,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 13 °C

Alman devleri Türk ürünlerini almak için İzmir’de

Alman devleri Türk ürünlerini almak için İzmir’de
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Avrupa Birliği’nin dev ekonomisi Almanya’ya ihracatımızı arttırmak için Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde, “Türk-Alman Ekonomi Günü” düzenledi.

“Türk-Alman Ekonomi Günü”ne Siemens, Hugo Boss ve Bosch gibi dünya devlerinin aralarında yer aldığı 27 Alman firması katılırken, 50 Türk ihracat firması Türkiye’nin Almanya’ya ihracatını arttırmak için yüzlerce ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.

 

EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Avrupa'nın en büyük ülkelerinden biri olan Almanya'nın Türkiye'nin önemli bir stratejik ortağı olduğunu belirterek, "Amerika, Japonya ve Almanya bildiğiniz gibi dünyanın en büyük sanayi devi ülkeler. Ayrıca yaklaşık 82 milyonluk nüfusu ile Avrupa Birliği’nin en önemli pazarı konumunda yer alıyor" dedi.

 

1 milyar 272 milyon dolar ihracat

 

Almanya’nın önceki yıllarda olduğu gibi 2016 yılında da Türkiye ve Ege Bölgesi’nin ihracatında lider konumunu koruduğu bilgisini paylaşan Ünlütürk, Almanya’nın Türkiye’nin ithalatında ise Çin’in ardından ikinci sırayı aldığını söyledi. Ünlütürk, “2016 yılı verilerine göre ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 4,4 artarak 14 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ege İhracatçı Birlikleri’nden 2016 yılında Almanya’ya gerçekleştirilen ihracat 1 milyar 272 milyon dolara ulaştı. Ülkeye olan ihracatımızın yüzde 90’i ağırlıklı olarak sanayi mamüllerinden oluşurken yüzde 10 oranında tarım ve gıda ürünleri ihracatı gerçekleştirildi.

Ege Bölgesi’nden Almanya’ya yapılan ihracatta Hazırgiyim ve Konfeksiyon, Demir-Çelik, Taşıt Araçları ve Yan Sanayi, Kuru Meyve, Meyve Sebze Mamulleri, Elektrik-Elektronik, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Kimyevi Maddeler, Yaş Meyve Sebze ve İklimlendirme sektörleri öne çıktı" ifadelerini kullandı.

 

Alman yatırımcılara davet

Ege İhracatçı Birlikleri olarak Almanya ile katma değeri yüksek ürünlerin ihracı konusunda işbirliği yapmak istediklerini belirten Ünlütürk, "Oldukça geniş yatırım olanaklarına sahip İzmir ve Ege Bölgesi’ne daha çok dikkat kesilmenizi diliyorum. Ürünlerimizin ülkede daha iyi pazarlanabilmesi ve tanıtılabilmesi için pekçok proje ve çalışma gerçekleştiriyor, fuarcılıkta da dünya lideri olan Almanya’da Türk firmalar olarak birçok fuara iştirak ediyoruz" dedi.

 

İzmir Türkiye’nin batıya açılan kapısı 

EBSO hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu ise İzmir’in ve Türkiye’nin menfaatlerini gözeterek sanayileşme faaliyetlerini sürdürdüklerini belirterek, "İzmir'in hem potansiyeli, hem konumu, hem de dünyaya bakışı açısından ülkemizin Batıya açılan kapısı olarak tanımlandığını ifade eden Gökçüoğlu, "Bu durumu teyit eden İzmir’in bir verisi var ki, yabancı sermaye kültürünü ve uluslararası yatırımcılarla nasıl aynı dili konuştuğunu en iyi şekilde özetlemektedir. Yabancı sermayeli firmaların en çok geldiği ilk 3 sanayi şehri içinde, İzmir’e gelen firmalar %19 ile imalat sanayinde ilk sırada yer almaktadır. İzmir’de, Alman yatırımcı firma sayısı 585’dir" dedi. 

