,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2247.191
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1837
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 11 °C

​"Ahiliğin olduğu yerde aldatma, fırsatçılık ve fahiş fiyat olmaz"

​"Ahiliğin olduğu yerde aldatma, fırsatçılık ve fahiş fiyat olmaz"
Bingöl’de “Ahilik Haftası” Vali Ali Mantı’nın katılımıyla Belediye Kültür Merkezi’nde yapıldı.

​Bingöl’de düzenlenen "Ahilik Haftası" programında konuşan Bingöl Valisi Ali Mantı, ahiliğin önemine vurgu yaparak, ahiliğin olduğu yerde aldatma, fırsatçılık ve fahiş fiyatların olmadığını belirtti.

Ahilik Haftası kapsamında Belediye Kültür Merkezinde düzenlenen programda konuşan Vali Mantı, "Ahilik kurumunu, mazimizde hayırla yad ettiğimiz, sabrın, şükrün, helal kazancın, hak ve hukuka riayetin, alın terine saygının, komşu hukukuna saygının yaşandığı bir dönem ve çağ olarak biliyoruz." dedi.

Ahiliğin önemine değinen Mantı, “Önemli olan mazideki güzellikleri bugüne taşıyabilmektir. Bunu yapamazsak istikbalimizde sıkıntılar olacaktır.  Üzülerek belirtmeliyim ki, şükürsüz bir toplum olduk. Şükrün olmadığı yerde küfür artar. Kazananın daha çok kazandığı kaybedenin ise daha çok kaybederek derin sıkıntılara düştüğü bir dönemde yaşıyoruz. Herkesin sorumluluk alması gereken insani ve ahlaki konuları yılda bir defa ve sadece dar bir çevrede, bürokrasi ve protokol çevrelerinde günü kurtarmak adına konuşmak yerine gerçekçi bir sorgulama dönemine girmemiz lazım.”  ifadelerini kullandı.

“Kabul etmeliyiz ki bir dürüstlük problemimiz var.” diyen Mantı, şunları söyledi: 

“Aynaya baktığımız zaman kafamız, yüreğimiz ve bileğimiz birlikte çalışıyor mu? Söylediklerimiz gerçekten iman ettiğimiz sözler midir? İman ettiğimiz sözleri gerçekten icraata dönüştürüyor muyuz? İtikat, iman ve icraatta uyum ve tutarlılık sıkıntımız var. Maalesef Konjonktürel konuşuyoruz, konjonktürel davranıyoruz. İnanç değerlerimizde hepimiz Allah’a iman ediyoruz ama iman ettiğimiz âlemlerin rabbi Allah’a güvenmiyoruz. Yani bir güven problemimiz var. Başka güçlere ve mercilere güveniyoruz. Konjonktürel çevrelere güveniyoruz. Ya da işimize gelen pragmatist, keyfi değerlere daha çok güveniyoruz. Onun için öncelikle bu problemi aşmamız lazım.”

“Konuştuklarımızı yapmıyoruz, yapmadıklarımızı konuşuyoruz”

Mazisini unutan milletler istikbale güvenle bakamadıklarını dile getiren Mantı,  “Şair Yahya Kemal Beyatlı’nın dediği gibi ‘Ne harâbî ne harabatiyim, Kökü mazide olan âtiyim.’ Hamdolsun bizim gurur duyduğumuz inanç ve kültür köklerimiz var.  Bugün ekonomik sorunların yanında ve ötesinde toplumumuzun ciddi psiko-sosyal sorunları var. Dürüstlük konusunda sıkıntılarımız var. Konuştuklarımızı yapmıyoruz, yapmadıklarımızı konuşuyoruz. Konuşurken keserek, kırparak, ekleyerek, çıkararak konuşuyoruz. Bu konuların akil insanlar tarafından yeniden ve etraflıca gerçekçi bir şekilde konuşulması ve değerlendirilmesi gerekiyor.” dedi.  

“Ahiliğin olduğu yerde dengesiz fiyat geçişleri, fırsatçılık, aldatma, fahiş fiyatlar olmaz”

Ahilik kurumu yeryüzünde bulunan en büyük sigorta sistemi olduğunu söyleyen Mantı, “Piyasayı dengeleyen en büyük sigorta sistemidir. Ahiliğin olduğu yerde dengesiz fiyat geçişleri, fırsatçılık, aldatma, fahiş fiyatlar olmaz. Ahiliğin olduğu yerde işsizlik, geçim kaygısı olmaz inşallah. Çünkü Ahiliğin belirleyici olduğu dönemde esnaf birbirini tanır, güvenir ve inanırdı. Herkesin bir inancı ve salih amel dediğimiz işi, icraatı, alın teri, göz nuru ve sadakati vardı.” diye konuştu.

“Kaybettiklerimizi yeniden bulmak zorundayız”

Vali Mantı, konuşmasını şöyle tamamladı: "Kaybettiklerimizi yeniden bulmak zorundayız. İnsanlığı, adaleti, misafirperverliği, paylaşımı, hakkaniyeti ancak yitirdiğimiz değerlerimiz ile ihya ve inşa edebiliriz. Bu konuda hepimizin sorumluluk alması gerekiyor. Adaletten öte bir atalet hali yaşıyoruz. Nefsini merkeze alan yanlış pratikler üretiyoruz.  Birliğimizi ve beraberliğimizi kimsenin farklılığını problem etmeden kardeşçe ve barış içinde yarınlara taşımamız gerekiyor. Bununla ilgili ilkeler ve prensipler inancımızda ve kadim kültürümüzde var. Yeter ki ana yoldan sapmadan, ara yollarda oyalanmadan köklerimize doğru sahici yolculuklar yapalım. Ahilik Haftası münasebetiyle tüm esnafımızın, halkımızın, tüm milletimizin ahilik haftasını kutluyor, selam ve saygılar sunuyorum."  

Program Vali Mantı tarafından oda başkanlarına plaket takdimi ile devam etti. Daha sonra Ahilik Haftası münasebetiyle yapılan şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri Vali Ali Mantı, 49. Komando Tugay Komutan Yardımcısı Topçu Albay Ali Olcay Küçüktepe ve Belediye Başkan Vekili Halim Sügü tarafından verildi.

Program halk oyunları ekibinin gösterisi, pilav-nohut ikramı ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55