,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 23 °C

Akaryakıt fiyatları sürücü kurslarını iş yapamaz hale getirdi!

Akaryakıt fiyatları sürücü kurslarını iş yapamaz hale getirdi!
Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış birçok sektörü olumsuz yönde etkiliyor. Akaryakıt zamlarının etkilediği bir diğer sektör de sürücü kursları.

 

Batman Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Dernek Başkanı Abdulhalim Kartal, sektörün sorun ve sıkıntılarını İLKHA muhabirine anlattı.

Son akaryakıt zamlarıyla birlikte sürücü kurslarının iş yapamaz hale geldiğine işaret eden Kartal, kayıtlarının çok fazla düştüğünü, insanların eskisi gibi ehliyet alamadığını belirtti.

Sıkıntıların devam etmesi halinde sürücü kurslarının da küçülmeye gideceğini, sürücü kurslarının çalışanları işten çıkarmak zorunda kalacağını kaydeden Kartal, yetkililerden ÖTV indirimi ve akaryakıtın iskontolu verilmesini talep ettiklerini ifade etti.

“Çalışamaz duruma geldik”

Ehliyet fiyatlarının da büyük oranda arttığını belirten Kartal, “Akaryakıt fiyatları sektörümüzü de çok etkiledi. 2 bin 990 TL olan ehliyet fiyatlarımız şu anda 4 bin 200 lira. İnsanların alım gücü çok azaldı. Eğitimle bu işi yaptığımız için yakıt kullanıyoruz. Araçlarımızda hem LPG hem benzin hem de mazot kullanıyoruz. Eğitimlerimizi 14 saat vermek zorundayız. Bu nedenle de şu anda çalışamaz duruma geldik.” dedi.

“Kayıtlarımız çok düşmüş durumda”

Halkın fiyat artışından dolayı ehliyet ücretini ödeyemez duruma geldiğini vurgulayan Kartal, şöyle devam etti:

“Pandemi öncesinde yakıt ucuz olduğu için sürüş eğitimini daha fazla veriyorduk. Bunun ücretinin bir kısmını da talep etmiyorduk. Bunun için insanlar rahat bir şekilde ehliyet alabiliyordu. Şu anda kayıtlarımız çok düşmüş durumda. Yani bir kurumda 2022 yılında 3-5 tane tek kayıt var.”

Akaryakıt fiyatları sürücü kurslarını iş yapamaz hale getirdi!

“Sürücü kursları için de ÖTV indirimi uygulanmalı”

Yetkililerden ÖTV indirimi talep ettiklerini kaydeden Kartal, “Sürücü kurslarına yakıt indirimi uygulanırsa çok seviniriz. Bir de ÖTV indirimi istiyoruz. Taksilerde ÖTV indirimi yapıldığı zaman 300 bin liranın altında şu anda araç yok, onlar 260, 270, 200 bin liraya kadar araç alabiliyorlar. Bunu sürücü kurslarına da yapmaları lazım. Biz eğitim veriyoruz ve her sene yenilemek zorunda kalıyoruz, yıpranıyor. O yönde de bir çalışma istiyoruz.” diye konuştu.

“Yakıtın iskontolu yapılmasını istiyoruz”

“Sürücü kurslarının eğitimini zorlaştırırlarsa bizim çalışma sistemimiz de bozulur” diyen Kartal, “Hiç yapamadığımız şeyleri bize dayatırlarsa hiç çalışamaz duruma geliriz. Şu anda tek talebimiz yakıtın iskontolu yapılması ve ÖTV indiriminin bir an önce çıkması, maliyetlerin düşmesidir.” ifadelerini kullandı.

“Sürücü belgesinin taksitlerini artırmamıza rağmen vatandaş kayıt yapmıyor”

Akaryakıt fiyatlarının sürücü belgesine de yansıdığına işaret eden Kartal, “Sürücü belgesinin taksitlerini artırıyoruz. 8 taksit yapmamıza rağmen vatandaş gelip kayıt yapamıyor. 4 bin 200 lira onlara çok fazla geliyor. Hâlâ da fiyatları yükseltmeyi düşünüyoruz. Çünkü mazot yükseldikçe bu fiyatlara da yansıyor. Biz yılda iki defa zam yapıyoruz. Bunu yapmak zorundayız. Çünkü çalışanlarımız var. Her kurumda 6-7 çalışan var, sigortaları, yemeği var. Kiramız yükseliyor. Aslında kira desteği de almamız lazım. Devletin buna çare bulması lazım.” açıklamasında bulundu.

“Devletin bizlere destek çıkması lazım”

Sıkıntılarının devam etmesi halinde sürücü kurslarının da küçülmeye gideceğine dikkat çeken Kartal, son olarak şunları söyledi:

“Bu da çalışanlara mal olacak. Herkes çalışanları çıkarmak zorunda kalacak. Biz de bunu istemiyoruz. Herkes elini taşın altına koyuyor, bir şeyler yapıyor ama bu konuda devletin de bize destek çıkması lazım. Batman’da şu anda 26 sürücü kursu var. Her sürücü kursunda 5 kişinin çalıştığını ve bunların ailelerini de düşünürseniz bir sürü insan yapıyor. Para kazanamazsak ne çalışabilir duruma geliriz ne de eleman çalıştırabilecek duruma geliriz.”(İLKHA)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55