,
  • BIST 9075.66
  • Altın 2300.653
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0795
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C

AFAD'dan Sinop Kastamonu ve Bartın'daki sel taşkınına ilişkin açıklama

AFAD'dan Sinop Kastamonu ve Bartın'daki sel taşkınına ilişkin açıklama
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Sinop, Bartın ve Kastamonu'da meydana gelen selde arama kurtarma faaliyetlerinin ve hayatın yeniden normalle dönmesi için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Sinop, Bartın ve Kastamonu'da meydana gelen sel taşkınına ilişkin AFAD, son gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı.

Sinop

Sinop'ta başlayan aşırı yağışlar, şehir merkezi ve birçok ilçesinde etkili olduğunu belirten AFAD, bölgede sel ve su baskınlarının meydana geldiğini bildirdi.

Yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren AFAD, "AFAD il müdürlüklerinden 32 personel ile 10 araç, 3 bot ve 2 motopomp bölgede görevlendirilmiştir. Sinop’ta mahsur kalan vatandaşlarımız için Genelkurmay Başkanlığı’ndan 1, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 2 olmak üzere 3 hava aracı görevlendirilmesi yapılmıştır. Hava araçları ile 19 kişinin tahliyesi sağlanmıştır. Bölgede yapılan çalışmalara Karayolları’ndan 5 kamyon, 4 dozer, 3 greyder katılım sağlamaktadır. Belediye’nin itfaiye ekipleri, su boşaltma çalışması yapmaktadır. Çalışmalarda kullanılmak üzere Samsun’dan iş makinası görevlendirilmesi yapılmaktadır. SAKOM’dan alınan bilgiye göre, Sinop Ayancık Devlet Hastanesi’nde tedavi gören 6 hasta Türk Hava Kuvvetleri’ne ait askeri helikopterle Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’ne nakledilmiştir. Olay yerine 27 ambulans, il dışından 25 ambulans, 4 UMKE, 1 Mobil Komuta Aracı ve 91 sağlık personeli görevlendirilmiştir." bilgisine yer verildi.

Sinop’ta Ayancık, Türkeli ve Boyabat ilçelerine bağlı 94 köyde elektrik kesintisi bulunduğu belirtilen açıklamanın devamında, Ayancık’ta 240,5 milimetre, Boyabat’ta 76,6 milimetre, Dikmen’de 54 milimetre, Erfelek’te 78,6 milimetre, Gerze’de 72,4 milimetre, merkezde 83,8 milimetre, Türkeli’nde 88,8 milimetre yağış düştüğü vurgulandı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarıya göre, Sinop çevrelerinde bugün ve yarın da yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri/12 saat) yağış beklendiğinden sel, su baskını, ulaşımda aksamalar, heyelan, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

 Bartın

Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Kumluca ve Abdipaşa Belediyesi ve çevre köylerde başlayan aşırı yağış dere taşmalarına neden olduğu belirtildi.

AFAD, "Ulus Akörensöküler köyünde kaybolan bir vatandaşın arama çalışmaları Bartın, Ankara, Sakarya ve Samsun AFAD il müdürlüklerinden 38 personel, 1 arama köpeği, 9 araç, 1 bot ve 4 motopomp ile devam etmektedir. Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 17 kişilik arama kurtarma timi ve 3 araç, İstanbul’dan 6 kişilik jandarma su altı arama timi olay bölgesine sevk edilmiştir. Sağlık Bakanlığı’ndan 7 ambulans, 1 UMKE ekibi ve ilçe itfaiye ekipleri olay bölgesinde görev yapmaktadır. Karabük-Bartın yolu Bahçecik mevkiinde yoğun yağış sonucu bir köprüde meydana gelen göçük nedeniyle yaralanan 13 kişiden 8’inin tedavisine devam edilmektedir. Ulus ilçesine bağlı 7 köye elektrik verilememektedir."

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, 11 Ağustos 2021 tarihinde Ulus’ta 90 milimetre yağış düşmüş olup kuvvetli yağışların 12 Ağustos 2021 Perşembe günü öğle saatlerinde etkisini kaybetmesi beklenmektedir.

 Kastamonu

10 Ağustos 2021 tarihinde Kastamonu genelinde başlayan şiddetli yağışlar Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçelerinde etkili oldu.

AFAD, "Kastamonu, Çankırı, Karabük, Çorum, Amasya, Sakarya, Zonguldak, Düzce, İstanbul AFAD il müdürlüklerinden 45 personel, 4 dalgıç, 4 bot, 6 araç, 11 motopomp ile daha önce Rize’de görevlendirilen 27 personel, 2 bot ve 9 araç bölgeye sevk edilmiştir. Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 56 arama kurtarma personeli hava yoluyla bölgeye sevk edilmiştir. 5 ambulans ve 4 UMKE ekibi, itfaiye ekipleri, jandarma ekipleri, çevre ve şehircilik il müdürlüğü ekipleri ile DSİ ve Karayolları araçları bölgede çalışmalarını sürdürmektedir. Genelkurmay Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 2 helikopter havadan destek vermek üzere bölgeye sevk edilmiştir. Kastamonu Azdavay karayolu ulaşıma kapanmıştır. Kastamonu genelinde 197 köye elektrik verilememektedir. Samsun AFAD İl Müdürlüğünden 1 mobil enerji aracı bölgeye sevk edilmiştir. Barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere, 40 çadır, 120 battaniye, 120 yatak, 120 nevresim seti ve 40 mutfak seti bölgeye sevk edilmiştir. Küre’de 198 milimetre, Pınarbaşı’na 167 milimetre, Azdavay’a 145 milimetre, İnebolu’ya 123 milimetre, Abana’ya 122 milimetre ve Bozkurt’a 117 milimetre yağış düşmüştür." denildi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55