,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 22 °C

​Ataker: İmam hatip okulları anne ve babalarımızın kefen paralarıyla kuruldu

​Ataker: İmam hatip okulları anne ve babalarımızın kefen paralarıyla kuruldu
​İmam hatip okullarının kuruluş yıldönümünde Siirt'te düzenlenen programda konuşan Önder Şube Başkanı Sabahattin Ataker, imam hatip okullarının geçmişte yaşadıkları mağduriyete dikkat çekti.

İmam hatip okullarının kuruluşunun 109'uncu yıl dönümü, TÜRGEV Konferans Salonunda, Önder İmam Hatipliler Derneği tarafından düzenlenen programla kutlandı.

Programda, 1971'de Nihat Erim Hükümeti ve 28 Şubat'ta imam hatiplilere reva görülen zulümler anlatıldı.

Geçmişte İmam Hatip okullarının açılması için evlilik hazırlığı yapan genç kızların çeyizliklerini dahi sattıklarını ve çiftçilerin de yıllık hasatlarını satarak imam hatip okullarına harcadığını vurgulayan Siirt Önder Şube Başkanı Sabahattin Ataker, imam hatip okullarının büyük zorluklar altında açıldığına ve büyük bedeller çekildiğine dikkat çekti.

"Âlimlerimiz idam edildi medreselerimiz kapatıldı cenaze yıkayacak imam bulamadık"

Geçmişte Kur’an’ın yasaklandığını ve camilerin kapatılıp Türkçe ezan zulmünün 18 yıl boyunca bu millete dayatıldığını ifade eden Ataker, "Harp bittikten sonra âlimlerimiz medreselerine döner ama ne hazin tablodur ki 2 Mart 1924 tarihinde Manisa Milletvekili ve 57 arkadaşı meclise sundukları Tevhidi Tedrisat Kanunu 3 Mart’ta müzakere edilmeden kabul edilir ve 7 Mart’ta da Resmi Gazetede yayımlanır ve 11 Martta Türkiye’de bulunan camiler ve medreseler kapatılır. Mal ve mülklerine el konulmasına karar verilir. 1924 tarihinde de Kur’an, Allah’u Ekber sözleri, Arapça alfabe yasaklanır. Bunları okuyan, okutan kişilere ilk etapta 10 lira, daha sonra 3 ay hapis, daha sonrada tımarhaneye konuldu." diye konuştu.

"İmam hatip okulları çok zor şartlar altında kuruldu"

O karanlık dönemlerde nice âlim ve imamların idam sehpasında başlarını verdiklerini ifade eden Ataker, "1932 yılında ezanlar Türkçe okunmaya başlandı, Allah-u Ekber yerine 'Tanrı Uludur!' sözleri minarelerden yankılandı,  bu zulüm tam 18 yıl sürdü. Öyle bir duruma geldik ki insanları yıkayacak imam kalmadı. Camiler kapatıldı, ahırlara, meyhanelere, depolara çevrildi. Hatta bazıları yıkılıp arsa olarak satıldı. Tabi imam hatip okulları böyle kolay açılmadı. Kızlarımız çeyizlerini, anne ve babalarımız kefen paralarını, çiftçilerimiz buğday, arpa ve pirinçlerini satıp verdiler. İmam hatip okulları zor şartlar altında kuruldu." dedi.

"İnsanlığı kurtaracak medeniyet İslam medeniyetidir"

Bu gün zulümleri, savaşları, mağdurları düşündüğümüzde medeniyetin yeniden ihyasının ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken İbrahim Hakkı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Hamza Arslan, "İnsanlığı kurtaracak medeniyet İslam medeniyetidir. Ne kapitalizme kendini kaptıran Asya medeniyeti ne de menfaati önceleyen ve kendi yumurtasını pişirmek için insanlığı ateşe verecek Batı medeniyetidir. Medeniyetimizin ayakta durmasına 110 yıldır katkı sunan imam hatip okullarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha düşünmek gerekir. Bize düşen görev önce kendi müfredatımızı imam hatiplerin var oluş amacını bilmek ve bunu en yakın çevremizden başlayarak anlatmaktır. İma hatip okullarından mezun olununca ne olunuyor? İlk önce adam olunuyor. İyi bir anne, iyi bir kardeş olunuyor daha ne olunsun. Siirt tarihin de iki yıl üst üste tıp fakültesine öğrenci gönderiyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55