,
  • BIST 8963.84
  • Altın 2278.807
  • Dolar 32.3097
  • Euro 35.0661
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C

AFAD sel bölgesindeki son durumu açıkladı vefat sayısı 55'e yükseldi

AFAD sel bölgesindeki son durumu açıkladı vefat sayısı 55'e yükseldi
AFAD'ın paylaştığı son verilere göre, Kastamonu'da 46, Sinop'ta 8 ve Bartın'da bir olmak üzere 55 kişi vefat etti, 9 kişinin hastanede tedavileri sürüyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 11 Ağustos'ta Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop'ta meydana gelen sel ile ilgili son verileri paylaştı.

AFAD'ın paylaştığı son verilere göre, Kastamonu'da 46, Sinop'ta 8 ve Bartın'da bir olmak üzere 55 kişi vefat etti, 9 kişinin hastanede tedavileri sürüyor.

AFAD, "Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilenmiştir. Afetin hemen ardından tüm ilgili kurumların personel ve araç desteğiyle tahliye, arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarına başlanmıştır. Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalışmalarının eşgüdüm halinde yürütülmesi sağlanmaktadır. Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalışmaların kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi faaliyete geçirilmiş; tüm çalışma grupları, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla 7 gün 24 saat çalışma esasına göre çalışmaya başlamıştır." bilgisini paylaştı.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, Bartın Ulus, Sinop Ayancık ve Kastamonu Bozkurt ilçelerinde arama ve kurtarma ekipleri tarafından çalışmalar aralıksız devam ettirilmektedir.

Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, Belediyeler, İl Özel İdaresi, sivil toplum kuruluşları ve AFAD Gönüllülerinin personel ve araçları görev yapmaktadır.

İllerin personel ve ekipman durumu

Kastamonu’da; 4 bin 136 personel, 507 araç, 32 ambulans, 1 helikopter, 1 JİKU, 1 drone, 1 İHA, 3 AFAD mobil koordinasyon tırı, 1 mobil mutfak tırı, 1 mobil harekat merkezi, 455 iş makinesi, 15 vidanjör, 1 mobil enerji aracı, 33 bot ve 61 motopomp, 3 dalgıç pompa, 20 jeneratör, 4 kepçe, 14 arama köpeği, 5 bin kişi kapasiteli sahra mutfak.

Sinop’ta; 2 bin 315 personel ile 20 helikopter, 290 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon tırı, 1 mobil mutfak, 27 ambulans, 16 UMKE, 235 iş makinası, 1 JİKU, 1 vidanjör, 8 bot ve 18 motopomp, 8 dalgıç pompa, 5 arama köpeği, 1.500 kişi kapasiteli sahra mutfak.

Bartın’da; bin 167 personel, 108 araç, 7 ambulans, 1 UMKE, 77 iş makinası, 1 jeneratör, 2 motopomp, bin 500 kişi kapasiteli sahra mutfak ile çalışmalar yürütülüyor.

Sevk edilen ekipler

Bölgeye, AFAD Adana, Kahramanmaraş, Bursa ve Ankara il müdürlükleri, Gaziantep, Ankara ve Sakarya Büyükşehir Belediyeleri, Adana İHH ile Adana YAKUT’tan toplamda 139 personel, 10 araç, 5 cenaze nakil aracı, 1 bot ve 8 bobcat sevk edilmiştir.

Beslenme çalışmaları

Kızılay tarafından sel bölgelerinde toplam 223 gönüllü personel, 9 ikram aracı ve 54 araç görev yapmakta olup; 50 bin 870 sıcak yemek, 33 bin 322 kumanya, 44 bin 32 ikramlık malzeme dağıtımı yapılmıştır.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Sinop’a 1 mobil mutfak tırı sevk edilmiş, afetzedeler için yemek pişirme ve dağıtım hizmetine başlamıştır. Bin 500 kişiye 3 öğün yemek dağıtımı yapılmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Kastamonu’ya 1 mobil mutfak tırı sevk edilmiştir. Afetzedeler için yemek pişirme ve dağıtım hizmetine başlamıştır.

Tahliye çalışmaları

Bartın; Ulus ilçesinde sel afeti sonrası 341 afetzede güvenli bölgelere tahliye edilmiştir.

Kastamonu; Toplamda bin 580 vatandaş tahliye edilmiştir. Helikopter ve bot vasıtasıyla tehlikeli bölgelerde bulunan afetzedeler güvenli bölgelere tahliye edilmektedir.

Sinop; Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 533 afetzede, 2 helikopter aracılığıyla tahliye edilmiştir. Tahliye edilen 533 afetzededen 469’u yakınlarının yanına tahliye edilmiştir.

Barınma çalışmaları

Kastamonu’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3 bin 707 kişilik kapasite ayrılmış olup, 792 vatandaşın barınma hizmeti sunulmaktadır. Ankara'dan Kastamonu’ya sevk edilen 4 adet WC konteyneri bölgeye ulaşmıştır. Çadırlarda 245 afetzede kalmaktadır.

Sinop’ta acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2 bin 733 kişilik kapasite bulunmakta olup, 131 vatandaşa barınma hizmeti sunulmaktadır.

Bartın’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3 bin kişilik kapasite ayrılmış olup, 24 vatandaşa barınma hizmeti sunulmaktadır.

