,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C

Araç fiyatlarındaki artışların en büyük sebebi stokçuluk!

Araç fiyatlarındaki artışların en büyük sebebi stokçuluk!
Pandemiyle başlayan fahiş fiyat artışlarının halen devam etmesi nedeniyle ikinci el otomobil piyasasının durgun olduğunu belirten sektör temsilcileri, araç fiyatlarının artmasında en büyük etkenlerden birinin stokçuluk olduğunu söyledi.

 

Batman Auto Store Derneği Başkan Yardımcısı Gürsel Parça, ikinci el araç piyasasındaki son duruma ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Araç piyasasını olumsuz etkileyen en büyük etkenlerden birinin stokçuluk olduğuna işaret eden Parça, bu durumun araç piyasasını ciddi anlamda etkilediğini ifade etti.

Araç fiyatlarının her geçen gün arttığını, bunun hem kendilerini hem de vatandaşları mağdur ettiğini vurgulayan Parça, yetkililerden stokçuluk yaparak piyasası olumsuz etkileyenlere yönelik caydırıcı cezaların verilmesini istedi.

Gürsel Parça

"Durgunluğun sebebi stokçuluk ve fiyat artışlarıdır"

Araç alım-satım mevsimi olmasına rağmen şu anda ikinci el otomobil piyasasında bir durgunluğun olduğunu dile getiren Parça, "Bu durgunluk seçim öncesinde de vardı ve halen devam ediyor. Durgunluğun en büyük sebeplerden birisi de yüksek fiyat artışlarıdır. Fiyat artışlarının da en büyük sebeplerinden biri galericilerin kendi aralarında otomobil fiyatlarını yükselmeleridir. Türkiye genelinde piyasada sıfır araçlar var ama onlarda da bir stokçuluk var. Otomobil bayileri araçları fabrikanın belirlediği liste fiyatından değil üstünde ve bunu farklı kanallardan satıyorlar." dedi.

"Fiyat artışından dolayı durgunluk var"

Otomobil fiyatlarının düşürülmesi halinde ikinci el piyasasının da hareketleneceğini kaydeden Parça, "Bu tabi ki stokçuluğun önüne geçilirse olur. Bu yüzden hükümet araçlarda stokçuluk yapanların üzerine gitmesi ve ciddi cezalar vermesi lazım. Şu an piyasada bir durgunluk var. Vatandaş araç bulabiliyor ama galericiler araçları kendi meslektaşlarına sattıklarından dolayı fiyat artışı oluyor. Son iki ay içinde 500 bin liralık bir otomobilin fiyatı 750 bin lira civarına çıkarak en az yüzde 50 bir artış yaşandı." ifadelerini kullandı.

"Ufak cezalarla sorun çözülmez"

Özellikle stokçuluk yapanlara caydırıcı cezaların getirilmesi gerektiğini belirten Parça, son olarak şunları söyledi:

"Otomobil alım satım piyasasının düzelmesi için devletin ciddi bir şekilde dışardan ülkeye giriş yapan araçların distribütörlere girişini, oradan bayilere girişini bayilerden de araçların kime satıldığına dair çıkışlarını kontrollü bir şekilde takip etmeleri gerekmektedir. Yoksa stokçuluk yapanlara verilen ufak cezalarla sorun çözülmez. Ki cezayı alanlar, kendilerine verilen cezayı tekrar araçların üstüne ekledikleri için caydırıcı olmuyor ve yine mağdur olan vatandaş oluyor."(İLKHA)







  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55