,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 13 °C

ATO Ankara’nın İran’a açılan kapısı olmak istiyor

ATO Ankara’nın İran’a açılan kapısı olmak istiyor
Ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırılmasının ardından “Türkiye-İran Yatırım, Ticaret ve İş Birliği İmkânları Toplantısı” ATO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırılmasının ardından Ankaralı iş adamlarının ilgi odağı haline gelen İran’daki yatırım, ticaret ve iş birliği imkânları Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) düzenlenen toplantıda ele alındı.
 
Ekonomi Bakanlığı, ATO, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), MÜSİAD Ankara ve İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği iş birliği ile düzenlenen “Türkiye-İran Yatırım, Ticaret ve İş Birliği İmkânları Toplantısı” ATO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.
 
-İRANLI DOSTLARIMIZA KAPIMIZ AÇIK-
 
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ambargonun kaldırılmasıyla İran ekonomisinde büyük bir dönüşüm yaşandığını belirterek, “Bu dönüşümün ortaya çıkardığı yeni iş fırsatlarını Ankaralı iş adamları olarak iyi değerlendirmeliyiz. Ankara Ticaret Odası olarak Ankara’nın İran’a açılan kapısı olmak istiyoruz” dedi.
 
Baran, Türkiye ve İran’ın, bölgenin en güçlü iki ülkesi olduklarını dile getirerek, “Dost iki ülke arasında derin tarihi bağlar ve siyasi ilişkiler mevcut. Bölgedeki durum nedeniyle hassas bir dönemden geçiyoruz. Ekonomide güçlü bir iş birliğine ihtiyacımız var. Bu hassas dönemde ilişkilerin güçlenmesi, bölgemize istikrar, barış ve huzur gelmesi açısından da önem taşıyor” diye konuştu. İran’a yönelik geçmişte uygulanan ambargo nedeniyle azalan ekonomik ilişkilerin yeniden ivme kazanması için 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmi hedefini yakalamaları gerektiğini ifade eden Baran, “İran ve  Türkiye arasındaki ticari potansiyel oldukça yüksek. Bunun ortaya çıkarılması  için  yoğun çalışmalar gerekiyor” dedi. Taraflar arasında iş birliği imkânlarının geliştirilmesi için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyleyen Baran, şöyle devam etti:
 
“Ankaralı iş adamları olarak ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin hak ettiği düzeye ulaşmasını istiyoruz. İranlı dostlarımıza kapımız her zaman açık. Var olan ticari ilişkilerimizi daha da ileriye taşımak adına bize düşen ne varsa elimizden geleni yapmaya hazırız.” 
 
-İRAN KADİM DOSTUMUZ-
 
DEİK Senegal İş Konseyi Başkanı ve ATO Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Şahin de konuşmasında, İran ile Türkiye’nin binlerce yılı bulan bir dostluk ve kardeşlik ilişkisine sahip olduğunu ancak bu durumun ticari ilişkilere yeterince yansımadığına dikkati çekerek, “İran bizim kadim dostumuz ve komşumuz. İki ülkenin çok daha büyük cirolarla ticaret yapması gerekiyor. Dostluğumuzu ve kardeşliğimizi ticarete nasıl dönüştürebiliriz? Toplantıda bunu konuşacağız” dedi. 
 
-BÜYÜKELÇİ FARD: “TÜRKİYE KARDEŞ ÜLKE”-
 
İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taherian Fard ise konuşmasında “komşu, kardeş ve dost” ülke olarak gördükleri Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi. Bölgedeki sorunlara rağmen iki ülke arasındaki ticari ilişkilerinin geliştiğini kaydeden Fard, “İslami ülkeler arasında ticareti geliştirmek çok önemlidir” dedi. Fard, İran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ticari ilişkileri geliştirmek için çok daha ciddi adımlar atılacağına inandığını da sözlerine ekledi.
MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal da İran’ın eski Ankara Büyükelçisi’nin kendilerine binlerce ilmekle dokunmuş çok değerli bir İran halısı gösterdiğini belirterek, “Büyükelçi, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin de ilmek ilmek dokunması gerektiğini ifade etmişlerdi. Ben de yeni büyükelçimize bu ilmeklerin beraber dokunması gerektiğini ifade etmek istiyorum” diye konuştu. Erdal, Büyükelçi Fard’ın iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasına yönelik söylemlerin eyleme dönüştürülmesi konusunda öncülük etmesini istedi.
DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül’ün moderatörlüğünü yaptığı panel bölümüne ise İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Hamid Zadboom, Bank Mellat Ankara Müdürü Ali Reza Bakhshayesh ve Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Özlem Akalın konuşmacı olarak katıldı. Panelde, İran ile ticaretin geçmişi ve geleceği, karşılıklı yatırım imkânları, tercihli ticaret anlaşmaları, İran ile ticarette yaşanan engeller ve fırsatlar ele alındı.
 
Toplantıya AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, Ekonomi Bakanlığı, DEİK ve MÜSİAD yetkilileri ile ATO Meclis ve Komite üyeleri de katıldı. 
 

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55