,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2490.88
  • Dolar 32.5438
  • Euro 34.7228
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C

"ABD’nin İranlı yetkilileri hedef alması bölgeyi yeni bir savaşa sürükleme projesidir"

"ABD’nin İranlı yetkilileri hedef alması bölgeyi yeni bir savaşa sürükleme projesidir"
ABD ve siyonist işgal rejiminin İslam beldelerinden çıkarılmadan sulh ve huzurun bölgeye gelmeyeceğini söyleyen HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Türkiye’yi de uyararak, Irak’taki olaylardan ders çıkarıp ABD üslerini kapatması çağrısında bulundu.

ABD’nin, gerçekleştirdiği katliamlarla kaotik durumu derinleştirmeyi amaçladığını söyleyen HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam, İranlı yetkililerin doğrudan hedef alınmasının da Trump yönetiminin bölgeyi yeni bir savaşa sürükleme projesi olduğunu belirtti.

ABD ve siyonist işgal rejiminin İslam beldelerinden çıkarılmadan sulh ve huzurun bölgeye gelmeyeceğini söyleyen HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Türkiye’yi de uyararak, Irak’taki olaylardan ders çıkarıp ABD üslerini kapatması çağrısında bulundu.

Sağlam, yaptığı haftalık dış gündem değerlendirmesinde ayrıca Somali’nin başkenti Mogadişu’da bomba yüklü araçla gerçekleştirilen ve 90 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı da masaya yatırdı. Sağlam, saldırıların Türkiye’nin insani yardım politikasını sekteye uğratmaması gerektiğini söyledi.

ABD’nin Irak saldırıları

ABD’nin, Irak’ın başkenti Bağdat’ta İran ve Irak askeri yetkililerini hedef alan terör saldırısına değinen Sağlam, "ABD geçtiğimiz günlerde Irak ordusuna bağlı milis güçlerine ait üç ayrı üsse hava saldırısı düzenlemiş, saldırılarda 28 kişi hayatını kaybetmişti. Son olarak aralarında İranlı General Kasım Süleymani’nin de olduğu bir grup hedef alındı. Özgürlük operasyonu adıyla 2003 yılında gerçekleştirdiği işgalin ardından Irak’ta askeri yapılanmaya giden ABD, provokatif saldırılarla Irak başta olmak üzere bölgede gerilimi tırmandırmaktadır. Ekim ayından bu yana kitlesel gösterilerin ve şiddet eylemlerinin yaşandığı, siyasi krizin tırmandığı Irak’ta ‘savunma saldırıları’ adı altında gerçekleştirilen katliamlarla kaotik durumun derinleştirilmesi amaçlanmaktadır. İranlı resmi yetkililerin doğrudan hedef alınması da Trump yönetiminin bölgeyi yeni bir savaşa sürükleme projesidir." dedi.

"ABD müdahalesine karşı mezhep ve ideoloji gözetmeksizin tüm siyasi, dini ve ideolojik gruplar bir araya gelmeli"

ABD’nin Irak’taki askeri varlığının sonlanması için gerekli adımların atılması gerektiğini kaydeden Sağlam, "Irak’ta siyasi istikrarı engelleyen ve ülkenin güvenlik politikasını çökertme amaçlı ABD müdahalesine karşı mezhep ve ideoloji gözetmeksizin tüm siyasi, dini ve ideolojik gruplar bir araya gelmeli, ABD’nin ülkedeki askeri varlığının sonlanması için gerekli adımlar hızlı bir şekilde atılmalıdır. Daha önce Ortadoğu’daki askeri varlığını azaltacağını açıklayan ABD’nin şimdi güvenlik gerekçesiyle üslere asker takviyesi yapması, bölgeye yerleşme ve işgalini iyice yayma amacında olduğunu ortaya koymaktadır. Bugüne kadar müdahil olduğu tüm ülkelerde kaosu daha da derinleştiren ABD, üsleri aracılığıyla yerleştiği ülkelerin siyasi atmosferine direkt olarak etki etmekte ve ülkelerin ekonomik, savunma ve güvenlik politikalarını çıkarları doğrultusunda yönlendirmektedir. Bu anlamda Irak Merkezi Hükümetinin aldığı ‘Irak’taki yabancı ülke askerlerinin Irak topraklarında bulunmaması’ kararı önemlidir. Bu kararın uygulanması için bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar etkin rol almalıdır." ifadelerini kullandı.

"ABD ve işgal rejimi İslam beldelerinden çıkarılmalı"

Türkiye’nin, Irak’taki olaylardan ders çıkararak ABD üslerini kapatması çağrısını yineleyen Sağlam, "Yaşanan son olay, ABD ve işgal rejimine karşı birlikte hareket etmenin zorunlu olduğunu, ABD ve işgal rejimi İslam beldelerinden çıkarılmadan sulh ve huzurun bölgeye gelmeyeceğini bir kez daha göstermiştir. Bu vesile ile Türkiye’nin de Irak’taki olaylardan gerekli dersi çıkararak ülkedeki ABD üslerinin kapatılması için adım atmaya davet ediyoruz." dedi.

Mogadişu saldırısı

Somali’nin başkenti Mogadişu’da bomba yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda çoğu sivil en az 90 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Sağlam, "Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyoruz. Sivillerin katledildiği saldırıyı üstlenenler, Türkiye’yi ülkenin kaynaklarını sömürmekle suçlayarak hedefin Türkiye konvoyu olduğunu açıkladı. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan, gıda eksikliğinin yanı sıra salgın hastalıkların yaygın olduğu ülkede Türkiye insani yardım faaliyetlerinde birinci sırada yer almaktadır. Hastalık ve yoksullukla mücadele eden ülkede hastane, havalimanı, yol gibi yatırımlar gerçekleştiren Türkiye’nin hedef alınması, ıslah ve refahı sağlayacak insani yatırımların durmasını amaçlamaktadır." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, Somali halkı ve yönetimi ile birlikte ülkenin kalkınmasına öncülük etmelidir"

Saldırıların Türkiye’nin insani yardım politikasını sekteye uğratmaması çağrısında bulunan Sağlam, "Ülkedeki ekonomik çöküntüye rağmen çözüm odaklı bir politika izlemek yerine sivillerin hedef alındığı şiddet eylemlerine odaklanan silahlı örgütler istikrarın önündeki en büyük engellerdendir. Söz konusu saldırılar Türkiye’nin insani yardım politikalarını sekteye uğratmamalı, Türkiye Somali halkı ve yönetimi ile birlikte ülkenin kalkınmasına öncülük etmelidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55