,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 22 °C

Adıyaman Müftüsü Taşcı: En hayırlı ibadetlerden biri itikâftır

Adıyaman Müftüsü Taşcı: En hayırlı ibadetlerden biri itikâftır
İnsan ömrünün sayılı günlerden ibaret olduğunu belirten Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taşcı, Ramazan'ın son 10 gününde itikâf sünnetiyle bu kısa ömre bereket katılması gerektiğini kaydetti.

Taşcı, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (Aleyhisselatu Veselam) en güzel adetlerinden biri olan itikaf sünnetinin yerine getirilmesi konusunda Müslümanların gayret etmesi gerektiğini dile getirdi.

"Ömür sermayemiz hızlı bir şekilde tükeniyor"

Taşcı Müslümanların Ramazan'ın son on gününü en güzel şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Engellenmesi mümkün olmayan ömür sermayemiz hızlı bir şekilde tükeniyor. Bundan iki buçuk ay önce Peygamber Efendimizin güzel duasıyla, 'Allah'ım Recep ve Şaban ayımızı hakkımızda hayırlı, mübarek kıl ve bizi sağlık afiyet içerisinde Ramazan-ı Şerif'e kavuştur.' diye başladığımız üç aylarımızın recep ve Şaban ayı bitti Ramazan ayının da son 10 gününe girdik. Huzurlu bir Ramazan ayı yaşıyoruz. Cenab-ı Allah bu huzura hasret bütün Müslüman kardeşlerimize de bir an evvel huzurlu Ramazanlar ve Bayramlar o kardeşlerimize nasip eylesin." dedi.

"Ramazan ayı oruç ayıdır"

Taşcı, "Cenab-ı Allah Ramazan ayını, Kur'an-ı Kerim'in kendisinde indiği ay olarak buyurmak suretiyle Ramazan'ın Kur'an-ı Kerim ayı olduğunu bize bildiriyor. 'Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır.' buyuran Cenab-ı Allah, Ramazan-ı Şerif ayımızın aynı zamanda oruç ayı olduğunu bildiriyor. Birçok ayet-i celilelerle, hadis-i şeriflerle, Ramazan ayının; zekâtlarımızı, fitrelerimizi, sadakalarımızı, hayır ve hasenatlarımızı, infaklarımızı en güzel şekilde yerine getirdiğimiz ve getireceğimiz bir mevsim olduğunu öğreniyoruz." ifadelerini kullandı.

'Peygamber Efendimiz Ramazan'ın son 10 günü girdiği zaman gecelerin tamamını ihya ederdi'

İtikâf ibadetinin önemine değinen Taşcı, "Ramazan-ı Şerif ayında yapacağımız en güzel, en hayırlı ibadetlerimizden birisi de Hanefi mezhebi mensupları için müekked sünnet kuvvetinde olan itikâf ibadetimiz var. İtikâf, ibadet maksadıyla beş vakit namaz kıldığımız bir camide bir müddet kalmak manasına gelmektedir. İtikâf, Peygamber Efendimizin (Aleyhissalatu Vesellem) hayatında önemli bir yere haiz olan bir ibadettir. Peygamber Efendimiz Mekke'den Medine'ye hicretinden sonra her yıl Ramazan ayının son 10 gününü mescitte itikâfta ibadetle geçirdiği rivayetlerde bizlere bildirilmektedir. Hazreti Aişe Validemiz bir Hadis-i Şerifte, 'Peygamber Efendimiz Ramazan'ın son on günü girdiği zaman gecelerin tamamını ihya ederdi. Ailesini de kaldırır ve aşırı derecede ibadet ederdi.' buyurmak suretiyle Peygamber Efendimizin itikâfa büyük bir önem verdiğini bize bildiriyor." şeklinde konuştu.

"Peygamber Efendimiz ve ecdadımız bu ibadeti yerine getirmişler"

İtikâf ibadetinin 14 asırdır devam ettiğini dile getiren Taşcı, "Peygamber Efendimizin bu güzel uygulamasından dolayı 14 asırdır O'nu seven, O'nun yolundan giden, sünnetine ittiba eden Müslümanlar asırlardır bu güzel sünneti yaşatmışlar ve yaşatmaya da devam ediyorlar. Zamanı müsait olan, imkânı olanlar Peygamber Efendimizin bu güzel âdetini özellikle Ramazan'ı Şerif'in son 10 gününde itikâfa girebilirler. İtikâf esnasında zaruri ihtiyaçlar dışında da çıkılmaması gerekiyor. Zaruri ihtiyaçlar için çıkıp tekrar itikâf ettiği camisine döner. Hanımlar da evlerinde beş vakit namazı kıldığı mekânlarda bu ibadeti yerine getirebilirler. Hanefi mezhebinde itikâf sünneti kifaye olarak kabul edilir. Yani bir toplumda bu ibadeti hiç kimse yerine getirmese orada yaşayanların tümünün sorumlu olduğu bir ibadettir. Peygamber Efendimiz ve ecdadımız bu ibadet yerine getirmişler. Peygamber Efendimizin Medine'ye hicretinden sonra her yıl bu ibadeti yerine getirmiş olması nedeniyle ulema bu ibadeti 'kifaye' olarak kabul etmiş." dedi.

"Kadir Gecesi son 10 gündedir"

İtikâf ibadetini yerine getiren birinin, Kadir Gecesi'ni de yakalamış olma ihtimalinin yükseleceğini dile getiren Taşçı, "Son 10 günde Kur'an-ı Kerim'de hakkında müstakil bir süre inen Kadir Gecemiz var. Bin aydan daha hayırlı olan bu gecemiz ortalama bir insan ömrüdür. İhya edildiği zaman bir ömür ibadet edilmiş gibi sayılacağı Kadir Gecemiz kuvvetli ihtimalle Ramazan'ın son 10 günündedir. Ramazan'ın son 10 gününün tekli gecelerinde olduğu haber verilmektedir. Dolayısıyla Müslüman bir kardeşimiz Ramazan'ın son 10 gününde itikâfa girdiği zaman Kadir Gecesi'ni yakalama imkân ve ihtimali daha yüksek olmuş oluyor. Vakti olan kardeşlerimiz bu ibadeti ihmal etmesinler. Adıyaman'da duyurusunu yaptık. Müsait olan camilerimizde yalnızca Allah rızası ve günahlardan korunmak niyetiyle ibadet yapacak kardeşlerimiz için camilerimiz hazırdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55