,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 20 °C

Akciğer kanserinden korunma yolları

Akciğer kanserinden korunma yolları
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Özsu, kanser çeşitleri arasından en yaygın görüleni ve tehlikelisi akciğer kanserinden korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu.

Çakmak Erdem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Özsu, kanser çeşitleri arasından en yaygın görüleni ve tehlikelisi akciğer kanserinden korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu.

Kanser çeşitleri, tüm dünyada ölüme yol açan nedenler içerisinde 2. sırada yer almaktadır. Genel olarak tüm ölümlerin altıda biri kanserden kaynaklanmaktadır. Kanser için en önemli risk sigara olup, kanserden ölümlerin %22'den sigara sorumludur. Tüm kanserler içerisinde en sık görülen ve öldüren kanser türü akciğer kanseridir. Dünya sağlık örgütü verilerine göre 2018 yılında 2.1 milyon kişiye akciğer kanseri tanısı kondu. Yine 2018 yılında 1.76 milyon kişi ise akciğer kanserinden dolayı öldü. 2020 yılında hem erkekte hem de kadında kansere bağlı ölümlerin en sık nedeni akciğer kanseridir. Çeşitli çevresel toksinlerin kanserojen etki gösterdiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Özsu, sözlerine şöyle devam etti: “Bazı insanlar genetik olarak bu çevresel toksin diye adlandırdığımız zehirlere duyarlıdır. Bu durumda uygulanan diyet, kansere yakalanmama konusunda önemli rol oynayabilir. Soya, yeşil çay ve balığın yüksek miktarda; süt ürünleri ve kırmızı etin ise daha düşük miktarda alınmasının kanserden koruyucu etkiyi artırdığını göstermektedir. Ayıca elma, beyaz üzüm ve soğan gibi kuarsetin bakımından zengin yiyeceklerin de akciğer kanseri oluşumunu önemli oranda azalttığı ortaya konmuştur. Akciğer kanserini çağımızın vebası olarak görebiliriz. Özellikle akciğer kanseri tanısı alan çoğu kişinin sigara içicisi olduğunu biliyoruz. Eğer ailede akciğer kanseri var ve kişi sigara içiyorsa risk kat be kat artmaktadır. Bu yüzden ailede kanser öyküsü olanların sigara içmemesi çok önemlidir.”

SİGARAYI BIRAKMAK ALINACAK EN İYİ ÖNLEM

Her hastalıkta olduğu gibi akciğer kanserinde de erken tanının çok önemli olduğunu söyleyen Özsu, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:“İnatçı öksürük, kan tükürme, göğüs ağrıları gibi belirtileri olan hastaların göğüs hastalıkları muayenesinden geçmesinde fayda vardır. Özellikle 55 yaşın üzerinde 15 yıldır günde 2 paket veya 30 yıldan fazla günde 1 paket sigara içen kişilerin akciğer kanseri tarama yaptırması önerilmektedir. Ama en önemlisi kanser tanısı almadan sigarayı bırakmak insanların kendilerine yapacağı en büyük iyilik olacaktır.” dedi.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55