,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 18 °C

Alija İzetbegoviç’in hikâyesi, ‘Aliya’ mini dizisiyle TRT1’de ekranlara taşınıyor

Alija İzetbegoviç’in hikâyesi, ‘Aliya’ mini dizisiyle TRT1’de ekranlara taşınıyor
Bosna Hersek Cumhuriyeti’nin kurucusu Alija İzetbegoviç’in hayatının anlatılacağı mini dizi ‘Aliya’nın lansmanı dizi ekibinin de katılımıyla Bosna Hersek Türkiye Büyükelçiliği’nde gerçekleştirildi.

Bosna Hersek Cumhuriyeti’nin kurucusu Alija İzetbegoviç’in hayatının anlatılacağı mini dizi ‘Aliya’nın lansmanı dizi ekibinin de katılımıyla Bosna Hersek Türkiye Büyükelçiliği’nde gerçekleştirildi.

 

Senaryosunu Ahmet Tezcan’ın yazdığı, yapımcılığını Sancak Medya adına Muhammed Hakan Sancaktutan’ın üstlendiği mini dizi TRT 1 ekranlarında izleyiciyle buluşacak.

 

Mini dizinin yönetmen koltuğunda ise ödüllü Boşnak yönetmen Ahmed İmamoviç oturuyor. Mini dizide, Alija İzetbegoviç’i Yurdaer Okur, eşi Halida Hanımı Görkem Yeltan,oğlu Bakir İzetbegoviç'i Berke Üzrek, kızı Sabina İzetbegoviç'i ise Dilşat Çelebicanlandırıyor. Çekimlerinin 75 günde tamamlanması planlanan mini dizinin bölümleri; Bosna Hersek’teki Sarayevo, Mostar, Tarçin, Blagaj, Konjiç ve Pocitelj gibi özel mekanlarda çekilecek.

 

Lansmanda konuşan TRT Genel Müdürü İbrahim Eren; “Rahmetli Aliya İzzetbegoviç, acılara, zulümlere, asimilasyonlara direnmenin de ötesinde, bir kimlik mücadelesi göstererek, halkına ve milli değerlerine sahip çıkmış bir liderdi. Bosna Hersek’in en zor zamanlarında göstermiş olduğu ve birçok erdemi içinde barından bu liderliğin, tarih boyunca unutulmayacağına inanıyorum. Türkiye ve Bosna Hersek’in bugünkü güçlü dostluğunun, iki milletin manevi bağlarının bir neticesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Türkiye, kardeşlik, gönül ve tarih bağımız olan halklarla beraber olduğunu her seferinde hissederek yaşamaktadır. Biz de TRT olarak, bu mini dizi ile kin ve intikam peşinde koşmadan, insanlık tarihinin en dramatik ve vahşi savaşını unutturmamak ve liderleriyle birlikte Bosna Halkı’nın bu kutlu direnişini tüm gerçekliği ile anlatmak için bir gayrette bulunduk. Duam, bu mini dizinin hakikat üzere olması ve öyle nihayet bulması. TRT olarak, mevcut ve gelecek nesle bu mücadele terbiyesini ve bu bilincin ardındaki fikri namusu aktarmanın da öneminin farkındayız” dedi.

 

Mini dizinin, Bosna Hersek’in yanı sıra Balkanlarda ve Türkiye’de yaşayan Boşnak kökenliler ile Türk halkından büyük ilgi görmesi bekleniyor.

 

Zulme isyan, Soykırıma direniş, İnsanlığa Sesleniş: “Aliya”

TRT 1 ekranlarında yeni dönemde izleyiciyle buluşacak “Aliya” mini dizisinde; Alija İzetbegovic'in gençlik döneminde eşi Halida Hanım ile birbirlerine âşık oldukları andan vefatına kadar geçen 1944-2003 yılları arasındaki yaşam öyküsü anlatılacak.

 

Mini dizide ayrıca, “Savaşta büyük zulme uğradınız… Zalimleri affedip affetmemekte serbestsiniz. Ne yaparsanız yapın, ama soykırımı unutmayın... Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır” diyen ve halkına “Devletsiz bir millet boşluğa düşer, rüzgârda savrulup gider” sözleriyle adeta vasiyetini bırakan İzetbegoviç’in hayatı üzerinden; 20. yüzyılda Balkanlar’da, Avrupa’nın ortasında Müslüman Boşnak halkının uğradığı soykırım ve kayıplar, Boşnak halkının kuşatmadan kurtuluşa kadar kendi yaşadığı topraklarda yaşamak ve var olmak için sergiledikleri direniş de gözler önüne serilecek.

 

Bilge Lider’in yaşam öyküsünün arka planında, 20.yüzyılda Avrupa’nın ortasında yaşanan en büyük insanlık trajedilerinden biri olan “Müslüman Boşnakların uğradığı soykırım” bir mini dizi prodüksiyonuyla ekrana gelecek.

 

Alija İzetbegoviç kimdir?

“Balkanların Bilge Lideri”

1925 yılında doğan Alija Izetbegoviç, henüz 24 yaşında iken İslâmi kimliği üzerinden var olmak istediği için 5 yıl hapis yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra önce hukuk, ardından da ziraat fakültesini bitirdi. 1983`te kovuşturmaya uğrayarak, 12 Müslüman aydınla birlikte tutuklanan Izetbegoviç, 1989 yılında Yugoslavya’nın dağılma sürecinde ilan edilen af sonucu özgürlüğüne kavuştu.

 

1990'da Demokrat Eylem Partisi (SDA) başkanı seçilen “Milli Kahraman” ve Kurucu Devlet Başkanı olan İzetbegoviç, 1992-1995 Bosna Savaş'ında, Müslüman Boşnak halkının direniş simgesi haline geldi. Fikirlerinin derinliği, dava adamlığı ve öngörüleri sebebiyle “Bilge Lider” olarak anılmaktadır. Alija İzetbegoviç, 19 Ekim 2003’te Hakk’ın rahmetine kavuştu.

 

KÜNYE

Yapım: Sancak Medya - Muhammed Hakan Sancaktutan

Yönetmen:Ahmed İmamoviç

Senaryo:Ahmet Tezcan, Yurdaer Okur, Görkem Yeltan, Dilşad Çelebi, Berke Üzrek, Fatoş Kabasakal, Ümit Olcay, Emrah Girgin, Volkan Özdaş, Murat Prosciler, Engin Seçgin, Seda Kement, Nezih Işıtan, Burak Poyraz, Erdal Bilingen, Baki Çiftçi, Halil Doğan, Yasemin Girgin, Alev Cınbarcı, Nihal Tercan, Arda Öziri, Yiğit Çelebi.

Dizi Film Müziği: Maestro Emir Nuhanoviç

Solo Sevdalinkalar: Lejla Jusic

 

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55