,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 25 °C

ATO Ticaret Ataşeleri Buluşması

ATO Ticaret Ataşeleri Buluşması
ATO, Ticaret Ataşeleri Buluşması’nda üyeleriyle ticaret ataşelerini, coğrafi işaret tescili aldığı Ankara Simiti, Ankara Döneri ve Ankara Tavası ile tescil başvurusunda bulunduğu Erkeç pastırması’nın ikram edildiği gecede bir araya getirdi.

Başkent’in ihracatının artırılması konusunda çalışmalar yürüten Ankara Ticaret Odası (ATO), coğrafi işaret tescilli ürün konseptiyle gerçekleştirdiği Ticaret Ataşeleri Buluşması’nın beşincisinde üyeleriyle ticaret ataşelerini bir araya getirdi.

 

ATO’nun 5. Ticaret Ataşeleri Buluşması, Ankara Valisi Ercan Topaca, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 72 farklı ülkeden ticaret ataşesinin de yer aldığı 100’e yakın diplomat, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ATO Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinin katılımıyla Sheraton Otel’de gerçekleştirildi. Gecede ATO’nun prosedürü tamamlayarak coğrafi işaret tescili aldığı Ankara Simidi, Ankara Döneri, Ankara Tavası ile tescil başvurusunda bulunduğu Erkeç Pastırması ikram edildi.

 

-“ANKARA, TÜRKİYE’NİN BEŞİNCİ BÜYÜK İHRACATÇISI”-

 

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, 5. Ticaret Ataşeleri Buluşması’nda yaptığı konuşmada, Ankara’dan yaklaşık 190 ülke ve serbest bölgeye ihracat yapıldığını, küresel ve bölgesel sıkıntılara rağmen 2017 yılında 6,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Ankara’nın bu rakamla Türkiye’nin beşinci büyük ihracatçısı olduğunu vurgulayan Baran, “Bu rakamların çok üzerinde bir potansiyelimiz olduğunu biliyoruz ve bunun için çalışıyoruz. Ankara Ticaret Odası olarak temel hedeflerimizden birisi Ankara’nın mevcut ihracat rakamlarının artırılması, yeni ihracatçıların oluşturulması, olanlara yeni pazarlar ve müşteriler kazandırılması” dedi. Baran, ihracatı artırma çalışmaları kapsamında üniversite öğrencilerine dış ticaret eğitimleri verdiklerini, güncellenen ve yeni yürürlüğe konulan ihracat destekleri konusunda ATO üyelerini bilgilendirmek amacıyla Devlet Destekleri Tanıtım Toplantıları düzenlediklerini kaydetti.

 

Devlet kurumlarının ve bürokrasinin merkezi olan Ankara’nın aynı zamanda önemli bir ticaret, sanayi, eğitim ve sağlık şehri olduğuna dikkati çeken Baran, şunları söyledi:

 

“Özellikle savunma sanayiinde büyük başarılara imza atıyoruz. Dünyanın en büyük yüz savunma sanayi firmasının üçü Ankara’da. Üniversiteleri ile bilimsel gücü konusunda lider olan Ankara, hem hastaneleri hem jeotermal kapasitesiyle sağlık turizminde de büyük potansiyele sahip. Biz bu potansiyellerin harekete geçmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Ankara’nın hak ettiği yere gelebilmesi için ekonomisini çeşitlendirmeye gayret ediyoruz. Bunun için kongre ve fuar turizmi diyoruz, sağlık turizmi diyoruz, yurt dışı uçuşlar diyoruz.”

 

ATO’nun girişimleri sonucu THY’nin Paris, Frankfurt, Berlin ve Viyana’ya direkt uçuşlar başlattığını, bunlara yenilerinin ekleneceğini hatırlatan Baran, “Yurt dışı ulaşımın verimli hale gelmesiyle Ankara sadece yerli firmalar değil, yabancı firmalar için de bir üretim ve pazarlama merkezi haline gelebilir” dedi. Baran, Ankara’ya uluslararası bir fuar alanı kazandırmaya yönelik çalışmaların bu yıl hızlanacağını, fuar alanının tamamlanmasıyla, Ankaralı üreticilerin dünya pazarlarına kolaylıkla ulaşabileceklerini kaydetti.

 

ATO olarak ticari ilişkileri ileri taşımak için ticaret ataşeleriyle iş birliği içinde çalışmaya hazır olduklarını söyleyen Baran, “Sizler ülkenizdeki iş adamlarının gözü kulağısınız. Odamızın kapıları sizlere her zaman açıktır. Ümit ediyorum ki bu buluşma, üyelerimize yeni iş imkânları ve kapıları açacak, ticari ilişkilerimizin artmasına katkıda bulunacaktır” diye konuştu.

 

-“HAREKAT BARIŞ VE HUZUR İÇİN GERÇEKLEŞTİRİLİYOR”-

 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de sürdürdüğü Zeytin Dalı Harekâtı’na da değinen Baran, “Yangın olan bir çarşıda ticaret olmaz. Herkes kaçışırken kimse ne alırım ne satarım diye düşünmez. Kargaşa olan bir şehirde, ülkede ekonomiden söz edemezsiniz. Bu harekât, barış ve huzur için gerçekleştiriliyor. Tüm güvenlik güçlerimiz sınırlarımız içinde ve dışında tarihi bir mücadele sürdürürken biz iş dünyasının temsilcileri olarak, devletimizin milletimizin yanında, dimdik ayakta duruyor ve ekonomik cephede sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz” dedi. 

 

Ankara Valisi Ercan Topaca da konuşmasında, ticaret ve iş birliği ortamının daha fazla geliştirilmesi noktasında ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirtti.

 

-DAHA ÇOK TİCARET, DAHA ÇOK REFAH-

 

         ATO Dış Ticaret ve Uluslararası İşbirliği Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Ali Rıza Koç da konuşmasında, dünyanın dört bir köşesinden diplomatları ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Bizler Ankara Ticaret Odası olarak, daha çok ticaret, daha çok refah diye düşünüyoruz. Bu nedenle karşılıklı ticareti kolaylaştırmak asıl amacımızdır” dedi.

 

 

         -ANKARA VALİSİ İLE TOBB VE ATO BAŞKANLARI DÖNER KESTİ-

 

Program sırasında misafirlere ATO’nun coğrafi işaret tescili aldığı “Ankara Simidi, Ankara Tava ve Ankara Döneri” ikram edildi. Misafirlere ikram edilen Ankara dönerini Vali Topaca, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve ATO Başkanı Baran kesti.

 

Otelin bahçesinde kurulan stantta kestiği döneri basın mensuplarına ikram eden Hisarcıklıoğlu, söz konusu ürünlerin Avrupa’da da tescil alması için başvurması halinde ATO’ya destek sözü verdi.

 

Baran, standın başında yaptığı açıklamada, ikram edilen Ankara Simidi, Ankara Tavası ve Ankara Döneri için oda olarak yapılan başvuru sonucunda coğrafi işaret tescili aldıklarını, Erkeç Pastırması’na da coğrafi işaret tescili almak için başvuruda bulunduklarını bildirdi.

 

         ATO Başkanı Baran, etkinlik sırasında ticaret ataşelerinin masalarına giderek tek tek sohbet etti.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55