Acil yardım ödeneği

AFAD tarafından; Kastamonu’ya 5 milyon TL, Sinop’a 3 milyon TL ve Bartın’a 2 milyon TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ise Kastamonu’ya 5 milyon, Sinop’a 3 milyon ve Bartın’a 2 milyon ödenek gönderilmiştir. Bartın iline İller Bankası tarafından altyapı hasarının giderilmesi için 3 milyon ödenek aktarılmıştır. Toplamda 23 milyon nakdi ödenek gönderilmiştir.

Enerji çalışmaları

Bartın il genelinde elektrik verilemeyen köy kalmamıştır. Kastamonu genelinde farklı ilçelerde, 64 köye ve Sinop’ta 65 köye elektrik verilememektedir. Kastamonu’ya Samsun AFAD’dan 1 mobil enerji aracı bölgeye sevk edilmiştir.  Kastamonu Bozkurt ilçesinde 10 adet jeneratör sahada aktif durumdadır. Sinop Ayancık ilçesinde çeşitli büyüklükte 32 adet jeneratör hazırlanmıştır. 29 adet jeneratör aktif durumdadır.

 

Ulaşım altyapı

Kastamonu’da 14 Ağustos itibariyle Ağlı-Şenpazar arasında ekipler yolda 5 noktada göçmeler tespit etmiş olup, tespit ve onarım çalışmaları devam etmektedir. İnebolu-Kastamonu arası ulaşıma açılmıştır. Valay-1 Köprüsünün ayaklarında hasar oluştuğundan dolayı ve bir noktada meydana gelen heyelan sebebiyle yol trafiğe kapatılmıştır. Evrenye-Devrekani yolu trafiğe açılmıştır. Ulaşım için bu noktalar kullanılmaktadır.

Bartın’da; yapılan çalışmalar sonucunda Bartın-Karabük yolu kontrollü olarak trafiğe açılmıştır. Kumluca-Kozcağız arası ulaşıma kapanmıştır.

Sinop’ta; Oluza Köprüsü’nde hasar onarımı yapılarak trafiğe açılmıştır. Yapılan çalışmalarla Sinop-Ayancık yolu bazı noktalarda tek şeritten olmak üzere kontrollü olarak trafiğe açılmıştır. Yenikonak-Erfelek yolu yapılan çalışmalarla kontrollü olarak trafiğe açılmıştır

Kastamonu ve Sinop havalimanları, bölgedeki demiryolu hatları ile kıyı yapılarında ulaşımı etkileyen bir sorun bulunmamaktadır.

Altyapı

Kastamonu Azdavay ve Devrekani ilçelerine su verilmektedir. Devrekani’de terfi merkezi su altında kaldığından geçici olarak kaynaktan su verilmektedir. Bozkurt’da yüksek yerlerdeki 4 mahallenin arızaları giderilerek su verilmektedir. Bozkurt merkez mahallesini besleyen 2 adet kuyu tahrip olduğundan su verilememektedir

Bartın Abdipaşa’da Derecik Mahallesi dışında kalan mahallelere su verilememektedir. Ulus ilçesinde içme suyuna ilişkin tüm arızalar giderilmiştir. Bartın iline İller Bankası tarafından altyapı hasarının giderilmesi için 3 milyon ödenek aktarılmıştır.

Sinop Ayancık’ta atıl durumdaki kuyuların bakım onarımları yapılarak ilçeye su verilmiştir. İlçede 10 kilometrelik şehri besleyen içme suyu iletim hattı kullanılamaz duruma gelmiştir. Kanalizasyon, yağmur suyu ve atık su arıtma tesisi ile ilgili hasar tespit çalışmalarına başlanılmıştır. Erfelek’te içme suyu konusunda bir hasar bulunmamaktadır. Türkeli’nde içme suyu kısmi olarak verilmeye başlanmıştır. Mevcut su kuyuları kullanılamaz durumdadır. Kuyulardan su temini sağlanması için boru temin edilmiştir.

Haberleşme çalışmaları

Bartın, Kastamonu ve Sinop sel felaketinde haberleşmede genel olarak kesinti bulunmamaktadır. Sel bölgesinde 12 adet mobil baz istasyonu kurulmuş, 16 adet mobil baz istasyonu ve 4 adet acil iletişim aracı (wi-fi aracı) sevk edilmiştir.

Psikososyal destek

Sel felaketlerinde; Kastamonu'da 602 kişiye, Bartın'da 522 kişiye, Sinop'ta 332 kişi olmak üzere toplam bin 456 kişiye psikososyal destek hizmeti sunulmuştur.

Ayni bağış ve depo yönetimi

Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi Fabrika Deposu ana depo olarak güncellenmiştir. Alternatif depolar ise sırasıyla Kastamonu İl Özel İdarenin deposu, Kastamonu İl Merkez Jandarma Komutanlığı, Kastamonu Şeker Fabrikası, Kastamonu Abana Sebahat Mesut Yılmaz Meslek Yüksekokulu, Sinop Organize Sanayi Bölgesi, Ayancık Belediyesi Olimpik Spor Salonu, Bartın Ulus Şehit Musa Aytar Anadolu Meslek Lisesi olarak belirlenmiştir.

Tarım ve Orman

 Taşkın bölgelerine kesif yem, yonca otu, saman ile sokak hayvanları ve evcil hayvanlar için yem sevkiyatı yapılmıştır. Kastamonu’ya 42,5 ton yem, 380 kilogram köpek-kedi maması ile Sinop’a 19 ton yem, 190 kilogram köpek-kedi maması sevkiyatı yapılmıştır. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55