,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C

Afrin’de insani yardım çalışmalarına hız verildi

Afrin’de insani yardım çalışmalarına hız verildi
TSK Afrin operasyonuyla PKK’dan alınan Afrin'de kentin tamamı kontrol altına alınırken, insani yardım çalışmaları kapsamında da Kızılay başta olmak üzere diğer sivil toplum kuruluşları tarafından çalışmalar devam ediyor.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, PKK/YPG’den temizlenen Suriye'nin Afrin bölgesinde yaşamın normale döndüğünü ve insani yardım çalışmalarına hız verdiklerini söyledi.

Halkın, günlük yaşantısını sürdürdüğü Afrin'de, güvenliğin sağlanması amacıyla askeri araçlar bölgede devriye geziyor. TSK ile ÖSO’nun kontrolü altında bulunan Afrin'de yaşayan sivil halka sıcak yemek dağıtımı ise devam ediyor.

Kızılay başta olmak üzere Türkiye’deki yardım kuruluşlarının da destek verdiği gıda yardımı devam ediyor.

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, yaptıkları çalışmalar ile ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, insani yardım çalışmalarına hız verdiklerini belirterek, halkın gıda ihtiyaçlarının yanı sıra sağlık ve su gibi diğer önemli temel ihtiyaçlarını karşılamak için çabaladıklarını söyledi.

“AFAD koordinasyonuyla bölgede bir seferberlik başlattık”

Bölge halkının ihtiyaçlarının tespit edildiğini, acil ihtiyaçların hemen bölgeye ulaştırıldığını belirten Kınık, Afrin bölgesine yönelik insani yardım çalışmalarını artırdıklarını söyledi.

Kınık, “Bölgenin bütün köylerini, şehir merkezlerini arkadaşlarımız tek tek dolaşıyorlar. İhtiyaç tespitlerimizi tamamlamak üzereyiz. İlk etapta acil ihtiyaç olan şey su, gıda ve sağlık hizmetleri ile temelli yardımlar şu anda bölgeye ulaştırılıyor. Bu anlamda Kızılay ve diğer sivil toplum kuruluşlarının AFAD koordinasyonuyla da bölgeye bir seferberlik başlattığını söyleyebilirim. Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları bu anlamda bölgeye Türkiye’nin cömertliğini, yardımlarını taşımak için çabalıyorlar.” dedi.

“Mobil ekmek fırınlarımız çalışıyor”

Şu an günlük olarak bin kişiye yemek dağıtımı yaptıklarını belirten Kınık, “Mobil mutfaklarımız burada insanlara sıcak yemek sunuyor. Mobil ekmek fırınlarımız çalışıyor ve bölgeye günlük olarak TIR’larla un geliyor. Bu bölgede kapanmış olan fırınların tekrar faaliyete geçirilmesi noktasında çalışmalar yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“En önemli temel ihtiyaçlardan bir tanesi su”

Hayatın normale dönmesi için en önemli temel ihtiyaçlardan bir tanesinin de ilçeye tekrar içme suyunun getirilmesi olduğunu belirten Kınık, “Bu anlamda bölgedeki barajın mekanik sıkıntıları vardı. Sıkıntılar, yetkiliklerimiz tarafından tespit edildi ve çok hızlı bir şekilde onarıldıktan sonra inşallah bölgeye temiz içme suyu sağlanmış olacak. İçme suyunun dışında, özellikle sağlık hizmetleri noktasında da çok ciddi bir sıkıntı söz konusuydu. Bölgenin iki tane özel, bir tane devlet hastanesi var. Özel hastaneler şu an çalışabilir durumda. O hastanelerde güvence sağlanmış durumda. Devlet hastanesinin ise tekrar çalışabilmesi için bölgenin el yapımı bombalardan ve tuzaklardan temizlenmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“500 civarında diyaliz hastamız var”

Hızlı bir şekilde Afrin'deki hastanenin faaliyete geçirilmesi için Sağlık Bakanlığı ile birlikte ve AFAD’ın koordinasyonunda Kızılay olarak çalışacaklarını belirten Kınık, şunları söyledi:

Sivil halkın rahat ve güvenli bir şekilde sokaklarda dolaşabilmesi için güvenlik güçlerimiz çok yoğun bir çaba sarf ediyor. Bölgede, hastanelerin çalışabilmesi için Sağlık Bakanlığımızla birlikte çok hızlı bir şekilde hekimlerin bu bölgeye yönlendirilmesi için organizasyon halindeyiz. Sağlık personellerinin tespiti noktasında da çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bunlarla beraber inşallah bu bölgeye ilaç sevkiyatı, elektrik verilmesi, çalışacak sistemin faaliyete geçmesi için detaylı ihtiyaç listelerinin oluşturulmasına gayret ediyoruz. Burada çalışmak durumunda olan bir diyaliz merkezimiz var. 500 civarında hastamız var. Bu diyaliz merkezimiz faaliyete geçtikten sonra hizmet alma konusunda sıkıntı çeken böbrek hastaları da bu merkezden inşallah çok hızlı bir şekilde hizmet alacaklar. Bu konuda çalışıyoruz.”

“Bir selamla bütün gönül kapıları açılıyor”

İlçedeki okulların bir kısmının PKK/YPG tarafından sığınak olarak kullanıldığını belirten Kınık, “Bölgede okullar dolaşılıyor. Okulların bir kısmı maalesef terör örgütü tarafından üs olarak kullanılıyordu. Bu anlamda bu okulların el yapımı bombalardan temizlenmesi, yıkılan bölgelerin de yapılması ve tekrar eğitime devam etmesi için hızlı bir şekilde destek olacağız. Burada asıl olan husus güven ve huzurdur. Güven ve barışın tesis edilmesi için ihtiyaç duyduğumuz şey bu bölgeye yardımların düzenli bir şekilde ulaştırılmasıdır. İtibar anlamında da Türkiye’deki hiçbir kuruluşun ne Afrin’de ne de Suriye’nin her hangi bir bölgesinde bir sorunu yoktur. Biz nereye gidersek gidelim bir selamla bütün gönül kapıları açılıyor. Buralara yardımlarımızı ulaştırabiliyoruz. İnşallah çok hızlı bir şekilde burada hayatın normale dönmesi noktasında bir çaba sarf edeceğiz.” diye konuştu.

“Günde iki öğün ve 5 bin kişiye yemek dağıtılıyor”

Günde iki öğün ve 5 bin kişiye yemek dağıtıldığını belirten Kınık, İHH mobil mutfağının önümüzdeki günlerde halka yemek dağıtımı yapacağını, günlük olarak 10-15 bin kişiye yemek verileceğini ve bu bölgenin huzura kavuşması için ellerinden gelen bütün çabayı sarf edeceklerini de sözlerine ekledi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55