,
  • BIST 9444.25
  • Altın 2498.384
  • Dolar 32.5863
  • Euro 34.7995
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C

Amerika Kıtası Ticaret Müşavirleri MÜSİAD’da Ağırlandı

Amerika Kıtası Ticaret Müşavirleri MÜSİAD’da Ağırlandı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu tarafından, 17 Nisan 2018 Salı günü, 09.30-12.00 saatleri arasında, MÜSİAD Genel Merkez’de “Amerika Kıtası Ticaret Müşavirleri Kahvaltı ” programı düzenlendi.

Programa, MÜSİAD Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Zeki Güvercin, MÜSİAD Eski Başkanı Ali Bayramoğlu, MÜSİAD ABD Başkanı Mustafa Tuncer, Genel Sekreter Yardımcısı Emrullah Büyükaslan, Dış İlişkiler Koordinatörü Özlem Bacak ve Amerika kıtasında yer alan ülkelerin ticaret müşavirleri ,Kuzey ve Güney Amerika Konsolos ve temsilcileri ile Amerika Ticaret Odası ve Taba Derneği gibi kurum ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldılar.

 

Toplantıda konuşan Güvercin, Amerika kıtasını oluşturan ülkeler ile Türkiye arasındaki ilişkilerin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Güvercin, son dönemlerde ortaya çıkan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın (NAFTA) iptali tartışmalarına ilişkin olarak, anlaşmanın ABD, Kanada ve Meksika için önem taşıdığını ve anlaşmanın sona erdirilmesinin bu 3 ülke için de olumsuz neticeler ortaya çıkaracağını ifade etti.

 

Türkiye Alternatif Pazar Olabilir

NAFTA’nın olası iptali durumunda; Türkiye’nin Meksika ve Kanada için alternatif pazar olabileceğini vurgulayan Güvercin, bunun için yoğun bir ticaret diplomasisi trafiğine girilmesi gerektiğinin altını çizdi. Güvercin, “Her iki ülkeyle olan karşılıklı dış ticaretimiz, potansiyelinin altında seyretmektedir. Türkiye’nin Meksika’ya olan ihracatı 2017 yılı itibariyle 441,4 milyon dolar seviyesindeyken, Kanada’ya ihracatı yaklaşık 1,1 milyar dolar olmuştur. Yine 2017 yılında Meksika’dan ithalatımız 771,9 milyon dolar iken, Kanada’dan ithalatımız 2,2 milyar dolar olmuştur. Bu rakamları çok yukarı taşıyabiliriz. Biz, Türk iş insanları olarak buna inanıyoruz; çünkü hem kendi ülkemizin hem de söz konusu ülkelerin potansiyelini biliyoruz.” dedi.

 

Hedeflerimize Ulaşacağımıza Yürekten İnanıyoruz

FED’in faiz arttırımı üzerine konuşan Güvercin, bu durumun küresel ölçekte etki uyandırdığını belitti. Güvercin; “ FED’in faiz artırımı artık piyasalar tarafından sürpriz bir gelişme olarak görülmüyor. Zira küresel piyasalar artık FED’in kademeli faiz artırım sürecini fiyatlamış durumda. Bununla birlikte FED’in faiz artırımlarının elbette küresel ekonomi üzerindeki etkisi sürüyor. ABD dolarının diğer ülke para birimleri karşısında değer kazanması, başta Türkiye gibi dış finansman ihtiyacı yüksek, gelişmekte olan ülkeler tarafından net bir şekilde hissedilmeye devam ediyor. Son aşamada siyasi kararlar ya da bürokratik uygulamalar ne olursa olsun, karşılıklı ticarette hedeflediğimiz noktaya ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz.” diye konuştu.

