba Vali Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezi'nde öğrenciler, farklı atölyelerde ustalık ve kalfalık belgesi almak için birbiriyle yarıştı.

Van'da Mesleki Eğitim Merkezi'nde birçok meslek alanında uygulama sınavına giren öğrenciler, farklı atölyelerde ustalık ve kalfalık belgesi almak için birbiriyle yarıştı.

142 meslek dalında kalfalık ve ustalık belgesi veren Vali Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezi, meslek sahibi olmak isteyen ve mesleğine yönelik belge ihtiyacı olanlarının uğrak yeri oldu.

142 meslek dalında çıraklık eğitimi verilen okulda, uygulama sınavları başladı. Öğrenciler, teorik eğitimden sonra uygulama sınavlarına girerek belge sahibi olmak için yarışıyor.

Okulu ziyaret eden ve uygulama sınavlarını inceleyen İl Milli Eğitim Şube Müdürü Burhan Şahin, bu okulda eğitim gören öğrencilerin ciddi anlamda iş sahibi olduğunu söyledi.

Uygulama sınavlarında İl Milli Eğitim Şube Müdürü Burhan Şahin'e eşlik eden, okul ve yapılan sınavlar hakkında bilgiler veren Okul Müdürü Murat Yılmaz ise, Vali Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezi'nde okuyan her kesin kendini direkt iş hayatının içinde bulduğunu söyledi.

"Esnafının kalifiye elemen ihtiyacı karşılanıyor"

Okulda verdikleri teorik ve pratik eğitimler ile Van esnafının kalifiye elemen ihtiyacının ciddi oranda karşılandığını belirten Yılmaz, "1986 yılından bu yana kentin esnafına hizmet vermektedir. Şu an 142 meslek dalında çıraklık eğitim verilmektedir. Eğitim katılım şartı ilköğretim mezunu olmaktadır. İlköğretim mezunu olan kişiler 3 yıl eğitim gördükten sonra kalfalık, 1 yılda daha eğitim görenler de ustalık eğitimi almaya hak kazanmaktadır. Şu an okulda bin 113 öğrenci mevcut. Ayrıca merkezimizde kalfalık ve ustalık belgesi almak için bir meslekte çalıştığını belgeleyenler sınavları tabi tutularak iş hayatına atılabilir. Şubat döneminde 400 sınav yapılıyor. Sınavlar; genel kültür, alan dal teorik sınavları ve alan/dalıyla ilgili pratik uygulama olmak üzere üç aşamalı yapılmaktadır. Başarılı olanlar kalfalık ve ustalık belgesi alıyor. Bizden belgeleri alanlar iş hayatında, sektörde aktif rol alıyor. Bu yönüyle mesleki eğitimin tamamında bu mantığın yerleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Meslek liselerinin de mesleki eğitim merkezi mantığıyla çalışmalı ve mezunlarının tamamına istihdam imkânı sağlanmalıdır. Mesleki eğitim mantığında iş yerleri birer atölye, birer eğitim merkezi olarak kullanılmaktadır." dedi.

"Teorik ve pratik sınavlar yapıyoruz"

Yılmaz, "Kurumlar, iş yerleri ilanlara çıktıklarında insanlar hemen kurumuza müracaat ediyor ve bizden mesleği ile ilgili belge talep ediyor. Bizler de önceki öğrenmelerini değerlendirmeye alarak çeşitli süreçlerden ve sınavlardan geçme kaydıyla belgelerini veriyoruz. Şubat, eylül ve haziran dönemlerinde kalfalık ve ustalık sınavları yapıyoruz. Bu anlamda teorik ve pratik sınavlar yapıyoruz. Başarılı olanlar belgelerini alarak iş taleplerine olumlu cevap verebiliyor. Dolayısıyla öğrencilerin bu anlamda mesleki eğitim merkezlerini tercih etmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Çok sayıda üniversite mezunu bize müracaat ediyor"

Mesleki eğitime başvuru sayısında üniversite mezunlarının ciddi oranda olduğunu dile getiren Yılmaz, son olarak şunları kaydetti:

"İnsanlar üniversiteyi okuyup iş sahibi olamıyor, tekrar başa dönüyor. Yani ilköğretim çağına fakat ilköğretimden hemen sonra doğru yönlendirmelerle insanlar mesleğe yönlendirilebilir.  Okulumuzun mezunları, şimdi okulumuza katkı sunmaya başlıyorlar. Edremit, Tuşba ve Erciş ilçelerinde bu tür okullar hizmet vermekte. Daha önceleri çıraklık okulu olarak biliniyordu. Şimdi artık mesleki eğitim merkezi olarak adlandırıldı. Yaygın eğitime örgün eğitim de eklendi. Şu an bizde kalfalık belgesini alan bir insan, ustalık belgesini aldıktan sonra farklı dersleri vererek de meslek lisesi mezunu durumuna gelebiliyor. Bu okulun en büyük artısı iş hayatının içinde iş hayatıyla birlikte yetiştiği için mezun olduğunda direkt olarak iş hayatının içinde kendini bulabiliyor. İstihdam konusunda çok güçlü, pratik anlamında daha da güçlü, kalfalık belgesini alan bir kişi mesleğinin gereksinimlerini yerine getirmiş olur, rahatlıkla çalışabilir. Ustalık da bunun bir üst düzeyidir. Birçok iş kolunda olduğu gibi tekstil kente de ciddi anlamda hitap edeceğiz." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55