,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C

Ani sağırlığın nedeni ne?

Ani sağırlığın nedeni ne?
Hiçbir sebep yokken bir sabah uyandığınızda duymuyorsanız, ani işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz. ‘Biraz bekleyeyim belki geçer’ demeyin, vakit kaybetmeden bir doktora danışın!

Dünyada ve Türkiye’de 100 binde 5-20 kişi arasında görülen, nedeni bilinmeyen ani işitme kaybının erken tanıyla tedavisinin mümkün olduğunu belirten Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır Söğütözü ve İçerenköy Hastaneleri KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin; ani işitme kayıplarıyla ilgili bilgiler verdi ve uyarılarda bulundu:

 

Ani işitme kaybı, aniden ortaya çıkan tek taraflı, nadiren iki taraflı işitme azlığı durumudur. Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kaybının gelişiminde en önemli neden olarak virüsler gösteriliyor. Özellikle uçuk virüsü olarak da bilinen herpes virüsü, oluşturduğu enfeksiyonla iç kulakta duyma hücrelerinin zarar görmesine neden olabiliyor.

Ani işitme kaybına; herhangi bir travma, çok şiddetli sese maruz kalma, basınç değişikliği, hastanın geçirmekte olduğu iç kulak hastalığı, gizli seyreden beyin sapı tümörleri, bazı sistemik hastalıklar, verem, sıtma, akciğer ve böbrek hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar ile kanser ilaçları neden olabiliyor.

 

BELİRTİSİ ÇINLAMA OLABİLİR

Ani işitme kaybı bazen hasta tarafından fark edilen tek ya da çift taraflı işitmede azlık olarak ortaya çıkabiliyor. Ancak başlangıçta işitme kaybının fark edilemeyebiliyor. Çoğu zaman hastalar yeni başlayan bir çınlama ya da uğultu sesi hissediyor. Bazen de kulakta bir dolgunluk ya da tıkanıklık hissi oluyor.

Yeni başlayan kulakta tıkanıklık, işitme azlığı, uğultu veya çınlama gibi durumlarda, zaman geçirmeden kulak-burun-boğaz uzmanına başvurulmalı. Ani işitme kayıplarının tedavisinde en önemli nokta, teşhisin erken konularak tedavinin erken başlanabilmesidir. Erken tedaviyle işitme kaybının geri dönme olasılığı artar.

 

ETKİLİ TEDAVİ İÇİN İLK 48 SAATTE MÜDAHALE

Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kayıpları, ilk günlerde hemen müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybına yol açabiliyor. Oysa doğru tedavi ile işitmenin normale dönmesi mümkün olabiliyor. Ani işitme kaybında ilk 48 saat müdahale ve doğru tedavi büyük önem taşıyor.

Ani işitme kaybı, kulak-burun-boğaz hekimliği uygulamasında bir tıbbi acil durum olarak değerlendiriliyor. Yeni başlayan uğultu, çınlama, kulakta tıkanıklık, dolgunluk gibi durumların varlığında, hastalar, vakit geçirmeden kulak-burun-boğaz hekiminin yardımına başvurmalı. Kulak sağlığı için zaman kaybetmeden, gerekli tetkik ve tedavilerin başlatılması gerekiyor.

 

BİR AY GECİKİNCE İLAÇLA TEDAVİ ŞANSI AZALIYOR

  • Ani işitme kaybının kesin teşhisi işitme testi (odyolojik inceleme) yapılarak konuluyor. Ayrıca tedaviye yanıtın ve iyileşmenin takibinde de odyolojik testlerden faydalanıyor.
  • Bazen iç kulak yolundaki tümörlerin de aniden işitme kaybına neden olabileceği düşünülür ise işitme ve denge sinirlerinin de MRG ile değerlendirilmesi öncelikli tetkik yöntemlerinden.
  • Ani işitme kaybının tedavisi ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinin etkili olabilmesi için en kısa sürede hastalığın teşhisi ve tedavinin başlaması önem taşıyor. Zira ani işitme kaybının gelişiminin üzerinden bir ay geçtikten sonra ilaç tedavisi fayda sağlamayacağından uygulanmaz.
  •  

VAKİT KAYBETMEYİN

  • Ani işitme kaybında en etkili ilaç, halk arasında kortizon olarak bilinen kortikosteroidlerdir. Kortikosteroidler, ani işitme kaybında yüksek dozlarda ve kısa süreli olarak uygulanır. Ayrıca ani işitme kaybının ilk üç günde saptanması halinde, virüslere karşı etkili olan antiviral ilaçlar da tedaviye eklenir. Ancak ilk üç günden sonra etkili olmadıkları için verilmezler.
  • İlaç tedavisi başladıktan sonra odyolojik test takiplerinde yeterli iyileşme görülmezse, kulak zarından orta kulağa kortikosteroid enjeksiyonu uygulanır.
Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55