,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2487.553
  • Dolar 32.5322
  • Euro 34.693
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 18 °C

Antep fıstığı üreticileri fiyatlardan memnun değil

Antep fıstığı üreticileri fiyatlardan memnun değil
Gaziantep ve çevresinde yoğun olarak üretilen fıstıkta hasat mevsimi başladı. Yıl içinde kilosu 70 TL'ye kadar çıkan Antep fıstığı hasat mevsiminde 11 liradan alıcı buluyor.

Gaziantep'in en önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığının hasadı başlarken, çiftçiler fıstık fiyatının düşüklüğünden dert yanıyor.

Gaziantep ve çevresinde yoğun olarak üretilen fıstıkta hasat mevsimi başladı. Baklavada kullanılan boz fıstık için tarlalara giden çiftçiler ise gördükleri fiyat karşısında şok oldu.

Yıl içinde kilosu 70 TL'ye kadar çıkan Antep fıstığı hasat mevsiminde 11 liradan alıcı buluyor.

Dünyanın dört bir yanına ihraç edilen Antep fıstığındaki rekoltenin geçen yıla oranla yüksek olduğunu belirten çiftçiler, fıstık fiyatlarının düşmesinden dolayı zor durumda olduklarını söylediler.

Gaziantep'te fıstık hasadına başlayan çiftçiler, baklava başta olmak üzere çikolata, pasta ve dondurma gibi birçok üründe de kullanılan Antep fıstığında artan girdi maliyetleri ve dolunun vurduğu fıstıkta fiyat artışı beklerken, tam tersine fiyatların bir önceki yılın da gerisine düşmesine tepki gösterdiler.

Bölgede "yeşil altın" olarak da bilinen Antep fıstığının rekoltesi geçen yıla oranla yüzde 100 arttı.

Bu sene fıstıklarını daha yüksek bir fiyata satmayı hedeflediklerini belirten çiftçiler, su altı fıstığın (boz) hasadına başladıklarını, ancak fiyatların beklenenden de daha düşük olduğunu belirtiler.

Bunaltıcı sıcaklıklar nedeniyle sabahın erken saatlerinde fıstık bahçelerinin yolunu tutan üreticiler, ağaçlardaki salkımları kopararak Antep fıstıklarını toplamaya başladılar.

“Çiftçilerimiz bu yılki fiyatlardan memnun değil”

Suriye sınırının sıfır noktasındaki Karkamış ilçesi Gürçay köyünde Antep fıstığı hasadı yapan çiftçileri ziyaret eden Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Kenan Seçkin, çiftçilerin, bin bir zahmetle yetiştirdikleri fıstığın bu yıl fiyatlarının düşük olmasının çiftçiyi memnun etmediğini söyledi.

Antep fıstığının kilo fiyatının 11 TL olduğunu belirten Seçkin, her hasat döneminde fıstıkların çiftçiden ucuz alındığını belirterek, bundan dolayı bu yıl kimi çiftçilerin hasat ettikleri fıstığı satmayacaklarını ve kimi çiftçilerinde bu duruma tepki göstererek, hasada başlamadığını söyledi.

2018 yılı Antep fıstığı hasadının başladığını belirten Seçkin, “Şu anda baklavada kullandığımız ‘boz iç’ dediğimiz Antep fıstığı hasadı yapılmaktadır. Karkamış’ın Gürçay köyündeyiz. İşçilerimizde çalışıyor ve çiftçilerimiz bu yılki fiyatlardan gerçekten memnun değil. Çünkü geçen yıl baklavada kullanılan Antep fıstığının fiyatı 210 liraya kadar yükseldi. Ama şu an hasat sezonu olduğundan dolayı fiyatlar taban yaptı. Şu anda pazarda boz Antep fıstığı 11-12 liradan satılıyor. Gerçekten bu fiyatlar çok düşük ve çiftçi fiyattan memnun değil.” dedi.

“Pazarda Antep fıstığının fiyatı 11-12 liradan satılıyor”

Doların artmasıyla girdi maliyetlerinin arttığını belirten Seçkin, buna mukabil, fıstık fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekerek, “Bunun için, bazı çiftçiler fıstığını satmak istemiyor. Kimi çiftçiler ise fıstık hasadını yapmama kararı aldı. Çiftçiler ürününü pazara sürmeyip daha sonra pazara sürme düşüncesindeler. Şu anda Karkamış ilçesinde çiftçiler kendi aralarında böyle bir karar almışlar.” ifadelerini kullandı.

Bu yıl Antep fıstığı rekoltesinin çok yüksek olduğunu belirten Seçkin, “Düşünün; bir kilo boz Antep fıstığından 370 gram iç çıkar. 11 liraya alınan fıstıktan 370 gram iç çıkarsa ve fıstığın 210 liraya kadar fiyatının çıktığını düşünürsek fıstığın, çiftçinin elinden ne kadar ucuza çıkarıldığını herkes görecektir. Büyük baklava firmaları ve ihracatçılar hiçbir zaman sezon dışında fıstık almazlar. Sezonda da işte görüyorsunuz ucuza satılıyor. Pazarda Antep fıstığının fiyatı 11-12 liradan satılıyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55