 

Melek Yatırımcı Sayısı Arttırılmalı

Melek yatırımcılarla ilgili olarak da konuşan Güvercin, ABD’de 1980 yılından bugüne kadar yeni istihdamın % 80’ini, yeniliklerin ise % 50’sini melek yatırımcılar tarafından desteklenen girişimciler gerçekleştirmiştir. Bunun için ‘melek yatırımcılar’, bireysel yatırımlarının yanı sıra Melek Yatırımcı Kulübü olarak adlandırılan 10 ile 60 kişi arasında değişen gruplar oluşturarak hem işe daha profesyonel yaklaşmayı hem de riski, grubun diğer üyeleri ile paylaşmayı hedeflemektedir. Melek yatırımcı modelinin geliştirilmesi, melek yatırımcı ağlarının örgütlenmesi, mevcut ve potansiyel girişimci adaylarının konu hakkında bilgilendirilmesi, girişimci adayları ile iş meleklerinin buluşturulması, gerekli işbirliğinin sağlanabileceği umudunu güçlendirmektedir. Bu bağlamda, ülkemizde melek yatırımcı sayısının artırılması ve melek yatırımcılar ile potansiyel girişimcileri ortak bir paydada buluşturacak ağların gelişimlerini sağlanmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Ekonomik Faaliyetler Geliştirilmeli

Türkiye’nin ABD kıtasındaki ülkeler ile gerçekleştirdiği ticari faaliyetlere hakkında ayrıntılı bilgi veren Güvercin; “2017 yılında Türkiye’nin Amerika kıtasına olan ihracatı önceki yıla göre %30,2 oranında artış kaydetmiş ve 12,2 milyar dolar olmuştur. Aynı dönemde Türkiye’nin Amerika kıtasından toplam ithalatı ise önceki yıla göre %23,6 oranında artarak 20,9 milyar dolar olmuştur. Böylece Türkiye’nin Amerika kıtasıyla olan ticareti, 2017 yılında toplam ticaret hacminin %8’ini oluşturmuştur. Son 15 yılda (2002-2017) Türkiye’den Amerika kıtasına yapılan toplam doğrudan yatırım miktarı yaklaşık 5 milyar dolar düzeyindeyken, Amerika kıtasından Türkiye’ye yapılan doğrudan yatırım miktarı 12,6 milyar dolar olmuştur. Bu veriler ışığında, her ne kadar son yıllarda önemli bir aşama kat edildiyse de, Türkiye ile Amerika kıtası arasındaki ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi gerektiği görülmektedir.” şeklinde konuştu.

 

2018 Yılını “Afrika Yılı” Olarak Kabul Ediyoruz

Güvercin’in ardından söz alan MÜSİAD Dış ilişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, 2018 yılını “Afrika Yılı” olarak ilan ettiklerini belirtti. MÜSİAD EXPO Fuarına ilişkin olarak da bilgi veren Bostan, 21-24 Kasımda gerçekleşecek Türkiye’nin ve bölgenin en büyük ticaret fuarında sizlerle işbirliği yapmak isteriz. Bu yıl, Afrika yılı olarak seçildiği için birçok coğrafyadan ve Afrika’dan işadamları bu fuarda buluşacak.” dedi.

MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı İbrahim Uyar, MÜSİAD’ın edindiği küresel vizyon ve ticaret diplomasisine ilişkin bilgi verdi. MÜSİAD’ın yurtdışı yapılanması ile ilgili bilgi veren Uyar, 194 nokta 73 ülkede. Amerika’da 2 tane ofisimiz var ve 50 eyalete 50 temsilcilik hedefi ile çalışmalarımız devam ediyor.

