,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 15 °C

Antep fıstığı zararlısıyla biyolojik yöntemle mücadele edilecek

Antep fıstığı zararlısıyla biyolojik yöntemle mücadele edilecek
Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan, zararlılarla biyolojik mücadele için enstitü merkezinde "Biyolojik Mücadele Laboratuvarı” kurduklarını belirtti.

​Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde zararlılarla biyolojik mücadele için kurulan "Biyolojik Mücadele Laboratuvarı"nda üretilen faydalı böceklerle ürün kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Antep fıstığı ağaçlarında büyük ürün kayıplarına neden olan “Antep fıstığı psilidi” zararlısıyla kimyasal mücadelenin yanlış yapıldığında fıstık ağaçlarına, doğaya, ürüne ve insan sağlığına ciddi zarar verdiğini belirten Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan, bunun önüne geçmek için enstitü merkezinde "Biyolojik Mücadele Laboratuvarı” kurduklarını belirtti.

Laboratuvarda Antep fıstığı ağaçlarında büyük zarara neden olan ve halk arasında ise "Beyaz sinek" olarak bilinen "psilidi" adlı böceği yiyen ve fıstık ağaçları için yararlı olan böcekler arasında yer alan "Anthocoris minki" böceğini ürettiklerini anlatan Aslan, üretilen bu böceklerin kent genelindeki fıstık bahçelerine bırakacaklarını, bu mücadele yöntemiyle de fıstık ağaçlarındaki zararın ve ürün kaybının önüne geçmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Antep fıstığı ağaçlarının yapraklarının kurumasına neden olarak hem ürüne hem de ağaca zarar veren "Antep fıstığı psilidi" böceğiyle biyolojik mücadele için üretilen "Anthocoris minki" adlı böcekleri fıstık bahçelerine bıraktıklarını, şu an mücadelenin deneme aşamasında olduğunu bildiren Aslan, bu faydalı böceği daha çok üreterek kimyasal mücadeleye ciddi bir anlamda alternatif olmasını beklediklerini söyledi.

Gün geçtikçe biyolojik yöntemle mücadeleye geçildiğini anlatan ve bundan dolayı da enstitü merkezinde "Biyolojik Mücadele Laboratuvarı” kurduklarını belirten Aslan, “Antep fıstığına ciddi zararlar veren ‘Antep fıstığı psilidi’ yani halk dilinde beyaz sineğe karşı mücadele etmek için bu laboratuvarı kurduk. Laboratuvarda ‘Anthocoris minki’ faydalı böcek üretiyoruz.” dedi.

Fıstık ağaçlarının yapraklarını kurutarak ürüne ve ağacın genel durumuna da zarar veren "Antepfıstığı psilidi" böceğiyle bugüne kadar hep kimyasal mücadele yapıldığını ancak bunda da yeteri kadar başarı sağlanamadığına, hatta kimyasal mücadelenin yanlış yapıldığında fıstık ağaçlarına, doğaya, ürüne ve insan sağlığına ciddi zarar verdiğine değinen Aslan, şunları söyledi:

Yapılan kimyasal mücadele zararlı böcekleri yok ederken ağaca faydası olan böcekleri yok etmektedir.  Bu faydalı böcek zararlı ‘Antep fıstığı psilidi’ yumurtaları ve kendileriyle beslenmektedir. Evet, bilindiği üzere kimyasal mücadele bıraktığı kalıntı ve doğaya verdiği zarar nedeniyle de pek tercih edilen bir yöntem değil. Birçok zararlıyla mücadelede gün geçtikçe biyolojikle mücadeleye geçiliyor.”

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve İpekyolu Kalkınma Ajansının proje çağrısı kapsamında geçen yıl enstitü bünyesinde kurulan "Biyolojik Mücadele Laboratuvarı"nda üretilen böceklerin bir kısmının bazı fıstık bahçelerine deneme amaçlı bıraktıklarını bildiren Aslan, denemelerin kısa bir süre içerisinde sonuçlanacağı bilgisini verdi.

Aslan, “Biz Antep fıstığına ciddi zararlar veren beyazsineğe karşı mücadele etmek için bu laboratuarı kurduk. Burada ürettiğimiz faydalı böceği şuan tarlada denemeleri devam ediyor. Bahçelerde ağaçlara salmışız. Bunun etkinliği, bir bahçeye ne kadar bırakılmalı, üretimiyle ilgili karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözümüyle ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Yaptığımız çalışma bir proto tip çalışmadır. Bu çalışma sonrasında elde ettiğimiz bilgiler ışığında faydalılık oranı yüksek olursa belki girişimcilerimiz veya yatırımcılarımız bu faydalı böceği daha çok üreterek kimyasal mücadeleye ciddi bir anlamda alternatif olmasını bekliyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55