,
  • BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C

​Antep lahmacunu, fıstık ezmesi ve tırnaklı pidesi tescillendi

​Antep lahmacunu, fıstık ezmesi ve tırnaklı pidesi tescillendi
Gastronomi alanında UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda bulunan Gaziantep'te kentin geleneksel mutfak lezzetlerinden Antep lahmacunu, fıstık ezmesi ve tırnaklı pidenin coğrafi işaret tescil belgesi alındı.

Gaziantep Ticaret Borsası’nın yaklaşık 2 yıldır coğrafi işaret tescil çalışmalarını sürdürdüğü “Antep Lahmacunu”, “Antep “Fıstık Ezmesi” ve “Antep Tırnaklı Pidesi” TÜKPATENT tarafından Gaziantep’in tescilli ürünleri olarak resmen onaylandı.

Türk Patent ve Marka Kurumunun (TÜKPATENT), Ankara’daki merkez binasında düzenlenen coğrafi işaret tescil belgesi takdim törenine Gaziantep protokolü tam kadro olarak katıldı. Törende, Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Eliaçık ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan tarafından Gaziantep protokolüne hep birlikte verildi.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya törende yaptığı konuşmada, üç coğrafi işaret belgesini almaktan gurur duyduklarını söyledi.

Gaziantep’in coğrafi işaret tescilinde atağının devam edeceğini belirten Yerlikaya, “Bin yıldır onurla gururla, dualarla ve niyazlarla yaşadığımız Anadolu da cumhurbaşkanımızın 12 Nisan 2015 tarihinde yine Türk Patent Kurumumuzda yapılan bir toplantıda verdiği tescil talimatını bizler Gaziantepliler olarak mükemmel şekilde yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Anadolu’nun her yerinde işaret var. Bizim inancımızın, örfümüzün el emeğimizin bu topraklara nakşı var. Gaziantep’te bunların en güzel örneklerinden birisi.”dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise önümüzdeki günlerde Gaziantep’in 50 ürün ve yemeğinin daha tescil başvurusunun yapılacağı bilgisini verdi.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu’da, Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinin korunması ve gelecek nesillere taşınması noktasında gerçekleştirdikleri bu çalışmalarda mutlu sona ulaşmanın haklı sevincini, gururunu bir arada yaşadıklarını belirtti.

Tiryakioğlu, Gaziantep'in mutfak hazinelerinin saymakla bitmeyeceğini, Antep firiği, peyniri, muskası, bulguru, kurutmalık patlıcanı, köy kahkesi, pekmezi ve meyan şerbeti, Oğuzeli narı için TÜRKPATENT'e başvurduklarını, Antep haylan kabağı, biber salçası, Antep karası üzümü, dolmalık biber ile İslahiye biberi, urmu dut suyu, kurabiyesi ve boz iç fıstığı için de başvuru çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

Tören sonrası Gaziantep protokolü tarafından davetlilere lahmacun, Antep fıstık ezmesi ve diğer coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan ürünlerden ikram edildi.

Törene, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Eliaçık, AB Bakanı Yardımcısı Ali Şahin, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Gaziantep milletvekilleri, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sanayi ve ticaret odası, borsası başkanları ile kentin diğer yetkilileri katıldı. (İLKHA) 

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55