 

İletişim Kanalları Açık Tutulmalı

Toplantıda konuşan MÜSİAD Eski Başkanı Ali Bayramoğlu, görüşmede alınan kararların söylemde kalmaması gerektiğini ifade etti. Bayramoğlu, “Amerika kıtasını önemsiyoruz. Burada bu toplantıda bulunmaktan çok mutluyum. Fakat toplantı sonunda reel bir şeyler yapılmazsa sadece selamlaşmanın ötesine gidememiş olacağız. O yüzden iletişimde kalmak ve sürekli iletişim çok önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Amerika Ağımızı Genişletiyoruz

Amerika’nın MÜSİAD için çok önemli bir konumda yer aldığını belirten MÜSİAD Amerika Başkanı Tuncer, ilerleyen dönemlerde ABD’de 50 eyalette 50 şube hedeflerinin olduğunu vurguladı. Amerika kıtasına ilişkin olarak da konuşan Tuncer; ”Öncelikle Kuzey Amerika’da başladığımız çalışmalarımızı geliştiriyor ve Güney Amerika’nın da içinde olduğu bir ağ yapısını kurmak için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Türkiye, ABD İçin Önemli Bir Ülke

Görüşmede söz alan ABD Ticaret Müşavirleri John Coronado veNeil Pikett, Türkiye’nin, Amerika için önemli bir yeri olduğunu belirtti. Coronado;” Amerika’nın ticaretinde Türkiye 24. sırada ve bu önemli bir nokta. Amerika, Türkiye ile ticareti önemsiyor. Mevcut ticaret yeterli değil. Fakat 2011 yılına kıyasla artan bir ivme görüyoruz. İkili ilişkilerin devam etmesini ve bu tür toplantıların daha çok yapılmasını önemsiyoruz.” dedi.

 

Kanada Ticaret Sorumluus Vefa Atağ, “ Türkiye ile 3.ülkelerde de birlikte hareket etmek istediklerini söyledi. Atağ, “Kanada Ticaret Ateşeliği olarak 75. Yılımızı kutluyoruz. Türkiye ile işbirliğini arttırmak için ticaret ağırlıklı çalışan bir konsolosluğuz.” şeklinde kaydetti.

 

Honduras Amerika’ya Giriş İçin Büyük Bir Fırsat

Honduras Fahri Konsolosu Bülent Akarcalı, Amerika pazarına girmek için Honduras’ın ideal bir fırsat olduğunu vurguladı. Akarcalı,” Honduras Amerika ya girmek için daha ucuz ve daha az prosedür gerektiren bir pazar. Amerika’da pazara giriş zor olsa da Honduras’a girerek buradan bir Amerikan eyaleti gibi muamele görebilirsiniz.” diye konuştu.

 

Stratejik Bir Konuma Sahip

Arjantin Başkonsolosu DiegoAlvarez Rivera , gelişen ekonomisi ile Arjantin’in Amerika kıtasında önemli bir aktör olduğunu vurguladı.

 

MeksikaTicaret MüşaviriJorge Cruz Abascel, konuşmasında, ticaretin arttırılması adına daha çok görüşme yapılmasının gerektiğini ve sık sık yan yana gelinmesinin verimli olacağını söyledi.

Panama Ticaret Müşaviri Esperanza Öğütveren ise yaptığı değerlendirmede, “Panama Türk iş adamlarından vize almamaktadır. Amerika kıtasının iki bölgesini bağlayan staratejik bir coğrafi konumu vardır. Bu açıdan Türk iş adamları ile işbirliği yapmayı önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Petrol fiyatları düştü18 Nisan 2024 Perşembe 11:08
  • Mart ayında 105 bin konut satıldı18 Nisan 2024 Perşembe 10:14
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?18 Nisan 2024 Perşembe 09:19
  • Döviz kurlarında son durum18 Nisan 2024 Perşembe 09:00
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,79 dolar17 Nisan 2024 Çarşamba 11:10
  • Kasaplar, et fiyatlarındaki artışın önlenememesinden şikâyetçi!17 Nisan 2024 Çarşamba 11:02
  • İnşaat maliyet endeksi arttı17 Nisan 2024 Çarşamba 10:14
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?17 Nisan 2024 Çarşamba 08:36
  • Döviz kurlarında son durum17 Nisan 2024 Çarşamba 08:17
  • Bakan Şimşek'ten KDV artışı iddialarına yalanlama16 Nisan 2024 Salı 20:53
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 658 98 55