,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 22 °C

ABD'nin işkence üssü Guantanamo'dan bir mahkum daha serbest bırakıldı

ABD'nin işkence üssü Guantanamo'dan bir mahkum daha serbest bırakıldı
ABD'nin, işgal ettiği topraklarda alıkoyduğu Müslümanlara türlü türlü işkenceler yaptığı Küba'daki Guantanamo üssünden bir mahkumun daha serbest bırakıldığı, tutuklu mahkum sayısının böylece 34'e indiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırılan haberlere göre CIA tarafından aşırı yüksek güvenlikli tesiste tutulan "en tanınmış" mahkumlardan biri olarak kabul edilen Mecid Han, Küba'nın Guantanamo Körfezi'nde bulunan ABD Deniz Üssü'ndeki hapishaneden serbest bırakıldı.

15 yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan Han'ın, Guantanamo'dan Belize'ye yerleştirildiği bildirildi.

Türlü işkencelerden geçirildi

Han'ın 2012 yılında ABD makamlarıyla "işbirliği yapmayı kabul ederek suçunu kabul ettiği" ve bu süre zarfında "işbirliği sözünü yerine getirdiği" iddia edildi. Ancak Han, Pakistan'da yakalanmasının ardından 2003'ten 2006'ya kadar yurtdışında CIA tarafından gözaltında gizlice tutulurken işkence gördüğünü açıklamıştı. 2021'de Guantanamo Körfezi tesisindeki bir duruşma sırasında verdiği ifadede Han, denizaşırı CIA tesisinde bulunduğu süre boyunca dayaklara ve su işkencesine maruz kaldığını ve çıplak bırakıldığını söylemişti.  Han, "Ne kadar çok işbirliği yaptımsa, o kadar çok işkence gördüm" demiş ve "işkencecileri yatıştırmak için yalanlar uydurduğuna" da dikkat çekmişti.

Guantanamo'da halen 34 mahkum bulunuyor

Yetkililer, ABD hükümetinin önümüzdeki haftalarda en az iki mahkumu daha nakletmeye hazırlandığını söylediler. Federal yasa, Guantanamo tutuklularının ABD'ye yerleştirilmesini yasaklıyor.

ABD, 20'si nakil için uygun, 3'ü serbest bırakılıp bırakılmayacağına dair incelemeye uygun ve 2'si askeri komisyonlarda hüküm giymiş olmak üzere 34 tutuklunun Guantanamo Körfezi'nde hâlâ tutuklu olduğunu belirtiyor.

Han, 2012 yılında eski Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e yönelik bir suikast girişimi hazırlama suçundan tutuklanmıştı.

Müslümanlara yapılan işkencelerle gündeme geldi

Resmi olarak Guantanamo Körfezi veya NSGB Deniz Karakolu olarak bilinen Guantanamo Körfezi Deniz Üssü, Küba'nın güneydoğu ucundaki Guantanamo Körfezi kıyısında 45 mil karelik kara ve su üzerinde bulunan bir ABD askeri üssüdür.

Guantanamo Körfezi, 2002 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush tarafından kuruldu. ABD, Afganistan başta olmak üzere işgal ettiği İslam coğrafyasında yaptığı baskınlarda yakaladığı Müslümanları bu kampa nakletti ve akılalmaz işkenceler yaptı.

Geçmişte, Guantanamo hapishanesinde birkaç yüz mahkum vardı. Oradaki mahkumlar aslında yasal bir boşluk içinde bulunuyor. Ocak 2009'da, görev süresinin başlamasının hemen ardından Barack Obama, özel hapishanenin 12 ay içinde kapatılmasına yönelik bir kararnameyi imzaladı. Buna rağmen, Guantanamo kampı bugün hâlâ varlığını ve insan hakları ihlallerini sürdürüyor. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55