,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2492.323
  • Dolar 32.5526
  • Euro 34.6859
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C

ATO’dan Kıbrıs Çıkarması

ATO’dan Kıbrıs Çıkarması
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla adada bulunan ATO Heyeti, Cumhurbaşkanı Akıncı, Ekonomi Ve Enerji Bakanı Atun ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Kaymak ile görüştü.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetimi, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) ziyaret etti.

 

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın (KTSO) davetlisi olarak Ada’ya giden ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve beraberindeki heyet, ilk olarak KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi. Cumhurbaşkanı Akıncı, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, anavatan Türkiye ile KKTC arasındaki ticari ilişkilerin karşılıklı ve sürekli olarak geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. ATO Başkanı Baran ise Cumhurbaşkanı Akıncı’ya Ankara’nın ticari ve ekonomik yapısı hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen görüşmede KTSO Başkanı Mustafa Kaymak da hazır bulundu.

 

-ATO HEYETİNDEN EKONOMİ BAKANI’NA ZİYARET-

 

ATO heyeti daha sonra KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’u ziyaret etti. Bakan Atun, Türkiye’den KKTC’ye deniz altından kablo ile elektrik sağlanması projesine yılsonuna kadar start verileceğini söyledi. Petrol arama çalışmalarının devam ettiğini anlatan Atun, “Rezervler olduğu yönünde emareler var” dedi. Türkiye’nin dünyada sayılı güçlü ülkeler arasında olduğunu ifade eden Atun, “Türkiye dışa açılan pencere, en büyük ortak, Kıbrıs Türkü’ne güç veren tek ülke, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri sayesinde barışı temin eden ülke” diye konuştu.

 

Görüşme sırasında ATO’nun çalışmaları ve Ankara ekonomisi hakkında Bakan Atun’a bilgi veren ATO Başkanı Baran, KKTC’nin Türk halkı için önemli bir ülke olduğunu vurguladı. Kıbrıs’ta barışı isteyen tarafın Türk tarafı olmasına rağmen mağdur edilen tarafın da Türk tarafı olduğunu ifade eden Baran, Türkiye’nin sıkıntılara rağmen dünyanın ekonomik olarak yükselen yıldızı olacağını, buna bağlı olarak KKTC’nin de refahının gelişeceğini söyledi. Turizm ile nar, narenciye ve hellim başta olmak üzere tarımsal üretimin KKTC ekonomisi için önemli olduğunu kaydeden Baran, Türkiye’nin KKTC’ye ihracatında Ankara’nın payının yüzde 5, ithalatta ise yüzde 13 olduğunu belirtti. Baran, “Bu rakamlar, ticarette KKTC ile Ankara arasında alınabilecek uzun yollar bulunduğunu gösteriyor” dedi.

 

-“SİZE BİR NEFES OLMAK İÇİN BURADAYIZ”-

 

ATO Başkanı Baran ve Yönetim Kurulu Üyeleri, öğleden sonra da Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nı ziyaret etti. ATO Yönetimi olarak ilk ziyaretlerini Kıbrıs’a yapmanın kendileri açısından çok özel olduğunu belirten Baran, “Burası da bizim yurdumuz. Yaşadığınız sorunları biliyoruz. Avrupa Birliği Adalet Divanı kararlarıyla abluka altına alındınız. Ama Türkiye’nin gücü hep yanınızda” dedi. Türkiye’nin IMF’den kurtulduğunu ve komşu ülkelere yardım eder duruma geldiğine işaret eden Baran, “Bizler Kıbrıs’a farklı gözle bakarız. Ticareti nasıl geliştirebiliriz, bunun için buradayız. Hangi alanda olursa olsun ticarette size bir nefes olabilmek için buradayız. Ankara’nın katkısı ne olur? Bunu anlamak için buradayız” diye konuştu.

 

KTSO Başkanı Mustafa Kaymak ise ATO ile birçok alanda iş birliğine imza atacaklarına inandığını dile getirerek, “Bizler yıllardır ambargolar altında üretim mücadelesi veriyoruz. Her zaman Türkiye bizim yanımızda oldu. Ürünlerimizi dünyaya pazarlamak için oda olarak çok çalışıyoruz. Ürünlerimize Türkiye’de ve dünya pazarlarında yer bulacağımıza inanıyorum” dedi. Ziyaret sırasında KTSO Genel Sekreteri Doğa Dönmezer “KKTC Ekonomisinin Genel Durumu” konulu bir sunum yaptı. Sunumun ardından her iki oda yönetimi ortak toplantıya geçti. Toplantıda, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak için ATO üyeleriyle Kıbrıslı iş adamlarının Türkiye-KKTC İş Forumu’nda bir araya getirilmesi konusu ele alındı. Toplantının sonunda anı plaketi ve hediye takdimi yapıldı.

 

KKTC’deki temasları sırasında ATO Başkanı Gürsel Baran’a Başkan Yardımcısı Mustafa Deryal, Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Ülkü Karakuş, Faruk Köylüoğlu, Musa Beşparmak, Selahattin Karaoğlan, Vecdet Fehmi Şendil ve Ziya Kemal Gazioğlu eşlik etti.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55