,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 26 °C

Ankara İl Müftü Yardımcısı Saydan: İki günü bir olan ziyandadır

Ankara İl Müftü Yardımcısı Saydan: İki günü bir olan ziyandadır
Bugün itibarıyla idrak edeceğimiz mübarek üç ayların önemi ve içinde bulunan gün ve gecelerin idraki konusunda konuşan Ankara İl Müftü Yardımcısı Necmettin Saydan, 'İki günü bir olan ziyandadır.' Hadis-i Şerifi hatırlatmada bulundu.

 

Receb, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan mübarek üç aylar mağfiret, bereket ve arınma mevsimine ulaşmanın sevinci ve heyecanını yaşayan Müslümanlar içinde, üç ayların manevi atmosferinde iyilikleri artırma yönünde gayretleri başlamış durumda.

Regaib, Mirac ve Berat Kandilleri ile Kadir Gecesi gibi özel gecelerin de idrak edildiği üç aylarda, oruç tutma, Kur'an-ı Kerim okuma ve sadaka verme gibi ibadetlere daha çok yöneliş olması tavsiye ediliyor.

Üç ayların önemi ile önemli gün ve gecelerin idraki konusunda İLKHA konuşan Ankara İl Müftü Yardımcısı Necmettin Saydan, üç ayları fırsata çevirip iki günü bir olmayacak şekilde değerlendirilmesi ile ilgili tavsiyesinde bulundu.

Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece de Regaip Kandili'nin idrak edileceğini hatırlatan Saydan, maneviyat açısından önümüze büyük bir fırsatın sunulduğu üç ayların ve mübarek gecelerin dua ve ibadetle geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Saydan, "Üç aylar bizim dini literatürde Recep, Şaban ve Ramazan dediğimiz aslında her sene tekrar eden manevi bir mevsim ve Ramazan Bayramı ile son bulan aşağı yukarı takribi olarak 90 günlük bir süre. Bugün itibariyle 2022 üç aylar mevsimi başlamıştır. İnşallah Ramazan Bayram'ıyla son bulacaktır." dedi.

"Üç ayları yenilenme ayları olarak değerlendirmeliyiz"

Ankara İl Müftü Yardımcısı Saydan: İki günü bir olan ziyandadır

Necmettin Saydan

Üç aylarda mübarek gecelere anlam veren Recep ayının ilk cuma gecesi idrak edilecek olan Regaip Kandili olduğunu hatırlatan Saydan, "Regaip Kandili sonrası Recep'in 27'inci gecesi Miraç Kandili, Şaban ayının 15'inci gecesi Beraat Kandili ve Ramazan ayının 27'inci gecesi Kadir Gecesi olarak idrak edilecek. Bu gecelerde de kardeşlerimiz oruçlarıyla, okumuş oldukları Kur'an-ı Kerimleriyle ve yapmış oldukları hayır ve hasenatlarıyla geceleri değerlendirebilirler. Bu mevsimi yani üç ayı yenilenme ayı olarak değerlendirip özellikle biz biliyoruz ki Recep kadri kıymetini Şaban'dan, Şaban kadri kıymetini Ramazan'dan ve Ramazan bütün değerini ve anlamını içinde yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim indirildiği, Hazreti Muhammed'e Sallallahu Aleyhi ve Sellem gönderildiği Kadir Gecesi'nden alırlar. Dolayısıyla Kur'an ile olan ilişkilerimizi sağlam bir zemine oturtturursak Hazreti Peygamber'in Sallallahu Aleyhi ve Sellem, sahih sünnetini hayata geçirmek suretiyle O'na olan bağlılığımızı ve sadakatimizi de bir şekilde ispat etme noktasında gayret gösterirsek bu ayları değerlendirmiş oluruz. Yoksa sadece üç aylara endeksli veya sadece kandillere endeksli bir Müslümanlığın uzun vadede çok fayda sağlayacağı kanaatinde değilim." ifadelerine yer verdi.

"Ölüm bize bir nefes kadar uzaktadır"

Konuşmasının devamında Saydan, şunları söyledi:

"Genel olarak bu üç aylar hicri takvimden dolayı dikkatinizi çekiyorsa hep 10 gün erken gelir. Aslında bu zamanın geçtiğini ve sürenin azaldığını bize ihsas ettirir. Bu modern dünyada hayatın akışını kendimize o kadar çok kaptırıyoruz ki zaman hep tek düze gidecekmiş gibi bir düşünceye ve vehme kapılabiliyoruz. Halbuki ölüm bize bir nefes kadar uzaktadır. Bunu düşünerek hareket etmeliyiz. Yaptığımız her şeyin muhakkak bir hesabını vereceğimizi düşünerek hareket etmeliyiz ve sürekli kendimizi 'İki günü birbirine eşit olan ziyandadır.' buyuran Peygamber'imizin bu hadiste ifade ettiği manaya uygun bir şekilde yenileyerek her gün daha fazla Allah'ın rızasını nasıl kazanabilirim derdiyle ve gayretiyle çalışarak değerlendirebiliriz."

Ümmet-i Muhammed'in üç aylarını ve yarın eda edilecek olan Regaip Kandili'ni tebrik eden Saydan, "Ülkemize, milletimize, devletimize ve alem-i İslam'a hayırlar getirmesini Cenab-ı Mevladan niyaz ediyorum." diye konuştu. (İLKHA)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55