,
  • BIST 9057.24
  • Altın 2299.873
  • Dolar 32.3145
  • Euro 35.0998
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 20 °C

Anne-çocuk ilişkisi nasıl başlar?

Anne-çocuk ilişkisi nasıl başlar?
Anne-çocuk ilişkisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Çocuk Gelişim Uzmanı Müşerref Arıcı, annenin çocuğuyla konuşmasının ve temas etmesinin ilişkiyi başlatacağını belirtti.

Günümüzde anne babaların dert yandığı en önemli sorunlardan bir tanesi çocuklarının kendilerini dinlememesi ve söyledikleri sözlerin dikkate alınmamasıdır.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Çocuk Gelişim Uzmanı Müşerref Arıcı, "Anne karnında çocuklar, aniyom sentez dediğimiz, içerisinde belirli bir zaman sonrasında dokunma hissini kazanırlar. Annenin, bebeğiyle konuşması ve temas etmesiyle çocukla ilişkisi başlar. Annelerin gebelikte yaşadığı her şey çocuğa aynı şekilde yansır. Gebelikte yaşanan sorunlar çocuğu etkiler." dedi.

"Çocuklara dokunmak, sarılmak ve hissettirmek çok önemlidir"

Anne çocuk ilişkisinde güvenli bağlanma denilen, 0-2 yaş arasında gerçekleşen ve güvenli bağlama sağlanmadığında ileriki yaşlarda çocuklarda önemli problemler meydana geleceğini belirten Arıcı, "Çocuğun beslenmesi uyku düzeni ve bakımı sağlayacak kişi anne olduğu için çocuk için çok önemlidir. Küçük yaşta kazanılmayan güven problemleri ileriki yaşlarda çocuklarda çok büyük problemler sağlanmasına sebep olacaktır. Çocuklara sevgi dokunmak, sarılmak ve hissettirmek çok önemlidir. Bu görevleri eksiksiz tamamlayan anneler, çocukları mutlu özgüvenli ve güzel eğitim almış başarılı çocuklar büyümelerine sebep olur." diye belirtti.

"Tehdit aşağılayıcı kıyaslar yapmamak gerekiyor"

Çocuklarla iletişim halinde olurken konuşmalarımıza dikkat etmek gerektiğini belirten Arıcı, "Daha sevgi dolu sıcak ve samimiyetimizi hissettirelim. Önemli olan çocuklarla iletişim içerisindeyken çocuğu dinlemektir. Çocuğu alıp karşımıza göz teması kurarak iletişim içerisinde bulunmaktır. Çocuk o zaman sizin onu dinlediğinizin farkına varır ve kendini değerli hissedecektir. Tehdit aşağılayıcı kıyaslar yapmamak gerekiyor. 'Senin yaşındaki çocuklar bunları yapıyor' diyerek diğer çocuklarla kıyas yapmamamız gerekiyor. Çünkü her çocuğun gelişimi farklıdır. Gelişim belirli bir sıra izler, ama gelişim her çocukta aynı hız ve şekilde ilerlemez." dedi.

"Çocuğun yaşından büyük beklentilere girmek, aile ve çocuk için psikolojik problemlere neden olabilir"

Arıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün çocuklarla iletişim halinde bulunurken çocuklarımızı çocuk olarak değil, büyük olarak görmek gerekir ve büyük olarak davranmak lazımdır. Ama onlardan bir şeyler beklerken çocuk olduklarını unutmayalım. Çocuk olarak onlarda beklenti içerisinde olalım. Çocuğun yaşından büyük beklentilere girmek hem aile hem de çocuk için zor bir durum olur ve psikolojik problemlere neden olur. Bu nedenle çocuklarımızla iletişim halinde olurken çok dikkatli olmak gerekiyor. Küçük yaşta kritik dönemlerde yaşatılan şeyler çocukların büyük yaşlarında çocuklara çok kötü dönükler olarak geri dönüyor. Sosyal okul, akademik ve ailevi hayatlarında her şekilde karşılarına çıkabiliyor. Telafisi çok zor olan dönüşlerdir. Öncelikle anne ve sonrasından ebeveynler olarak çocuklarımıza değer verelim." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55