İzmir'in potansiyelinden söz eden Gökçüoğlu şöyle konuştu: "1,5 milyarlık bir nüfusa ve 25 Trilyon dolar GSMH ile 8 Milyar dolar ticaret hacmine ulaşılabilirlik, 28 ülke ve 70 şehre direkt uçuş imkanı, nitelikli işgücü, 13 OSB, Serbest Bölge ve Teknoloji Geliştirme Bölge avantajları ile İzmir bir yatırımcı için oldukça cazip fırsatlar anlamına gelmektedir. Teşvikli yatırımlar açısından 1. Bölge’de yer almasına rağmen, yüksek teknolojili ürünler, enerji, savunma sanayi, otomotiv gibi birçok alanda 5. Bölge teşvik imkânlarından yararlanmaktadır. Devam eden ulaşım altyapı projeleri ile de, İzmir yeni yatırımlara evsahipliği yapmaya hazırdır. "


"Yeni iş imkanları oluşturmak istiyoruz"

 

Federal Almanya Cumhuriyeti Büyükelçeliği Maslahatgüzarı Robert Dölger, İzmir'in, Ankara ve İstanbul'dan sonra Türkiye'deki en büyük ekonomik bölgelerden biri olduğunu belirterek, "Ticari ilişkiler açısından İzmir'in yurt dışı ile ekonomik bağları söz konusu. Bizim için de bu ekonomik gününü düzenlemek için iyi bir sebep. 2007 yılından beri bu ekonomi günlerini düzenliyoruz. İstanbul'daki Alman- Türk Ticaret Odası ve yereldeki odalarla birlikte işbirliği ile bu günü düzenliyoruz. Türk ve Alman iş adamlarını buluşturarak yeni iş imkanları oluşturmak ve Almanya'yı tanıtmak istiyoruz. Almanya'nın da yatırım için iyi bir ülke ve seçim olduğunu göstermek istiyoruz" dedi. 

12 milyar euro değerinde yatırım

 

16 eyaletin her birinin kendine göre ekonomik özelliği ve gücü olduğuna dikkat çeken Dölger, şöyle devam etti; "Almanya’nın yatırım için iyi bir seçenek olduğunu göstermek istiyoruz. Başkent ve merkezlerden değil bölgelerden de faydalanmak gerektiğini göstermek istiyoruz. Burada İzmir de bir örnek, Türkiye'nin en büyük ekonomik bölgelerinden biri. Burada 150 yıldan beri, Osmanlı döneminden bu yana faaliyet gösteren şirketler var. 6 bin 700 Alman şirketi burada faaliyet gösteriyor. Almanya'nın 1980 yılından bu yana Türkiye'ye doğrudan 12 milyar euro değerinde yatırımı var. 2015 verilerine göre iki ülke arasında 37 milyar euro ticaret hacmi var. Amacımız bu rakamları büyütmek. Daha elde edeceğimiz başarılar mümkün."

Birlikteliğimizin güçlenmesi gerekiyor

 

Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Dölger, "Uzun süreli iş birliği içerisinde bir takım süreçler oluyor. Ama bu süreçleri karşılıklı menfaateliri koruyarak daha ileri götürmek gerekiyor. Biz burada Federal Hükümet adına Türkiye'nin bizim için çok stratejik bir partner olduğunu ve bu bağların devam ettiğini belirtmek istiyorum. Uzun vadeli menfaateleri dikkate alarak bu birlikteliğin güçlenmesi gerekiyor. Türkiye bizim için ekonomik açıdan çok cazip bir yatırım yeri. Türkiyede çok eğitimli iş gücünün oludğunu biliyoruz. Büyüyen bir nüfusa sahip, satın alma gücüne sahip olan bir nüfusu var. Geçen hafta Türk ve Alman ekonomi bakanları Berlin'de yakın bir ilişkinin önemini vurguladı. Biz Türk Alman ekonomik işbirilğinin gelişmesi için girişimde bulunmak istiyoruz. Bugün aramızdaİzmir başkonsolosluğu vize sorumlusu da bize katılacak ve vize konusundaki soruları yanıtlayacak" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından şirket temsilcileri sunumlarını gerçekleştirdi, ardından Türk -Alman firmaları arasında ikili görüşmeleri gerçekleştirildi. Toplantıya, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Federal Almanya Cumhuriyeti Büyükelçeliği Maslahat Güzar Robert Dölger, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu ile Türk ve Alman firmalarının yetkilileri katıldı.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55